"Ολόκληρη η δημοσκόπηση της εφημερίδας Παραπολιτικά (ΠΙΝΑΚΕΣ)"
Φέρνει ανατροπές η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η σαφής τοποθέτησή του ότι δεν πρόκειται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει θετικά για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή, θέση την οποία συμμερίζονται και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, φαίνεται να δρομολογούν μείζονες πολιτικές εξελίξεις.
Κατά πάσα πιθανότητα, οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές εντός του ερχόμενου Μαρτίου, δηλαδή σε τέσσερις μήνες από τώρα, την ώρα που οι συσχετισμοί αποκρυσταλλώνονται σε δύο βασικές παραμέτρους:
- Παγιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά η οποία δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιο κόμμα κατέχει αυτή την περίοδο την πρώτη θέση - η διαφορά στην εκτίμηση είναι 6,1% υπέρ του (32,6% με 26,5%). Ελαφρώς μειωμένη μεν από τον περασμένο μήνα (όταν είχε φτάσει στο 7,9%), ιδιαίτερα μεγάλη δε.
- Παραμένει ανέφικτη η αυτοδυναμία, αφού με αυτό το εκτιμώμενο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 140 έδρες και άρα θα χρειαστεί, αν συνεχίσουν να είναι αυτοί οι συσχετισμοί, κάποια συνεργασία. Εξάλλου, η πλειονότητα των πολιτών συνεχίζει να τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας σε ποσοστό 61% (36% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων). Ακόμη και μεταξύ όσων δηλώνουν σήμερα πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ, το 58% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Η τρίτη πλευρά των συσχετισμών, η οποία αξίζει να σχολιασθεί, είναι ότι το «Ποτάμι» συνεχίζει να διατηρεί την τρίτη θέση σε έναν συνδυασμό δικής του ανόδου (για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές ξεπερνά το 10% στην εκτίμηση ψήφου), με παράλληλη πτώση της Χ.Α., η οποία συνεχίζει να κινείται πτωτικά (εκτίμηση 5,9%).
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Η Ν.Δ. δεν έχει και πολλά να προσδοκά, αν συνεχίσει να είναι στον «αυτόματο πιλότο». Ο πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς, συνεχίζει μεν να είναι ισχυρός (ο πλέον ισχυρός πολιτικός αρχηγός), αλλά η επιρροή του κόμματός του εξακολουθεί να περιορίζεται στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 65 ετών, και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται κοινωνικά στην ανώτερη τάξη.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπολείπεται σαφέστατα σε κυβερνησιμότητα, προηγείται σε όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες (επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι έχει αποκτήσει προβάδισμα και στη μεσαία τάξη μετά την «περιπέτεια» του ΕΝΦΙΑ) και σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο χώρος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε συρρίκνωση (η ΔΗΜ.ΑΡ. καταγράφει πρόθεση ψήφου κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας και το ΠΑΣΟΚ/«Ελιά» βρίσκεται μόλις στο 5,1% στην εκτίμηση) και παραμένει ένας άγνωστος παράγοντας, λόγω των διεργασιών που γίνονται στον χώρο και της ασάφειας των τελικών σχημάτων (ακόμη και των ονομάτων) με τα οποία θα διεκδικηθεί η ψήφος των πολιτών σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι το εκλογικό σώμα συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται ως προς το εάν θα πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή αν θα πρέπει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο. Πάντως, το ποσοστό όσων τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών αυξήθηκε κάπως και ανέρχεται πλέον στο 52%, ενώ στον αντίποδα το 43% θα ήθελε εκλογή Προέδρου μετά την προσφυγή στις κάλπες. Ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον ιδιαίτερα πυκνός.
