Δεν έχασε ούτε μέρα ο αεικίνητος -και ολίγον προβληματισμένος- Κωστής Χατζηδάκης μετά την ψυχρολουσία της Moody’s για να στείλει μήνυμα μέσω Reuters ότι «όλα πάνε καλά». Και οι μεταρρυθμίσεις, και οι αποκρατικοποιήσεις, και οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών, και γενικώς η οικονομία. Αυτό που δεν είπε, αλλά το μάθαμε, είναι ότι στην Εθνική Τράπεζα, για λόγους ευνόητους, το κράτος θα παραμείνει μέτοχος με 5%, όταν θα επιχειρηθεί από το ΤΧΣ η πώληση του υπόλοιπου 13% (από το εναπομείναν 18%) της Εθνικής σε ξένους και εγχώριους επενδυτές.


«Ειδοποιητήριο» στους servicers

«Ειδοποιητήριο» στους servicers ότι από την Πρωταπριλιά πρέπει να ενεργοποιήσουν όλοι τη σύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα απευθείας επικοινωνίας με τους δανειολήπτες έστειλε η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η Θεώνη Αλαμπάση ζήτησε άμεση ενημέρωση πόσο έχουν προχωρήσει οι ενέργειες των εταιρειών, δεδομένου ότι μένει δεν μένει μία εβδομάδα πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας. Τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα περιλαμβάνουν: α) Πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο. β) Την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής. Ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής) έχει ένα μότο που πολύ μου αρέσει: «Trade what you see, not what you believe». Που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει να επενδύεις στις κεφαλαιαγορές με βάση αυτό που βλέπεις και όχι αυτό που πιστεύεις.


Ανοδική αντίδραση με κέρδη

Το λέω επειδή η χρηματιστηριακή αγορά και οι επιμέρους μετοχές κάθε μέρα δείχνουν και κάποια σημάδια για το πού σκοπεύουν να κινηθούν. Τα βραχυπρόθεσμα πάνω-κάτω θολώνουν την εικόνα. Χθες λόγου χάρη είχαμε ισχυρή ανοδική αντίδραση με κέρδη πάνω από 1% για τον Γενικό Δείκτη, νέα υψηλά για την Εθνική Τράπεζα (7,464 ευρώ) και συνολικό τζίρο πάνω από 140.000.000 ευρώ στο ΧΑ. Σημαίνει κάτι όλο αυτό από τη στιγμή που η τάση βραχυπρόθεσμα έχει μετατραπεί σε καθοδική; Όχι. Οι πιθανότητες να δούμε τιμές στο χρηματιστήριο κοντά ή κάτω και από τις 1.300 μονάδες παραμένουν αυτή τη στιγμή περισσότερες από το να δούμε νέα υψηλά πάνω από τις 1.437 μονάδες.


Προσεχώς για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Κάθε εισηγμένη εταιρεία έχει πάντως το δικό της story, που σε τέτοιες περιόδους κάνει τη διαφορά. Η Εθνική λ.χ. πήρε το μήνυμα Χατζηδάκη ότι ως το τέλος του έτους θα έχει ιδιωτικοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της. Και πολλοί στην αγορά θεωρούν ότι τα 8 ευρώ είναι μια «λογική» τιμή για το υπόλοιπο του ΤΧΣ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επίσης. Προσεχώς θα έχουμε νεότερα για την πώλησή της και η αγορά σιγά σιγά την έχει οδηγήσει από τα 12,9 στα 18 ευρώ σε λιγότερο από έξι μήνες. Πιθανόν όσοι στοιχηματίζουν για deal και δημόσια πρόταση στα 20 ευρώ θα δικαιωθούν.


Έκδοση ομολόγου που σάρωσε

Επειδή η Εθνική, πώς να το κάνουμε, έχει την τιμητική της, να πούμε ότι η χθεσινή έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης σάρωσε. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, η τράπεζα άντλησε 500.000.000 ευρώ και η απόδοση για το ομόλογο διάρκειας 11,25 ετών διαμορφώθηκε στο 5,875%, με την τράπεζα να εξοικονομεί κεφάλαια.


Επενδύσεις από ΑΔΜΗΕ

Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ προγραμματίζει να υλοποιήσει στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της επόμενης δεκαετίας (2025-2034). Παρότι σε αυτό περιλαμβάνονται πολύ φιλόδοξα projects εγχώριων και κυρίως διεθνών διασυνδέσεων για τον διαχειριστή, εμένα το ποσό μού φαίνεται μικρό. Πολύ μικρό για τις ανάγκες που υπάρχουν. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά ομολογώ ότι δεν ξέρω από αυτά.