Η ∆ώρα Αυγέρη είναι από τις γυναίκες που µπήκαν δυναµικά στην πολιτική σκηνή µε αφορµή την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς από την πρώτη στιγµή στάθηκε στο πλευρό του και κατόπιν ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια, βεβαίως, δεν είναι νέα στα πράγµατα, καθώς ήταν πολιτικοποιηµένη από µικρή ηλικία και εξελέγη βουλευτής το 2019. Έχει σπουδάσει νοµικά και δηµοσιογραφία, στην οποία εργάστηκε µαχητικά για 24 χρόνια, τόσο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο όσο και σε εφηµερίδες. Ωστόσο, η γοητευτική Θεσσαλονικιά, εκτός από τις αµιγώς πολιτικές ασχολίες της, είναι εξαιρετικά δραστήρια και στην καθηµερινότητά της. Η µεγάλη της αγάπη είναι ο αθλητισµός και ιδιαίτερα το τάε κβον ντο, στο οποίο έχει µαύρη ζώνη, ενώ µιλώντας στο «S» µάς αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της και µας συστήνει την… άλλη πλευρά του εαυτού της.

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε µε την πολιτική;

Η ενασχόλησή µου µε την πολιτική δεν ήταν κάτι που ήρθε ξαφνικά. Προέρχοµαι από µια πολιτικοποιηµένη οικογένεια, όπου η πολιτική συζήτηση ήταν στην ηµερήσια διάταξη. Στο σπίτι µας µιλούσαµε για πολιτική. Κι αυτό δεν σταµάτησε ποτέ. Μεγαλώνοντας, στο σχολείο, στο πανεπιστήµιο, στους χώρους εργασίας, γενικά η στάση ζωής µου ήταν και παραµένει πολιτική. ∆εν µιλάω για «κοµµατική», αλλά για «πολιτική» στάση ζωής. Αυτή είναι η σχέση µου µε την κοινωνία. Είναι για µένα και τρόπος έκφρασης και στάση ζωής. Το 2019, λοιπόν, µετά την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, εντάχθηκα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2020 γράφτηκα µέλος του κόµµατος.

Το µετανιώσατε; Ο κόσµος δεν ασχολείται µε την πολιτική.

Όχι, δεν έχω µετανιώσει. ∆εν µπορείς να µετανιώνεις γι’ αυτό που είσαι. Κι εδώ θέλω να διευκρινίσω κάτι. ∆εν είναι σωστή η -διαδεδοµένη κατά τ’ άλλα- άποψη που λέει ότι ο κόσµος δεν ασχολείται µε την πολιτική. Από τα κόµµατα µπορεί να αποµακρύνεται ο κόσµος. Από την πολιτική, όχι. Ακούτε τον κόσµο στον δρόµο, µπαίνετε στα κοινωνικά δίκτυα, βλέπετε τηλεόραση. Το κοινό που µε κάποια απαξία αποκαλούµε «απολιτίκ» είναι στην ουσία βαθιά πολιτικοποιηµένο. Πρέπει να µας προβληµατίσουν όσα λένε οι απλοί, καθηµερινοί άνθρωποι, ειδικά όλους εµάς που ασχολούµαστε µε την πολιτική. Ανεξαρτήτως κοµµατικής κατάστασης και συνθήκης, πολιτική στάση ζωής είναι να παλεύουµε µέσα στην καθη µερινότητα των ανθρώπων.

Έχετε βιώσει ως πολιτικός bullying;

Μακάρι να µπορούσα να πω όχι. Όµως, έχω βιώσει bullying, είτε εντός είτε εκτός των χώρων της πολιτικής. Ως πολιτικός, έχω δεχτεί bullying στη Βουλή, σε τηλεοπτικό πάνελ, στον δρόµο. Ο εκφοβισµός δεν κάνει χωροταξικές ή θεσµικές διακρίσεις. Καµιά φορά, βέβαια, σκέφτοµαι ότι τα πράγµατα τείνουν να είναι λίγο πιο δύσκολα για εµάς, τις γυναίκες της πολιτικής, απ’ ό,τι είναι για τους άνδρες συναδέλφους µας.

screenshot_2024-02-19_at_1_36_59_pm

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας µέχρι σήµερα;

Η στιγµή που πληροφορήθηκα τον θάνατο του πατέρα µου.

Ισχύει ότι είστε και αγρότισσα;

Μεγάλωσα σε χωριό. Τα καλοκαίρια είχαν πολύ παιχνίδι και βοήθεια των παππούδων στις αγροτικές εργασίες. Είναι κάτι βιωµατικό. ∆εν έχω επαγγελµατική σχέση µε τα αγροτικά. Η ενασχόλησή µου είναι καθαρά ερασιτεχνική. Ασχολούµαι, όταν έχω λίγο χρόνο, µε το µπαξεδάκι µας. Μου αρέσει να πιάνω το χώµα µε το χέρι, να φυτεύω σπόρους και να βλέπω πώς φυτρώνουν, πώς µεγαλώνουν τα φυτά, πώς δίνουν καρπούς. Αυτή η γείωση είναι κάτι µαγικό. Κι αυτό δεν σας κρύβω ότι µε φέρνει σε απόλυτη ισορροπία.

