Στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας αναζητά την ανακούφιση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά την χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στο σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Μπορεί τα πλάνα της κυβέρνησης να μην έγιναν δεκτά από τις αγορές, αλλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη ίσως υπενθυμίσει ότι η χώρα εξέρχεται από την ύφεση.

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη αλλά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους πολίτες. Το ρίσκο αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει πετύχει σε πολλά πράγματα αλλά έχει πολλά ακόμα να κάνει κι όλα αυτά μέσα σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας», τονίζει ο Andreas Scheuerle, οικονομολόγος στην Dekabank.

Μια επιβεβαίωση από την ΕΛΣΤΑΤ ότι η Ελλάδα έχει βγει από την ύφεση θα δώσει την ευκαιρία στον Σαμαρά να ακολουθήσει τα βήματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να αναστρέψει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, δηλαδή το κόστος δανεισμού της χώρας, που έχει ανέλθει σε απαγορευτικά επίπεδα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάει ένα βήμα παραπέρα από το επιτρεπτό. Η χρηματοδότηση από τις αγορές δεν δείχνει να είναι βιώσιμη στα επίπεδα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα» υπογραμμίζει ο Gianluca Ziglio, αναλυτής στη Sunrise Brokers LLP.