Προβάδισµα Ν∆ µε διαφορά 21%

Σύµφωνα µε την πανελλαδική δηµοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασµό του τηλεοπτικού σταθµού Action 24, η N∆ διατηρεί σταθερά µεγάλο προβάδισµα µε διαφορά 21% στην εκτίµηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει ξανά δεύτερος. Έχει επίδοση 34,3% έναντι 13,4% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ µε 12,5%, Ελληνική Λύση µε 10,1%, ΚΚΕ µε 9,4%, ΝΙΚΗ µε 4,3%, Πλεύση Ελευθερίας και ∆ηµοκράτες - Α. Λοβέρδος µε 2,9%, Νέα Αριστερά µε 2,8%, Σπαρτιάτες µε 2,5%, ΜέΡΑ 25 µε 1,9% και άλλο κόµµα µε 2,8%. Σηµειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εµφανίζει τη µεγαλύτερη πτώση µε 1,1% σε σχέση µε την έρευνα στις 19/2, έναν µήνα πριν, και 3,5% σε σχέση µε την έρευνα στα τέλη Νοεµβρίου, οπότε και περνούσε στη δεύτερη θέση. Αντίστοιχα, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη µετεκλογική έρευνα που δεν δείχνει νέα πτώση και αυξάνει στο ίδιο χρονικό διάστηµα τις δυνάµεις του κατά 0,9%, περνώντας έτσι στη 2η θέση.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις είναι: Ν∆ 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, ΠΑΣΟΚ 10%, Ελληνική Λύση 8,1%, ΚΚΕ 7,6%, ΝΙΚΗ 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας και ∆ηµοκράτες - Α. Λοβέρδος 2,4%, Νέα Αριστερά 2,2%, Σπαρτιάτες 2%, ΜέΡΑ 25 1,5%, άλλο κόµµα 2,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 19,7%. Ο Κ. Μητσοτάκης υπερέχει τόσο στη δηµοφιλία όσο περισσότερο και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Οι δηµοφιλίες των πολιτικών αρχηγών είναι: Κ. Μητσοτάκης 37,6%, ∆. Κουτσούµπας 33,7%, Α. Λοβέρδος 29,8%, Ν. Ανδρουλάκης 28,9%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 28,4%, Κ. Βελόπουλος 27,6%, Σ. Κασσελάκης 23,2%, Α. Χαρίτσης 18,8%, ∆. Νατσιός 13,8%, Β. Στίγκας 7,5%.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με Νέα Αριστερά και για τις καταλήψεις

Ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και τη Νέα Αριστερά άνοιξε μέτωπο αντιπαράθεσης με αφορμή τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Με αφορμή δηλώσεις του Πέτρου Παππά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε παράνομες πράξεις τις καταλήψεις, δικαιολογώντας την εισβολή της Αστυνομίας, η Νέα Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη παίρνει διαζύγιο με την Αριστερά, τις διεκδικήσεις και τα κινήματα το ξέραμε. Ότι βουλευτές του θα κάνουν τα ρεπό των πιο ακραίων της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ… ούτε στα πιο τρελά όνειρα του κυρίου Μητσοτάκη. Για τη Νέα Αριστερά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στηρίζουμε τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητών και των φοιτητριών και τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του Συντάγματος».

Τι σχέση έχουν ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, η Ν. Γιαννακοπούλου και ο Μ. Χριστοδουλάκης; Σίγουρα θα μάθουμε την επομένη των ευρωεκλογών, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο κόμμα στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής έκανε δεκτό το νομοσχέδιο που αφορά το προσύμφωνο με την καναδική εταιρεία παραγωγής πυροσβεστικών αεροσκαφών για την προμήθεια από τη χώρα μας επτά νέων Canadair, τα οποία θα αρχίσουν να έρχονται από το 2027. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και των Σπαρτιατών, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, χαρακτήρισε το σχέδιο συμφωνίας «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας της χώρας μας», ενώ τόνισε ότι και ο ίδιος ως ευρωβουλευτής συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018. Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να υπάρξει μια εθνική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να εστιάσει στο θέμα της πρόληψης.

Στον Καναδά για την 25η Μαρτίου

Στον Καναδά θα μεταβεί στις 24 και 25 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη η επίσκεψή του είναι ιστορικής σημασίας, καθώς θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από το 1983 που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη συγκεκριμένη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 24 Μαρτίου το Μόντρεαλ, όπου και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και στις 25 Μαρτίου το Τορόντο. Στις 24 Μαρτίου θα δώσει το «παρών» μαζί με τον κ. Τριντό στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας του Μόντρεαλ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της ομογένειας. Ακόμα, θα συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και logistic centers.