Στις εκδηλώσεις των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας δεν ξέρω εάν κόβουν κομμάτι για τον Ιησού και την Παναγία, αλλά σίγουρα το πρώτο πηγαίνει πάντα στον Στέφανο Κασσελάκη, κι ας μην είναι παρών. Μαθαίνω όμως πως σε κάποιες οργανώσεις κόβουν κομμάτι απ’ τη βασιλόπιτα και στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς αυτός είναι ο άνθρωπος που ακόμη τους «εμπνέει και τους οδηγεί». Έτσι, την τιμητική του είχε ο Αλ. Τσίπρας στην κοπή της πίτας της Οργάνωσης Μελών Ναυπλίου την Πέμπτη το απόγευμα (η σχετική φωτό από την ιστοσελίδα argolikeseidhseis.gr). Μάλιστα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο υπεύθυνος της κομματικής οργάνωσης άρχισε να κόβει τα κομμάτια, λέγοντας: «Για τον πρόεδρο μας, λοιπόν, Στ. Κασσελάκη. Μετά από παράκληση κόσμου και επιθυμία θα κόψουμε και για τον τέως πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα, μια και παραμένει ο εμπνευστής μας σε όλη αυτή τη διαδικασία των αλλαγών». Εννοείται πως η αναφορά του στον Στ. Κασσελάκη δεν συγκίνησε το λιγοστό ακροατήριο, αλλά, όταν έκοψε το κομμάτι του Αλ. Τσίπρα, οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν, φωνάζοντας «μπράβο».

Οι ελπίδες της Μαριλίζας

Η ομιλία-χαιρετισμός της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου είχε ενδιαφέρον, καθώς έθεσε ως στόχο τη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές: «Είναι κρίσιμο να έχουμε νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και για την εσωτερική πολιτική σκηνή», ήταν το μήνυμά της. Όπως εξήγησε, πρέπει στις κάλπες των ευρωεκλογών να επιβεβαιωθεί ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ ως κεντρικός πυλώνας για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη και πάνω απ’ όλα ως φορέας που θα έχει τη δυναμική να συγκροτήσει μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία και εν δυνάμει να είναι η μελλοντική κυβέρνηση». Η ομιλία-χαιρετισμός της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου είχε ενδιαφέρον, καθώς έθεσε ως στόχο τη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές: «Είναι κρίσιμο να έχουμε νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και για την εσωτερική πολιτική σκηνή», ήταν το μήνυμά της. Όπως εξήγησε, πρέπει στις κάλπες των ευρωεκλογών να επιβεβαιωθεί ένας ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ ως κεντρικός πυλώνας για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη και πάνω απ’ όλα ως φορέας που θα έχει τη δυναμική να συγκροτήσει μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία και εν δυνάμει να είναι η μελλοντική κυβέρνηση».


Λατρεία με «μπηxτές»

«Τους λατρεύω, αλλά δεν θα πάω στην εκδήλωσή τους», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης για τους Έφη Αχτσιόγλου, Δ. Τεμπονέρα και Μ. Χριστοδουλάκη, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστούν στο σίριαλ της Κεντροαριστεράς, σε «σκηνοθεσία» της «Εφημερίδας των Συντακτών», με τίτλο «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν προσφέρει ουσιαστική απάντηση στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, κάτι που πρέπει να γίνει απ’ τους επικεφαλής των κομμάτων, αλλά φαίνεται ότι εξυπηρετεί μόνο τις ατομικές φιλοδοξίες των συμμετεχόντων σε αυτή. «Το να κάνουμε μια εκδήλωση για να φανούν κάποια στελέχη δεν λέει τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Βέβαια δεν παρέλειψε, ενώ τη «λατρεύει», να ρίξει και τις μπηχτές του στην Έφη Αχτσιόγλου, υπαινισσόμενος πως, όσο ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελε να ακούει για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.


Παρασκηνιακή συνεννόηση

Στο στενό επιτελείο του Στ. Κασσελάκη θεωρούν πως η περίφημη εκδήλωση της «Εφημερίδας των Συντακτών» με θέμα «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη» είναι αποτέλεσμα μιας παρασκηνιακής συνεννόησης που έκανε ο Δ. Τεμπονέρας με το κόμμα της Νέας Αριστεράς. Το θέμα είναι πως αυτή η ιστορία έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και εντός της συγκεκριμένης εφημερίδας, καθώς για τον σχεδιασμό και τις συνεννοήσεις που έγιναν δεν είχαν λάβει γνώση όλα τα διευθυντικά στελέχη…


«Υπερασπιστές» της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

Επειδή στο τέλος θα ξεχάσουμε και αυτά που έχουμε ζήσει, καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα σε όσους διαφημίζουν το περίφημο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «κόλαφο» και για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε, απ’ την εποχή των αγανακτισμένων μέχρι και το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ποιοι ήταν αυτοί που είχαν στήσει τη δημοσιογραφία στο απόσπασμα. Ποια κόμματα καλλιέργησαν συστηματικά ένα κλίμα εχθροπάθειας προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ώστε διά της απαξίωσης των εκπροσώπων της ενημέρωσης να μην πιστεύει ο κόσμος τις πραγματικές ειδήσεις, αλλά τα παραμύθια που τους ξεφούρνιζαν για να υφαρπάξουν την ψήφο του. Δημοσιογράφοι διασύρονταν στη ρωμαϊκή αρένα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τολμούσαν να διατυπώσουν την άποψη πως τα μνημόνια δεν καταργούνται με έναν νόμο και ένα άρθρο. Άλλοι δέχονταν επιθέσεις, επειδή στο δημοψήφισμα-παρωδία του 2015 χαρακτήριζαν το ερώτημα που είχε τεθεί παραπλανητικό, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είχαν ήδη συνάψει συμφωνία με τους δανειστές για νέο μνημόνιο. Είχαμε χάσει τον αριθμό στα «εμπάργκο» που γίνονταν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή έκαναν αποκαλύψεις που δεν άρεσαν στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να μην αναφερθούμε σε συλλήψεις δημοσιογράφων και παρακολουθήσεις. Επίσης, επιχειρήθηκε με πολιτικές μεθοδεύσεις ο έλεγχος όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Από εφημερίδες μέχρι και κανάλια. Υπουργό σε ρόλο επίδοξου καναλάρχη επί ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε ο τόπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που έβγαζε σποτάκια εναντίον των δημοσιογράφων και την ίδια στιγμή ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή