Να βαρέσει κανόνι κινδυνεύει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr. Σε αυτό έχει βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΑΝ, που, σύμφωνα με τη στήλη, κωλυσιεργεί, παρακρατά και δεν αποδίδει στον ΕΔΣΝΑ 1,5 εκατ. ευρώ, που έχει προκαταβληθεί από τον Φορέα για το τέλος ταφής του έτους 2022.

Εξήγηση: Το τέλος ταφής είναι ο φόρος που πληρώνει ο κάθε δήμος στον αρμόδιο ΦΟΔΣΑ για τα απόβλητα που απορρίπτει στους ΧΥΤΑ που διαχειρίζονται οι οικείοι ΦΟΔΣΑ, με βάση τις ποσότητες των σκουπιδιών τους που οδηγούν σε ταφή. Ο φόρος αυτός, αφού εισπραχθεί από τον κάθε ΦΟΔΣΑ, στη συνέχεια αποδίδεται στον ΕΟΑΝ (τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης).

Η νομοθετική ρύθμιση Λιβάνιου

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΔΣΝΑ της Περιφέρειας Αττικής απέδωσε στον ΕΟΑΝ 1,5 εκατ. ευρώ στις 29/12/22 και αφορούσε την πρώτη δόση για το τέλος ταφής του έτους 2022. Όμως τελικά ο Θεόδωρος Λιβάνιος, αποφάσισε να καταβληθεί το τέλος ταφής των ετών 2022 και 2023 από το υπουργείο και όχι από τους δήμους. Για τον λόγο αυτόν, ο Λιβάνιος υπέγραψε τη σχετική απόφαση και στις 15.12.2023 κατέβαλε στον ΕΟΑΝ το ποσό που αναλογούσε σε όλο το έτος 2022 και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δηλαδή σχεδόν 130 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η έχουσα τη σχετική αρμοδιότητα νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΑΝ θα έπρεπε να είχε άμεσα ολοκληρώσει την επιστροφή του ποσού στον ΕΔΣΝΑ, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα και σήμερα. Συμπερασματικά, ο ΕΔΣΝΑ έχει άδεια ταμεία, που φτάνουν οριακά για τη μισθοδοσία του μηνός Φεβρουαρίου.

Η «Αγία Τριάδα» του Οργανισμού Ανακύκλωσης

Σύμφωνα με τη στήλη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κωλυσιεργία οφείλεται στο ότι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΑΝ είναι πολύ απασχολημένη με κάποιες απευθείας αναθέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι πολύ απασχολημένη σε συνεχείς συσκέψεις που έχει με τρεις φίλες της υπαλλήλους του οργανισμού, που ξανασυστήνουν τη γνωστή «Αγία Τριάδα» του ΕΟΑΝ.