O Σαμαράς κερδίζει τον Τσίπρα
Σαφές προβάδισμα 4,6% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στη μέτρηση, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 24,5% και το κυβερνών κόμμα να ακολουθεί με 19,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «Ποτάμι» με 7,7% και έπονται η Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,6%, ο ΛΑΟΣ με 1,6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 1,3%. Υψηλότερα ποσοστά καταγράφουν τα κόμματα στην εκτίμηση ψήφου (αναγωγή στα έγκυρα), με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 32,6% και να ακολουθούν η Ν.Δ. με 26,5%, το «Ποτάμι» με 10,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,3%, το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,8%, ο ΛΑΟΣ με 2,1% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 1,7%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 5,7% των ερωτηθέντων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών των κομμάτων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 140, η Ν.Δ. 73, το «Ποτάμι» 29, η Χρυσή Αυγή 16, το ΚΚΕ 15, το ΠΑΣΟΚ 14 και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 13. Σταθερό παραμένει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης με 62%, έναντι 24% της Ν.Δ. Το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, πάντως, συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, καθώς σε σύγκριση με τον Αλ. Τσίπρα συγκεντρώνει 35% θετικές γνώμες, έναντι 27% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόεδρος Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή
Πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή καταγράφεται στη δημοσκόπηση, καθώς το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει θετικό σε μια τέτοια εξέλιξη. Αντίθετα, το 43% επιθυμεί την εκλογή του νέου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αναφορικά με τα θέματα της οικονομίας, συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν την παραμονή μας στο ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ένα 18% που επιθυμεί την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, το 61% θεωρεί ότι θα την αποφύγουμε, ενώ το 31% ότι δεν θα τη γλυτώσουμε. Επίσης, για το θέμα του χρέους το 36% δηλώνει ότι εμπιστεύεται μια κυβέρνηση Σαμαρά, σε αντίθεση με το 24%, που εμπιστεύεται μια κυβέρνηση Τσίπρα. Πάντως, σχετικά με την πορεία της χώρας, η πλειονότητα εκφράζει την απογοήτευσή της. Ειδικότερα, το 63% πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 30% προς τη σωστή. Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται το 61%, ενώ μόνο το 36% προκρίνει τις αυτοδύναμες, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ότι συνεχίζει να παραμένει πλειοψηφούσα στην κοινωνία η άποψη υπέρ των κυβερνήσεων, όπου συμμετέχουν παραπάνω από δύο κόμματα. Δημοφιλέστεροςπολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με 43%, ενώ Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας εμφανίζονται ισόπαλοι με 41% θετικές γνώμες μεταξύ των ερωτηθέντων. Ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 28%, ο Πάνος Καμμένος με 26%, ο Δ. Κουτσούμπας με 25%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 23% και τελευταίος ο Ν. Μιχαλολιάκος με 10%.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κομβικές για το μέλλον της χώρας. Με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, δεν υπάρχει η ελάχιστη αναγκαία πλειοψηφία των 3/5 ώστε να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και επομένως είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο ή ενδεχομένως και τον Φεβρουάριο (αναλόγως της εκκίνησης των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας).
Επομένως, βρισκόμαστε ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο λίγων εβδομάδων, με ασαφή ακόμη κατάληξη. Είτε αυτή θα είναι πρόωρες κάλπες είτε εκλογή νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή.
Η Metron Analysis, μετά από πρόσκληση της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», θα παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις, για λογαριασμό των αναγνωστών της, καθιερώνοντας εβδομαδιαίο Βαρόμετρο πανελλαδικής κάλυψης. Εξαιρείται, βέβαια, η περίοδος των γιορτών (τρεις εβδομάδες), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα διεξαχθεί η έρευνα.
Το Βαρόμετρο θα καλύψει την εξέλιξη της κομματικής επιρροής και της δημοφιλίας των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και θέματα που προκύπτουν από τη συγκυρία. Αυτονόητα θα καλύψει και τη διάθεση των πολιτών να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στη διακυβέρνηση, όπως για παράδειγμα την προτίμηση αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας.
Τέλος, στον βαθμό που θα υπάρξουν επίσημες προτάσεις υποψηφιοτήτων για την Προεδρία, θα διερευνήσει και την κοινωνική αποδοχή τους.