Ασχολείστε µε τον αθλητισµό; Έχετε επιδόσεις σε κάποιο συγκεκριµένο άθληµα;

Ναι, ασχολούµαι. Αλλά, λόγω πίεσης χρόνου, δεν καταφέρνω να ασχολούµαι τόσο τακτικά όσο θα ήθελα. Περισσότερο µου αρέσουν τα ατοµικά αθλήµατα. Τα βλέπω ως σηµείο αναφοράς στη διαρκή αναµέτρηση µε τον εαυτό µου. Ο εαυτός µας είναι «ο πιο δύσκολος αντίπαλος». Σε αυτή την αναµέτρηση προσηλώνοµαι, αφοσιώνοµαι και καταβάλλω προσπάθεια να βελτιωθώ. Από µικρή ασχολούµαι µε το τάε κβον ντο. Ακόµα και όταν έχω ελάχιστο χρόνο διαθέσιµο, προπονούµαι µε την προπονήτριά µου. Αρκετά χρόνια, επίσης, έχω ασχοληθεί µε το indoor rowing. Κι όταν -θες από συγκυρία, θες από κάτι άλλο- δεν καταφέρνω να ασχολούµαι ούτε µε το ένα ούτε µε το άλλο, τότε κάνω απλώς τζόγκινγκ, κοινώς τρέχω.

Πόσες ώρες διαβάζετε για να είστε καλά προετοιµασµένη;

Αρκετές ώρες. Η δουλειά που κάνω απαιτεί να είµαι καλά ενηµερωµένη. Και η ενηµέρωση προϋποθέτει πολύ διάβασµα. ∆εν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτό, µε τη σειρά του, σηµαίνει να ξυπνάω νωρίς και να ενηµερώνοµαι, µέχρι να φύγω για τη δουλειά. Αλλά, και στη δουλειά όταν είµαι, δεν σταµατάει το διάβασµα. Η ενηµέρωση είναι συνεχής. Και η ειδησεογραφία είναι µια τέχνη όπου ο χρόνος παίζει τον ρόλο του καµβά.

Και διάβασµα εκτός της καθηµερινότητας και των επαγγελµατικών υποχρεώσεων;

Εκεί κλέβω χρόνο από τον ύπνο µου για να µπορώ να διαβάσω κάτι για τον εαυτό µου και µόνο.

Μια πολιτικός πρέπει να φροντίζει την εξωτερική της εµφάνιση;

Όχι µόνο η γυναίκα πολιτικός, αλλά και ο άνδρας πολιτικός. Κι αυτό, εν προκειµένω, δεν έχει να κάνει µε το αν είναι κανείς πολιτικός ή όχι. Πρώτα βλέπουµε τον άνθρωπο, την εικόνα του ανθρώπου, και µετά τον ακούµε. Κατά συνέπεια, είναι η εικόνα διαµέσου της οποίας συνήθως προσεγγίζουµε τον απέναντι. Κι όπως λέει η κινεζική παροιµία, «µία εικόνα, χίλιες λέξεις». Η εικόνα αυτή, η εµφάνισή µας, πρέπει να βρίσκεται σε αρµονία µε τον εσωτερικό µας κόσµο. Κι αυτό είναι που θέλει τη µεγαλύτερη φροντίδα.

screenshot_2024-02-19_at_1_36_46_pm

Χορεύετε, τραγουδάτε. Από πού πήρατε αυτό το ταµπεραµέντο;

Και χορεύω και τραγουδάω. Όπως όλοι οι καλοί άνθρωποι στον ιδιαίτερο τόπο µου, που και χαίρονται και τραγουδάνε και γελάνε και θυµώνουν και στεναχωριούνται. ∆εν είναι δύσκολο να φανταστώ από πού το πήρα. Ο πατέρας µου ήταν τραγουδιστής. Και, απ’ όταν θυµάµαι τον εαυτό µου, θυµάµαι να µεγαλώνω µέσα στη λαϊκή µουσική και στα τραγούδια.

Με τον σύζυγό σας είστε µαζί σχεδόν τριάντα χρόνια. Υπάρχει µυστικό για να κρατήσει ένας γάµος;

∆εν υπάρχουν µυστικά. Υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία και συστατικά που κρατούν ενωµένους δύο ανθρώπους: αγάπη, σεβασµός, κατανόηση, αλληλεγγύη, ακόµα και υποχωρήσεις, όταν χρειαστεί.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών