Ολοένα και περισσότερο κυκλοφορεί το όνοµα της πολιτικής αναλύτριας Μαρίας Καρακλιούµη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, µε δεδοµένες και τις αναφορές της στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η ίδια φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά να κάνει το πολιτικό βήµα και να αφήσει τον χώρο των δηµοσκοπήσεων, ενώ µόνο τυχαίο δεν είναι (σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες τις σκέψεις και τις προθέσεις της) το γεγονός ότι εσχάτως έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές εµφανίσεις της. Από κει και πέρα, θα ιχνηλατήσει το περιβάλλον και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις της...


Κλειδώνουν

Ο γνωστός µας από τις τηλεοπτικές του παρουσίες για κάθε υπόθεση µε άρωµα Αστυνοµίας που απασχολεί το πανελλήνιο, Γιώργος Καλλιακµάνης, και ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρµπος θεωρούνται τα δύο «κλειδωµένα» ονόµατα του τελευταίου διαστήµατος για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Εσχάτως έχει πέσει στο τραπέζι ακόµη πιο δυναµικά σε σχέση µε το παρελθόν και το όνοµα της δηµοσιογράφου Ελένης Βαρβιτσιώτη, µε την ίδια πάντως να εµφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτική σε συνοµιλητές της σε ό,τι αφορά τη συγκεκριµένη προοπτική.

Πρωθυπουργός Δαπίτης

Σαφές µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση συνιστά η επικείµενη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συνδιάσκεψη της ∆ΑΠ, την άλλη βδοµάδα, αφού ο πρωθυπουργός δεν µας είχε συνηθίσει να εισέρχεται τόσο δυναµικά στο κάδρο των εκδηλώσεων της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ∆ΑΠίτες δίνουν καθηµερινό αγώνα για να αποφευχθούν καταλήψεις στα Πανεπιστήµια ανά την ελληνική περιφέρεια αφενός δεν θα µπορούσε να περάσει απαρατήρητο από το Μαξίµου και αφετέρου η εν λόγω περίσταση συνιστά... λουκούµι σε ακόµη ένα πόκερ συµβολισµών, από αυτά που αρέσουν στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, πριν από τη Συνδιάσκεψη -και συγκεκριµένα µεθαύριο Τρίτη- έχει προγραµµατιστεί δείπνο προς τιµήν των παλαιών γραµµατέων της παράταξης, µε την παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, της γραµµατέως της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρίας Συρεγγέλα, του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, του γραµµατέα Οργανωτικού, Στέλιου Κονταδάκη, του γενικού διευθυντή της Ν.∆., Γιάννη Σµυρλή, του αναπληρωτή γενικού, Νίκου Παπουτσή, καθώς και του προέδρου της ΟΝΝΕ∆, Ορφέα Γεωργίου. Ανάµεσα στα τιµώµενα πρόσωπα συµπεριλαµβάνονται ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο δήµαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο Γιάννης Οικονόµου, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Χρήστος Κουρούσης κ.ά.


Καμία… γείωση

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καµία ιδιαίτερη κοινωνική γείωση είναι δεδοµένο. Το δείχνουν τα πενιχρά ποσοστά που συγκέντρωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η ένδεια ανθρώπων στα συνδικάτα, τα επιστηµονικά επιµελητήρια κ.λπ. Το κενό αυτό φάνηκε και στο συνέδριο, καθώς αναγκάστηκε να καλέσει στα πάνελ που διοργάνωσε για να µιλήσουν τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ από τον ∆ικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τους Μικροµεσαίους Επιχειρηµατίες, τον Εµπορικό Σύλλογο κ.λπ.

Η γνώμη της Σίας…

Τις προηγούµενες ηµέρες ο Αλέξης Τσίπρας συνοµίλησε µε πάρα πολλούς ανθρώπους που εµπιστεύεται, ζητώντας τη γνώµη τους για το τι να κάνει σε σχέση µε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι του είπαν να µη σκεφτεί καν να µπει στο σχετικό κάδρο, προκειµένου να µη νοµιµοποιήσει διά της παρουσίας του τα εκφυλιστικά φαινόµενα. Ανάµεσα σε αυτούς και µία βουλευτής από τη Νέα Αριστερά, µε την οποία ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί άριστη σχέση. Πρόκειται για τη Σία Αναγνωστοπούλου, που αποτελεί σταθερή και ιδιαιτέρως τακτική συνοµιλήτρια της οικογένειας Τσίπρα. Κατά τ’ άλλα, η παροιµία «στερνή µου γνώση να σ’ είχα πρώτα» συνιστά µόνιµη επωδό ουκ ολίγων στελεχών του νέου φορέα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, µε φόντο τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ... ∆εν παρέλειψαν, όµως, να ρίξουν τα βέλη τους, λέγοντας σκωπτικά πως τους πήρε µπόλικο χρόνο να καταλάβουν τον Κασσελάκη. Το τι έλεγαν, δε, για την παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού είναι µια άλλη συζήτηση...


