Είμαι πολύ περίεργος για τις τιμές λιανικής που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάρτιο. Η άνοιξη ξεκινά με προσδοκίες για τιμολόγια ακόμη και κάτω από τα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Αλλά έχουν μπει κάτι… ψύλλοι στα αυτιά μου, ότι κάποιες εταιρείες θα κλέψουν από τις εκπτώσεις και δεν θα περάσουν όλη τη μείωση της χονδρικής -που ξεπερνά το 20%- στους καταναλωτές.


Τιμή 21% χαμηλότερη από τον Ιανουάριο

Για να τα κάνουμε πενηνταράκια, η λεγόμενη Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής διαμορφώθηκε για τον Φεβρουάριο στα 73,61 ευρώ η μεγαβατώρα, ή στα 0,07 ευρώ η κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι 21% χαμηλότερη από τον Ιανουάριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τιμές λογικά θα κυμανθούν στα 0,09-0,105 €/kWh. Αλλά μαθαίνω ότι κάποιες εταιρείες θέλουν να βάλουν κατιτίς παραπάνω στο ταμείο και σκέφτονται να πετσοκόψουν τις εκπτώσεις στο πράσινο, όπου είναι και τα πολλά λεφτά. Οπότε θα δούμε τελικά τιμές μεταξύ 0,095 και 0,115 ευρώ/kWh. Θα πουλάνε δηλαδή έως και 50% ακριβότερα στη λιανική από όσο παρήγαγαν ή αγόρασαν στη χονδρική…
Αν -λέμε, αν- παραμείνουν ως έχουν οι εκπτώσεις, στα πράσινα η ΔΕΗ θα έχει τιμή 0,0922 για το ημερήσιο, και το πιο φτηνό θα είναι της Volton με 0,0771 ευρώ/kWh. Η πλειονότητα στα πράσινα θα είναι στα 10 λεπτά η κιλοβατώρα. Στα δε κίτρινα, που είναι κυμαινόμενα, η Mytilineos με την Protergia μπορεί να βγει ακόμη και στα 0,064 λεπτά την κιλοβατώρα…


Νέος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η στήλη καλωσορίζει τον νέο Α΄ αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μιχάλη Φέκκα, αλλά αυτό που έχει να πει, θα το πει. Στην κεφαλή της Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής του Χρηματιστηρίου δεν διορίζεις κομματικό στέλεχος με περγαμηνές μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που στη συνέχεια κατέβηκε δημοτικός σύμβουλος.


Εκτιμήσεις της Optima Bank

Φεύγουμε από το χρηματιστήριο ενέργειας και πάμε στο «κανονικό» της Λεωφόρου Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Φεβρουάριο με άνοδο 3% και το πρώτο δίμηνο με κέρδη κοντά στο 10%. Είναι σε ανοδική τάση το ΧΑ, οι διορθώσεις «αγοράζονται» συστηματικά.
Η ένταξη του ΧΑ στη «λίστα παρακολούθησης» από τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια είναι το πρώτο βήμα για την αναβάθμισή του στις αναπτυγμένες από τις αναδυόμενες αγορές. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αναλυτών, όπως της Optima Bank, η αγορά της Αθήνας θα υπερδιπλασιάσει τον μέσο ημερήσιο τζίρο της στα 300.000.000- 400.000.000 ευρώ την επόμενη διετία.


Νέα υψηλά στα 4,044 ευρώ

Κάηκαν όσοι πήραν θέσεις ανοιχτής πώλησης (σορτ) στη μετοχή της Πειραιώς, τσιμπώντας στις φήμες για πολύ μεγάλο discount της μετοχής ενόψει της πώλησης του 27% από την Δευτέρα. Η μετοχή της Πειραιώς έγραψε χθες νέα υψηλά στα 4,044 ευρώ και -αν θέλετε τη γνώμη μου- κάτω από 3,80 ευρώ δεν βλέπω να πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ. Η περιοχή των 4,8-5 ευρώ μετά το placement δείχνει εφικτός στόχος.


Helleniq Energy

Η Helleniq Energy είχε τελικά οικονομικές επιδόσεις καλύτερες από εκείνες που ανέμεναν οι αναλυτές σε μια χρονιά κατά την οποία «έκτακτα» κέρδη δεν υπήρχαν, όπως το 2022. Έτσι, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του 2023 ανέρχονται σε 1,237 δισ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 606.000.000 ευρώ, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 500.000.000 ευρώ.


Επιβεβαίωση

Η στήλη δεν θα ευλογήσει τα γένια που δεν έχει, αλλά σας τα έγραφε από χθες για δίμηνη -τουλάχιστον- παράταση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Πάντως να ξέρετε, δεν πρόκειται να μπούμε στην τουριστική σεζόν χωρίς POS…


Βασίλης Κορκίδης

Πόσο πιο αγαπητός θέλει να γίνει επιτέλους ο -κατά τα άλλα- συμπαθής συνδικαλιστής-επιχειρηματίας και «θέλω να γίνω βουλευτής με τη ΝΔ» Βασίλης Κορκίδης; Όσοι έχετε χρόνο και διάθεση, να ανατρέξετε στην ανακοίνωση-μνημείο που εξέδωσε για τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Προσπάθησα να τη διαβάσω ολόκληρη, αλλά με έπιασαν τα ζουμιά και ομολογώ δεν τα κατάφερα.