Σάλος έχει προκληθεί στην Ελλάδα με επίδειξη μόδας που έγινε στο Βρετανικό Μουσείο, σε μία από τις αίθουσες – στην κεντρική - όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία έκανε λόγο για «ευτελισμό» των Γλυπτών και ότι αυτό που συνέβη δεν αντικατοπτρίζει την οικουμενική αξία των Γλυπτών και καταδίκασε την εν λόγω ενέργεια του Βρετανικού Μουσείου.

Το ζήτημα που τέθηκε αφορά και σε λόγους ασφαλείας καθώς η αίθουσα ήταν γεμάτη κόσμο και ενδεχομένως να υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάτι στα Γλυπτά.

Υπενθυμίζεται πως ένας από τους λόγους που το Βρετανικό Μουσείο δεν δέχεται την επιστροφή των Γλυπτών είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα συντηρήσει σωστά κάτι το οποίο δεν ισχύει καθώς το Μουσείο της Ακρόπολης είναι πλήρως κατάλληλο για να τα υποδεχθεί.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει” ανέφερε στο αυστηρό μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.

«Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως», προσέθεσε.

«Δεν είναι ντεκόρ για εκδηλώσεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Μιλώντας στο MEGA ο Χρήστος Δήμας, υφυπουργός Πολιτισμού, τόνισε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν ντεκόρ για εκδηλώσεις, ενώ συμπλήρωσε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι συστηματικές για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Το Βρετανικό Μουσείο συστηματικά τα τελευταία χρόνια ισχυρίζεται πως διαφυλάσσει και προστατεύει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από κακή φύλαξη ή πλημμελή συντήρηση, ενώ στην πραγματικότητα με τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδεικνύει όχι μόνο το αντίθετο, αλλά και την έλλειψη σεβασμού που ευτελίζει και προσβάλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι ντεκόρ για οποιαδήποτε εκδήλωση. Είναι τμήμα ενός μνημείου, κλεμμένα μάλιστα, που ζητούν την επανένωσή του», συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz86vyqbpypt)

«Ο οίκος τίμησε την Ελλάδα», υποστηρίζει ο Ζούλιας

Από την άλλη ο γνωστός σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας έκανε λόγο για μία όμορφη εικόνα, τονίζοντας πως η επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Εrdem Μoralıoğlu τίμησε τη χώρα μας.

«Ο συνάδελφός μου έκανε πολύ καλά που έκανε την επίδειξή του εκεί και πολύ καλά η βρετανική κυβέρνηση έδωσε άδεια να γίνει εκεί. Έτσι θα πρέπει και η κα Μενδώνη να δείχνει συμπάθεια και στους Έλληνες όταν ζητάμε πρόσβαση σε κάποιο μουσείο, λαμβάνοντας υπόψη κάποια κριτήρια».

«Ήταν πολύ όμορφη εικόνα. Ο οίκος τίμησε την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο σχεδιαστής.

«Αυτά τα μάρμαρα έχουν αντέξει 2.000 χρόνια, θα χαλάσουν όταν περάσουν από μπροστά τους 35 κορίτσια με ωραία ρούχα; Φυσικά και να γυρίσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλού είναι το θέμα. Θα πρέπει να σταλεί επιστολή από τον πρωθυπουργό να το δουν αλλιώς το θέμα, σε σχέση με Έλληνες σχεδιαστές που παίρνουν μονίμως ένα «όχι» για όλα».

Όπως σημείωσε ο Βασίλης Ζούλιας, είναι κατά των show μόδας στην Ακρόπολη, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να ανοίγουν τα μουσεία για τη μόδα.