Γράφαμε χθες στη στήλη για τους εφοπλιστές (ζεύγος Καραγιώργη - Σοφία Σωτηράκου Τριάντη, Γκότση και Σία) που κάνουν μετοχικό «ρεσάλτο» στη μικρή εταιρεία πληροφορικής Quality & Reliability, έχοντας κατά νου τα μεγάλα ψηφιακά έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κιόλας να την «κλειδώσουν» στο απόλυτο limit up με +30%. Μια έκπληξη εγώ προσωπικά την έπαθα, αναπολώντας το «χρυσό 1999» και αναρωτώμενος αν είναι τελικά το χρήμα που κινεί τις μετοχές ή η φήμη ότι θα μπουν λεφτά. Πάντως, για να είμαι δίκαιος, στην Q&R πέφτουν πολλά κεφάλαια αυτή την περίοδο μέσω του χρηματιστηρίου. Και όχι μόνο από τους εφοπλιστές, αλλά και από τους traders που δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν αλλάξει χέρια 3.421.230 μετοχές σε τιμές από 0,8 έως 1,4 ευρώ… Αν ψάχνετε δε για τη μετοχή με τα υψηλότερα κέρδη σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μην κοιτάξετε αλλού. Η Q&R γράφει απόδοση 130% φέτος και 200% το τελευταίο πεντάμηνο. Δεν μπορώ να ξέρω πού θα φτάσει η αξία της μικρής εταιρείας, η οποία με τη φόρα που έχει πάρει προσεγγίζει τα 40.000.000 ευρώ, αλλά μπορώ να υποθέσω ότι κάποια στιγμή -για να μεγαλώσει πραγματικά και να μην εξελιχθεί σε φούσκα- οι νέοι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει εκτός από χρηματιστηριακά λεφτά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν και κεφαλαιακά την εταιρεία. Το χρηματιστηριακό ράλι της Q&R είχε αντανάκλαση και σε μία ακόμη μικρή εταιρεία πληροφορικής, την CPI των Παπαθάνου - Πικούνη, η οποία από το πουθενά απογειώθηκε και αυτή στο +28%, με συναλλαγές 786.697 τεμαχίων που αντιστοιχούν στο 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου της. H αξία της πλέον διαμορφώνεται λίγο κάτω από 10.000.000 ευρώ. Βρέχει χρήμα στην πληροφορική.

Εύσημα για Χρήστο Χαρπαντίδη

Ο ντετέκτιβ θα υποκλιθεί για μία ακόμη φορά στην εξαιρετική πληροφόρηση της στήλης «Big Mouth» του powergame.gr με αφορμή το παρασκήνιο που δημοσίευσε χθες υπό τον τίτλο «Ένας Έλληνας στην κορυφή του κόσμου». Ο αποκαλυπτικός συνάδελφος δεν άφησε και πολλά στη φαντασία για το υψηλόβαθμο στέλεχος που αναλαμβάνει ρόλο παγκόσμιου βεληνεκούς, γράφοντας κάτι για καπνούς και… iqos. Το μεσημέρι ήρθε και η επιβεβαίωση, καθώς ανακοινώθηκε επισήμως πια από την πολυεθνική Philip Morris International (βλέπε Παπαστράτος στην Ελλάδα) ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, αναρριχάται στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας της καπνοβιομηχανίας, αναλαμβάνοντας θέση ανώτατου αντιπροέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων στον Όμιλο PMI.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες

Δεν πάει πολύς καιρός που μας έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει πάνω από «δυόμισι τράπεζες» και η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαμε μείνει με τέσσερις μεγάλες. Χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είπε πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες από όσες έχει τώρα, αλλιώς… ξεχάστε τον ανταγωνισμό. Τον οποίο η αλήθεια είναι πως έχουμε ξεχάσει εδώ και πολύ πολύ καιρό και, όπως εξελίσσονται τα πράγματα (επιτόκια καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.), θα αργήσουμε πολύ να τον ξαναθυμηθούμε, εκτός αν πράγματι μπουν στο παιχνίδι νέοι, υγιείς και δυνατοί παίκτες, όπως έγινε με την Optima και ετοιμάζεται να γίνει με την Attica-Παγκρήτια.

«Ραντεβού» με την εφορία

Ανατροπές στα δύο μεγάλα «ραντεβού» με την εφορία φέρνει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, με τον νέο σχεδιασμό από την ΑΑΔΕ να προβλέπει αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 7.000.000 το επόμενο Σαββατοκύριακο, 6-7 Απριλίου, και μία εβδομάδα αργότερα άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Την ίδια στιγμή διάταξη νόμου ανοίγει «παράθυρο» παροχής της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και πέραν της 31ης Ιουλίου.