«Πέντε µέρες στην πατρίδα µου, στις ρίζες µου. Χανιά, Σκινές, Ρέθυµνο, Ηράκλειο, Μοίρες, Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος», τόνισε αµέσως µετά την επιστροφή από την 5ήµερη περιοδεία του στην Κρήτη ο Στέφανος Κασσελάκης.
Με το που έφτασε όµως στην πρωτεύουσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έφυγε για περιοδεία στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Άλλωστε, είναι και δική του γενέτειρα κι έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε βιντεάκι στο TikTok από το πατρικό του σπίτι µε τη µητέρα του, που είχε µαγειρέψει χοχλιούς µπουµπουριστούς.

Οι αναφορές και των δύο προέδρων στο νησί, αλλά και οι συµβολισµοί έδιναν κι έπαιρναν αυτές τις ηµέρες, καθώς γνωρίζουν πως το πιο πιθανό είναι όποιος επικρατήσει στην Κρήτη να κερδίσει και τη μάχη για τη δεύτερη θέση στην επικράτεια, που θα σηµαίνει και την ηγεµονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου ο δεύτερος θα πετάει στα σύννεφα, µιλώντας για επιτυχία, και ο τρίτος, ακόµα και µε µικρή απόσταση, θα µετράει εσωκοµµατικούς αντιπάλους και ψυχολογικά ρήγµατα στην παράταξή του.

Αν σε κάτι συµφωνούν απόλυτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν τη «µητέρα των µαχών».

Στις εθνικές εκλογές ο Ν. Ανδρουλάκης κέρδισε στην έδρα του, το Ηράκλειο, µε το ΠΑΣΟΚ στο 22,98% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,52%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί προβάδισµα από τις εθνικές εκλογές στη δική του έδρα, τα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 18,44%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 11,21%. Στο Ρέθυµνο κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ µε 25,71%, έναντι 18,71% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο Λασίθι, όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε 25,58%, έναντι 14,62% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Η «πολιτική ήττα της τρίτης θέσης» του Ανδρουλάκη και η «πολιτική ανατροπή» του Κασσελάκη

Ο Ν. Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρήτη πήρε το ρίσκο, αν και τρίτος στις δηµοσκοπήσεις, να πει: «Θεωρώ ότι είναι πολιτική ήττα να είµαστε τρίτοι». Φράση που σίγουρα θα βρει µπροστά του, αν δεν καταφέρει να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.

Το ίδιο ισχύει και για την υπόσχεση του Στέφανου Κασσελάκη, επίσης από την Κρήτη, για πολιτική ανατροπή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βασίζεται σε ένα ισχυρό οργανωτικό δίκτυο, µε εκατοντάδες αυτοδιοικητικούς στην Κρήτη, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης στην προσωπική του δυναµική, αλλά και στις όποιες ενισχύσεις από την επιρροή Πολάκη στο νησί.

Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει βάρος στις περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα για µείωση των διαρροών στα δεξιά της Ν∆, οι αρχηγοί των δύο κοµµάτων της αντιπολίτευσης θα γυρίζουν ξανά και ξανά την Κρήτη, γνωρίζοντας ότι εκεί θα κριθεί το «µατς» της Κεντροαριστεράς.