Αναταραχή έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ευρισκόμενος υπό εσωκομματική τρικυμία, δήλωσε ότι προϋπόθεση για να επιτραπεί η λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων είναι η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, πράγμα απίθανο. Ωστόσο κάτι που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ο Ανδρουλάκης είναι το νομοσχέδιο Πιερρακάκη περιλαμβάνει συνολικά 204 άρθρα, εκ των οποίων μόνο τα 30 αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κύριος όγκος του νομοθετήματος αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, και δη την αναβάθμισή τους.


Διαβάστε εδώ: Αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Κομματική πειθαρχία επιβάλλει ο Ανδρουλάκης

Η αναβάθμιση του Δημοκριτείου

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που ανεβαίνουν επίπεδο είναι και το Δημοκρίτειο, απ’ όπου και αποφοίτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με βάση το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, το Δημοκρίτειο αναβαθμίζεται στο τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, εξέλιξη που προφανώς ενοχλεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που θα το προτιμούσε στην πιο παραδοσιακή εκδοχή του. Το δεύτερο που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η αναβάθμιση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, η οποία αποτελούσε βασική προτεραιότητα του εμπνευστή του θεσμού, Γιώργου Παπανδρέου. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στη σελίδα 77 μιλά ξεκάθαρα για αυτονόμηση του ΕΑΠ. Το τρίτο και τελευταίο που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συνδέεται με την αναβάθμιση των ΑΕΙ.


pasok_1
pasok_2


Το σκανδιναβικό σταυρόλεξο

Συμπερασματικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει ξεχάσει αυτά που γράφει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και οι βουλευτές του, και ξεκίνησε να ασχολείται με το «σκανδιναβικό μοντέλο» και να κάνει εισηγήσεις επ’ αυτού.

Η συμβολική ομιλία Μητσοτάκη

Με δεδομένο ότι η ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος έχει μπει στην τελική ευθεία, σήμερα ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου και η πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη στήλη του "Big Mouth" του powergame.gr, να γίνει νόμος του κράτους. Πριν από την ψηφοφορία, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, προγραμματίζεται να μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει έναν επιπλέον συμβολισμό στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.


Διαβάστε εδώ τι αναφέρει το σημερινό το «Big Mouth»