«Είδες η ΔΕΗ;». Όσες φορές κι αν το λέμε και το γράφουμε, ο Γιώργος Στάσσης και η ομάδα του έχουν πάντα να μας δίνουν αφορμές να ανατρέχουμε στην ιστορική διαφήμιση, που έπρεπε να φτάσουμε στον 21ο αιώνα για να ξαναγίνει της μόδας. Η νέα σελίδα με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της αλυσίδας Κωτσόβολος γύρισε από χθες. Όταν συνενώνονται δυο πανίσχυροι όμιλοι αρχίζει να γράφεται μια νέα ιστορία. Όπως συνέβη και με τη στρατηγική εξαγορά της Enel Romania. Δυο deals που απογειώνουν τις προοπτικές της επιχείρησης και δικαιώνουν όσους αναλυτές προσβλέπουν σε διπλασιασμό της αξίας της ΔΕΗ από τα 4,5 στα 8-10 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Ο ανταγωνισμός, μια ταραχή την έχει υποστεί, αν καταλαβαίνω καλά από τις αντιδράσεις και τα διάφορα σχόλια που φτάνουν στα αυτιά μου έπειτα από τις επιτυχείς εξαγορές της Enel Romania και της Κωτσόβολος ή του deal των 2,7 GW με την Intrakat στις ΑΠΕ.


Ταυτόχρονες στρατηγικές κινήσεις

Η ΔΕΗ μπορεί να χάνει εξ ανάγκης μερίδια στην προμήθεια και την παραγωγή για όσο διάστημα αλλάζει το μοντέλο της, αλλά όποιος βρει άλλη επιχείρηση του κλάδου που να κάνει τόσες ταυτόχρονες στρατηγικές κινήσεις, ώστε όσες απώλειες έχει σήμερα να τις αναπληρώνει αύριο από αλλού, ας έρθει να μου το πει κι εμένα, που ψάχνω για success stories. Γιατί καλύτερο δεν έχω δει στα πέριξ από μια εταιρεία με σημερινά EBITDA 1,5 δισ. ευρώ που θα τα διπλασιάσει μέχρι το 2030 στα 3 δισ. ευρώ.


Χρονιά που είναι προάγγελος των επόμενων καλύτερων

Και μιας και μιλάμε για τη ΔΕΗ, πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση των εξαιρετικών επιδόσεων για το 2023. Μια χρονιά που είναι προάγγελος των επόμενων καλύτερων που ακολουθούν. Ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της νέας δραστηριότητας στη Ρουμανία -επίδοση που θα ανέβει στα 1,7 δισ. ευρώ φέτος-, κέρδη προ φόρων 622.000.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 485.000.000 ευρώ. Στον φίλο μου τον Στέφανο (τον χρηματιστή), που με πήρε να με μαλώσει, επειδή έγραψα για τα έκτακτα κέρδη, να πω ότι και τα εφάπαξ αποτελέσματα να βγάλεις, τα 250.000.000 ευρώ, που είναι το «καθαρό» νούμερο στην τελική γραμμή, είναι πολύ μεγάλη επίδοση, εξού και το μέρισμα των 25 λεπτών για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η ρευστότητα δε στα ύψη, με 5,4 δισ. ευρώ, απάντηση σε όσους λένε ότι η εταιρεία με το μπαράζ των επενδύσεων θα χρειαστεί κεφάλαια… Στις τράπεζες μας, για τις οποίες, με όσα έχουν επιτύχει θα πρέπει να βγάζουμε το καπέλο στις διοικήσεις τους, στον Γιάννη Στουρνάρα της ΤτΕ και στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν ξεπεράσει όλα τους τα προβλήματα. Αλλιώς δεν θα συγκαταλέγονταν στη λίστα των ακριβότερων ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων - χορηγήσεων) που φτάνει να ξεπερνά το 3,2%! Για λόγους σύγκρισης, οι πορτογαλικές είναι «δίπλα τους» με 3,13%, ενώ οι ισπανικές με 2,68%, οι ιταλικές έχουν περιθώριο 2,18% και οι γερμανικές 1,17%.


Πρωταγωνίστησαν στο Χ.Α.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν δυο από τις εταιρείες που πρωταγωνίστησαν με σημαντική άνοδο χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ανοιχτά πια ότι θα έχουμε τις ανακοινώσεις για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ σε τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες, ίσως και αρκετά πριν από το Πάσχα.


«Δημοσκόπηση»

Από μια πρόχειρη «δημοσκόπηση» σε δείγμα 5-6 αναλυτών που έκανα χθες, ούτε ένας δεν περιμένει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει μείωση επιτοκίων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Ο πληθωρισμός δεν την αφήνει, στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν δείχνουν καλά (3,5% άνοδος για τον δείκτη τιμών καταναλωτή), οπότε όσοι ποντάρουν σε ταχύτερη μείωση μάλλον θα διαψευστούν. Θυμίζω ότι ο Γιάννης Στουρνάρας περιμένει από τον Ιούνιο και μετά τέσσερις διαδοχικές μειώσεις που θα κατεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού συνολικά 1% φέτος.