Νέα… αντάρτικα

Οι έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που απείχαν από την ψηφοφορία για τα οµόφυλα ζευγάρια, φαίνεται πως θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και για άλλες διαφοροποιήσεις. Ακούω, για παράδειγµα, ότι ορισµένα κοινοβουλευτικά στελέχη του άλλοτε κραταιού Κινήµατος διαφωνούν µε την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει τον νόµο για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο πάντα υπολογίσιµος (σε όλα τα επίπεδα) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η σχέση του οποίου είναι στο ναδίρ µε τον πρόεδρο Ανδρουλάκη. Στην ίδια κατηγορία προστέθηκε από χθες, µέσω της σχετικής δήλωσής της στα «Παραπολιτικά» και στον συνάδελφο Γ. Κατσίγιαννη, η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Περιφερειακά κανάλια

Πολλή δουλειά έχει τώρα τελευταία ο Παύλος Μαρινάκης µετά και την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρµόδιου -εκτός των άλλων- για τα κρατικά ΜΜΕ. Βλέπετε, αυτό το διάστηµα βρίσκεται σε συζητήσεις επί συζητήσεων για την προώθηση του... αραχνιασµένου πλαισίου για το ξεκαθάρισµα του τοπίου σε ό,τι αφορά τα κανάλια περιφερειακής εµβέλειας µέσω της διαδικασίας αδειοδότησής τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διεργασίες υπό τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι πυρετώδεις και πιθανώς θα ’χουµε σύντοµα λευκό καπνό. Κατά τ’ άλλα, σ’ ένα διάλειµµα των υποχρεώσεών του εθεάθη στη «Ράτκα», όπου δειπνούσε µε την καλή του φίλη και πρόεδρο του Ινστιτούτου ∆ιά βίου Μάθησης, Αννα Ροκοφύλλου.

Η επιλογή του Ζαππείου για το συνέδριο της ΝΔ

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβερνητική, αλλά και τη «γαλάζια» καθηµερινότητα θα σηµατοδοτήσει την έναρξη των διεργασιών για τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής του πανηγυρικού συνεδρίου (αλλά και των προσυνεδρίων ανά την ελληνική περιφέρεια) της Νέας ∆ηµοκρατίας την προσεχή άνοιξη. Από εκείνο το σηµείο και µετά, θα κορυφωθούν, όπως γίνεται αντιληπτό, οι συζητήσεις και οι προετοιµασίες για τη σύγκληση της κορυφαίας εσωκοµµατικής διαδικασίας, που αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί στη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της κυβερνώσας παράταξης. Κατά τ’ άλλα, το επικρατέστερο σ’ αυτή τη φάση σενάριο (αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις), σχετικά µε την επιλογή του χρόνου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, είναι το Παρασκευοσαββατοκύριακο 5-7 Απριλίου, ενώ αυτή τη φορά, σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.∆. και µετά, ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις εργασίες δεν θα είναι το Metropolitan Expo, αλλά το Ζάππειο. Βλέπετε, το συγκεκριµένο φόντο ταυτίστηκε µε το µεγαλύτερο επίτευγµα της µεταπολιτευτικής Ελλάδας, την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, µε την υπογραφή του ιδρυτή του κυβερνώντος κόµµατος, Κωνσταντίνου Καραµανλή. Προκειµένου να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν πιο παραστατικά η «γαλάζια» ιστορία ανά δεκαετία και ανά αρχηγό, έχουν προγραµµατιστεί εκείνο το τριήµερο (αλλά και στα προσυνέδρια) µια σειρά από εκθέσεις και παρουσιάσεις µε φωτογραφικό υλικό, βίντεο και άλλα happenings. Παράλληλα, στις θεµατικές ενότητες του συνεδρίου θα γίνει αναφορά στις στρατηγικές επιλογές της Ν.∆. στο πέρασµα των χρόνων στα µέτωπα της εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής, της Οικονοµίας, της Ασφάλειας κ.ά. Οι συζητήσεις γύρω από αυτές τις θεµατικές ενότητες προετοιµάζονται ήδη από τον εκ των διαχρονικότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, Βασίλη Φεύγα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινής της Κυριακής