Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης "κλείδωσε" συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία
Σε εξέλιξη η προσπάθεια συστράτευσης των φιλελεύθερων δυνάμων
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Με μια κίνηση-ματ φαίνεται να εκκινεί το πρόγραμμα αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος η ηγεσία της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η Συγγρού έχει έρθει σε κατ αρχήν συμφωνία με τον αρχηγό του κόμματος-έκπληξη των προηγούμενων ευρωεκλογών, «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες», Γιώργο Χατζημαρκάκη, ο οποίος, ερχόμενος απευθείας από τις Βρυξέλλες, όπου ήταν ευρωβουλευτής, έλαβε 1,5%. Πρόκειται για μια συμφωνία που ζυμωνόταν όλο το καλοκαίρι και επικυρώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του κεντρώου φιλοευρωπαϊκού κόμματος, με τη συγκατάθεση που πήρε ο κ. Χατζημαρκάκης να συνομιλήσει με τις δυνάμεις εκείνες που «θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη». Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως ο κ. Χατζημαρκάκης, παρά τις στενές επαφές που είχε με το «Ποτάμι», τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και τους «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη, τελικά πείστηκε από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο να συνταχθεί με την περίφημη «Κυψέλη» αστικών δυνάμεων και στις επόμενες εκλογές να δώσει πολιτική μάχη μαζί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως συνεργαζόμενος.
Από την αρχή των διμερών συζητήσεων, ο κ. Χατζημαρκάκης αναζητούσε ρόλο προώθησης των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο, καθώς επί σειράν ετών μιλούσε για τη χώρα μας και τα πραγματικά της προβλήματα στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Κάπως έτσι, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα διορίσει τον πρόεδρο των «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών» πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, με στόχο να «οργώσει» την Ευρώπη και να διαφημίσει τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα μας και τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και, γενικότερα, να βοηθήσει επικοινωνιακά για την αλλαγή της εικόνας που έχουν για εμάς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Ο κ. Χατζημαρκάκης δεν έδειξε ενδιαφέρον για κάποια θέση στην κυβέρνηση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μια διαδικασία συναλλαγής πέραν του αντικειμένου που γνωρίζει και το οποίο δεν είναι άλλο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ειδικότερος, μάλιστα, μαθαίνουμε ότι θα είναι ο ρόλος του στη Γερμανία, την οποία γνωρίζει άριστα σε πολιτικό και μιντιακό επίπεδο, καθώς υπήρξε ευρωβουλευτής της.
Από τη μεριά της, η Ν.Δ. κατορθώνει, σε μια περίοδο που δέχεται πυρά για τη λαϊκοδεξιά στροφή της, να χτίσει εκ νέου μια σχέση με το αστικό, κεντρογενές, μεταρρυθμιστικό κοινό, το οποίο εκφράζεται από δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπως είναι αυτές που κινούνται πέριξ του κ. Χατζημαρκάκη. Ας μην ξεχνάμε πως ο πρώην ευρωβουλευτής υπήρξε στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων (με κριτική πάντα στάση), ενώ στο νέο του εγχείρημα τον ακολουθούν και πολλά πρώην στελέχη της «Δράσης», της «Δημιουργίας Ξανά», της «Κοινωνίας Αξιών» και άλλων μικρών κομμάτων, που δεν κατάφεραν να εκφράσουν τον κεντρώο χώρο.
ΠΡΟΓΕΥΣΗ
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ουσιαστικά επιβεβαιώνει το καλοκαιρινό δημοσίευμα των «Π», που αναφερόταν στη δημιουργία «Κυψέλης» κομμάτων και προσωπικοτήτων γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μέχρι την τελική πορεία προς τις εθνικές εκλογές θα έχει ολοκληρωθεί από τη Συγγρού. Στόχος της Ν.Δ. είναι ένα φάσμα φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που, σε έναν «συνασπισμό», θα αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας τη δημιουργία μετώπου που θα κρατήσει τη χώρα εντός Ε.Ε. και ευρώ. Ενός μετώπου που θα επιδιώξει να βρει κοινή πλατφόρμα σκέψης γύρω από διάφορα προβλήματα και να αφήσει πίσω του τις επιμέρους διαφωνίες.
Στο ίδιο πλάνο εντάσσεται επίσης η επαφή με τις εκτός κόμματος δυνάμεις της λαϊκής Δεξιάς. Εκπεφρασμένη, εξάλλου, άποψη του κ. Λαζαρίδη είναι πως υπάρχει ανάγκη άμεσης επικοινωνίας και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς και με άλλους «άστεγους» δεξιούς πολιτικούς, όπως ο Βύρων Πολύδωρας. Ηδη, ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, με την επαφή του με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη δείχνει να έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο μέχρι τις πρόωρες, όπως διαφαίνονται, κάλπες θα έχει πλήρως ξετυλιχθεί. Εξάλλου, ως πιο κεντρογενής, ο κ. Παπαμιμίκος ήταν ευκολότερο να «κλειδώσει» μια συμφωνία στον χώρο αυτό.
Βάσει του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, όπως καθορίζεται στο 5ο Κεφάλαιο, με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να διορίζονται έως πέντε πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων. Στις θέσεις αυτές τοποθετούνται εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της χώρας. Οι πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων εξαιρούνται της μονιμότητας και δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις της επετηρίδας του διπλωματικού κλάδου.