Οι εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ µετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε εν µέσω διασταυρούµενων πυρών βουλευτών του, που τον οδήγησαν στην κοµµατική πειθαρχία, για να αποφύγει νέες διαρροές, καλύπτουν προς το παρόν ένα ρήγµα.

Πρόκειται γι’ αυτό µεταξύ της Πλατείας Κοτζιά, όπου έχει την έδρα του ο Χάρης ∆ούκας και της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη. Η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Τώρα» του Χάρη ∆ούκα ηττήθηκε στις εκλογές για την ΚΕ∆Ε, στις οποίες επικράτησε µε 65,78% αυτή του «γαλάζιου» Λάζαρου Κυρίζογλου. Στον δήµαρχο της Αθήνας κανείς δεν καταλογίζει την ήττα, που ήταν αναµενόµενη, αλλά στο 29,30%, που έδωσε δέκα έδρες στην παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούσαν ότι µπορούσαν να εκλεγούν περισσότεροι «πράσινοι» δήµαρχοι στο ∆.Σ., πρόσωπα που εµπιστεύεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η συμφωνία Δούκα με τους αυτοδιοικητικούς του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς ο Χάρης ∆ούκας, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, τήρησε τη συµφωνία που είχε κάνει µε τους αυτοδιοικητικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχουν σηµαντικό ρόλο στην παράταξη της ΚΕ∆Ε, µε συνέπεια η Τίνα Καφατσάκη, δήµαρχος Ζωγράφου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κώστας Ζαχαριάδης, µε τον οποίο συµπορεύονται στον δήµο της Αθήνας, και ο αυτοδιοικητικός ∆ηµήτρης Μπίρµπας (ΣΥΡΙΖΑ) να εκλεγούν στο ∆.Σ.

Την ίδια ώρα, οι «πράσινοι» αυτοδιοικητικοί ειδικά από την Κρήτη είναι δυσαρεστηµένοι µε το αποτέλεσµα, αλλά και µε την εκλογή του Νίκου Γιαλιτάκη, που δεν ανήκει στο περιβάλλον Ανδρουλάκη. Στελέχη της Χ. Τρικούπη χρεώνουν το αποτέλεσµα αυτό σε προσωπικούς σχεδιασµούς του ∆ούκα, ενώ επιβεβαιώνουν και την έλλειψη επικοινωνίας µε τον Ανδρουλάκη. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ που σηµειώνουν µε αιχµηρό τρόπο ότι ο ∆ούκας θα κριθεί από την επίλυση ζητηµάτων της καθηµερινότητας ως δήµαρχος και όχι ως πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πρόσωπα από την παράταξη ∆ούκα υποστηρίζουν ότι η βασική αιτία που δεν εκλέχθηκαν περισσότεροι αυτοδιοικητικοί του ΠΑΣΟΚ είναι ότι αρκετοί από αυτούς στήριξαν τον Κυρίζογλου στις εκλογές της ΚΕ∆Ε.

Την ίδια ώρα, ο Χάρης ∆ούκας δεν δείχνει πρόθυµος να κόψει τους ισχυρούς δεσµούς που έχει αναπτύξει µε τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της «Νέας Αριστεράς». Μάλιστα, έδωσε το «παρών» τόσο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Νέας Αριστεράς». Προς το παρόν, µεταξύ Ανδρουλάκη και ∆ούκα υπάρχει αµηχανία. Οσο όµως οι δηµοσκοπήσεις παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ να έχει κολλήσει, θα ανοίγουν συζητήσεις για την επόµενη ηµέρα στην Κεντροαριστερά. Τα σενάρια να φέρουν το «µοντέλο ∆ούκα» από την Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή µέσω ενός ενιαίου φορέα ενισχύουν την καχυποψία στην ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ για τον δήµαρχο.

Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά