Από πρωταθλήτρια της «μαύρης οικονομίας», η χώρα μας έχει μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ατμομηχανή (λέμε τώρα) μείωσης του «μαύρου χρήματος» που κυκλοφορεί στην αγορά. Τώρα, πώς το έχουμε καταφέρει, απάντηση δεν έχω. Κάτι οι χρεωστικές κάρτες και οι ηλεκτρονικές πληρωμές, κάτι η κατάργηση των χάρτινων αποδείξεων, έχει γίνει δουλειά. Την οποία παραδέχεται και το ΔΝΤ που υπολογίζει ότι η «μαύρη οικονομία» έχει μειωθεί από το 30% του ΑΕΠ το 2013 στο 16% του ΑΕΠ σήμερα. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, να σας πω ότι με πολύ υψηλότερο ΑΕΠ σήμερα έχουμε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο «άσπρο χρήμα».


Παραοικονομία 16%

Με ΑΕΠ 181 δισ. ευρώ και παραοικονομία 30% το 2013, «χάνονταν» πάνω από 54 δισ. ευρώ από τα ραντάρ της εφορίας. Σήμερα, με ΑΕΠ 223 δισ. ευρώ και παραοικονομία 16%, το «μαύρο χρήμα» είναι θεωρητικά περίπου 35,7 δισ. ευρώ. Αν δεν είχε αλλάξει τίποτα και η παραοικονομία ήταν ακόμη στο 30%, τα «μαύρα» θα ξεπερνούσαν τα 67 δισ. ευρώ. Και είμαστε ακόμη στην αρχή… Στην Intralot ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης του εταιρικού ομολόγου των 130.000.000 ευρώ με εύρος απόδοσης 6%-6,4% και παράλληλα άρχισαν και οι φήμες ότι ο Κόκκαλης τη βγάζει προς πώληση…


Μπαίνει χρήμα

Πολύ χρήμα συνεχίζει να μπαίνει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Χθες, στη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση της εβδομάδας, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ένα ακόμη υψηλό 13 ετών στις 1.426,93 μονάδες, είχαμε τζίρο πάνω από 117.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να αφορά τα βαριά χαρτιά που έκλεισαν με κέρδη. Τιτάνας, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΔΕΗ πρωταγωνιστούν και θα συνεχίσουν, καθώς έχουν λόγους να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια.


Υψηλό κερδοφορίας σε Τιτάν

Για παράδειγμα, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ανακοίνωσε χθες ιστορικό υψηλό κερδοφορίας στα 265.000.000 ευρώ για το 2023. Η επίδοση είναι υπερδιπλάσια εκείνης του 2022 και δικαιολογεί απόλυτα το ράλι της μετοχής της από τα 10,64 στα 25,8 ευρώ, που έφερε τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.


Αναζήτηση επενδυτή

Στην περίπτωση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η αγορά ακούει και αξιολογεί νέες πληροφορίες για οριστικοποίηση του deal πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ. Η αναζήτηση επενδυτή δεν έχει διακοπεί όλο αυτό το διάστημα και αν αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, εκτός από τους υπόλοιπους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, εννοείται ότι στους ωφελημένους θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχει το 37,9% της εταιρείας. Σήμερα η ΤΕΡΝΑ έχει αξία 1,9 δισ. ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Και λέμε «μόλις», γιατί ενώ τα μισά αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα αξία της θυγατρικής της, τα υπόλοιπα ελάχιστα αποτυπώνουν τον όγκο και τα μελλοντικά έσοδα των έργων και των παραχωρήσεων που έχει αναλάβει η εταιρεία. Οπότε…


Εβγαλε δύο ειδήσεις ο Πατέλης

Ο αεικίνητος διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, κάνει πολλή και σοβαρή δουλειά για την προσέλκυση κεφαλαίων και τη διαφήμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στους διεθνείς επενδυτές. Χθες, μιλώντας στο Bloomberg, έβγαλε δύο ειδήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον, ότι η απόφαση αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη αγορά θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί εντός του 2024 και θα υλοποιηθεί -όπως ήδη υποθέταμε- το 2025. Θα είναι μια εξέλιξη με καταλυτική επίδραση στη μικρή αγορά της Αθήνας, η οποία θα ενταχθεί σε μια δεξαμενή επενδυτικών κεφαλαίων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα μικρό τμήμα να κατευθυνθεί στο ΧΑ, θα μιλάμε για νέο 1999. Η δεύτερη πληροφορία που έδωσε είναι ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και εταιρείες από τους κλάδους της τεχνολογίας και του τουρισμού προκειμένου να εισαγάγουν τις μετοχές τους στη Λεωφόρο Αθηνών.


Η δήλωση Στυλιανίδη που άναψε φωτιές…

Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική». Αυτό είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας χθες στη Βουλή για μια κύρωση αρμοδιότητάς του, προκαλώντας αίσθηση σε όσους τον άκουσαν και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. «Μιλάμε για μάχες του Ελληνισμού: είχα την τύχη να είμαι στη μεγαλύτερη μάχη της Κύπρου, την ένταξη στην ΕΕ. Αν κάποιοι υπονοούν άλλες μάχες, όπως οι μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, εγώ, ναι, είμαι εναντίον, γιατί ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλώς ως μάχες fake και γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική». Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά να ανακαλέσει. «Είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας, η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική. Να ανακληθεί, είμαι βέβαιη ότι δεν το εννοούσατε». Σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα λεγόμενά του ο κ. Στυλιανίδης πήρε τον λόγο και είπε: «Προς Θεού… ακούστηκε ότι παραχώρησα τη μισή Κύπρο, είμαι πολεμιστής της Κύπρου, έδωσα αγώνες για την πατρίδα μου, σε εισαγωγικά αυτό που είπα».