Έναν νέο "πονοκέφαλο" απέκτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο μετά την μεγάλη αναταραχή που έχει προκληθεί με τον ΕΝΦΙΑ και την εξαίρεσή του από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 κινήθηκε εντός στόχος αλλά προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η μαύρη τρύπα προκλήθηκε από την κακή πορεία των εσόδων καθώς καταγράφηκε υστέρηση 1,2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η απόκλιση στα έσοδα προήλθε από την μη είσπραξη δύο προγραμματισμένων δόσεων ΕΝΦΙΑ ύψους 885 εκατ. ευρώ (μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί 1,2 δις ευρώ), αλλά και τις αυξημένες επιστροφές φόρων έναντι του στόχου κατά 270 εκατ. ευρώ. Επίσης, αρνητικά για την πορεία των εσόδων λειτούργησε και η αναμονή της κατάθεσης της νέας ρύθμισης των οφειλών προς τις εφορίες, με τους φορολογούμενους να τηρούν στάση αναμονής και να μην αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα αρνητικό για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας είναι ότι το πλεόνασμα παρέμεινε εντός στόχος εξαιτίας της μεγάλης συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών. 

Διαβάστε επίσης:

Κάτι "περίεργο" ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Χρήστος Σταϊκούρας: "Ο ΕΝΦΙΑ δεν θα έμπαινε στη ρύθμιση των 100 δόσεων"