«Πρωτόγνωρα» για το εγχώριο πολιτικό σύστημα είναι όσα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, που όμως δείχνει να αντιμετωπίζει ζητήματα αναφορικά με την προσαρμογή του στην ελληνική πραγματικότητα. Όπως γράφει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με έναν «τουρίστα που αγνοεί τα στοιχειώδη», διερωτώμενη αν θα αναγνώριζε τους μείζονες παράγοντες του «επιχειρείν» στην Ελλάδα αν επί παραδείγματι τους συναντούσε στο δρόμο ή στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ. «Είναι κάτι σαν τους τουρίστες, τα καλοκαίρια στα νησιά, που πέφτουν σε κάτι πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρακολουθούν αποσβολωμένοι τους τοπικούς άρχοντες, χωρίς να καταλαβαίνουν ποιος είναι ποιος και κυρίως ποιος κάνει τι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth 

Ο Κασσελάκης και η ελληνική πραγματικότητα
– Ομολογώ ότι όταν ο Πολάκης άρχισε να πουσάρει στο Διαδίκτυο, σε αυτές τις φοβερές και τρομερές μεταμεσονύχτιες αναρτήσεις του, το δεύτερο «παιδί-θαύμα» (το πρώτο ήταν ο Τσίπρας) της Αριστεράς, άρχισα να προβληματίζομαι. Έπιασα τον εαυτό μου να διατυπώνει αυτό το μονολεκτικό ερώτημα: «Λες;». Από τότε ο Κασσελάκης έχει καταφέρει πολλά. Εξελέγη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών έφυγε για τη Νέα Υόρκη, έστειλε σε άλλο κόμμα την Αχτσιόγλου και την παρέα της, τράβηξε κατ’ επανάληψη το αυτί του Πολάκη, κουβάλησε στις Σπέτσες όλους τους βουλευτές για να συνεδριάσουν στο σπίτι του και προχθές ανακοίνωσε ότι θα κάνει καμιά δεκαπενταριά δημοψηφίσματα προκειμένου να αλλάξει όνομα και δεν ξέρω τι άλλο έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά που κάνει είναι πρωτόγνωρα για το εγχώριο πολιτικό σύστημα και ξενίζουν ακόμη και τους συνεργάτες του νέου αρχηγού. Εκείνο όμως που έχω αρχίσει και αντιλαμβάνομαι, αν και δεν γνωρίζω τον άνδρα (και όπως φαίνεται μάλλον δεν θα τον μάθω κιόλας), είναι ότι έχει πρόβλημα προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι ένας κανονικός τουρίστας, που ήρθε για διακοπές το καλοκαίρι και λίγο πριν φύγει έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.


…και η γνωριμία με το σύστημα
– Κι όταν λέω ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης είναι ένας τουρίστας που αγνοεί τα στοιχειώδη, δεν υπερβάλλω. Απεναντίας, μπορεί και να είμαι και ολίγον επιεικής. Για παράδειγμα, αμφιβάλλω αν δει στον δρόμο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, που έχει κάτι διυλιστήρια, κάτι (πολλά) καράβια, δυο-τρία κανάλια και γενικώς επιχειρήσεις εν Ελλάδι, αν θα τον χαιρετήσει τόσο θερμά όσο την Κατερίνα Καινούργιου, στην εκπομπή της οποίας (που προβάλλεται από το κανάλι του Βαρδινογιάννη) είναι καθημερινός «πελάτης». Ούτε είμαι σίγουρος ότι αν πετύχει τυχαία στο Κολωνάκι τον Βάγγο τον Μυτιληναίο, θα καθίσει να πιούνε κάνα κρασάκι. Το βασικό πρόβλημα για τον Κασσελάκη είναι ότι φιλοδοξεί να κυβερνήσει μια χώρα, που επί της ουσίας αγνοεί ποιους θέλει να κυβερνήσει. Αν για παράδειγμα βρεθεί στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ, αμφιβάλλω αν γνωρίζει έστω και έναν από τους επιχειρηματίες που παράγουν πλούτο και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο. Είναι κάτι σαν τους τουρίστες, τα καλοκαίρια στα νησιά, που πέφτουν σε κάτι πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρακολουθούν αποσβολωμένοι τους τοπικούς άρχοντες, χωρίς να καταλαβαίνουν ποιος είναι ποιος και κυρίως ποιος κάνει τι. Κάπως έτσι, όπως βλέπουν οι τουρίστες το καλοκαίρι στα ελληνικά χωριά τους δημάρχους, έχω την αίσθηση ότι «βλέπει» ο Κασσελάκης τον Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ), τον Μιτζάλη (AVAX) και τον Εξάρχου (Intrakat). Και άντε τώρα να του εξηγήσεις ότι όλοι αυτοί, δηλαδή, ο Βαρδινογιάννης, ο Μυτιληναίος, ο Λάτσης (που δεν έρχεται και συχνά στην Αθήνα), ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης και οι προαναφερθέντες εργολάβοι, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην Ελλάδα. Φοβάμαι ότι επειδή μπορεί να μην καταλάβει τι ακριβώς δουλειά κάνουν, να ζητήσει ένα δημοψήφισμα, αν θα πρέπει να υπάρχουν αυτοί ή κάποιοι άλλοι, που να κάνουν τη δουλειά τους.