Σοβαρά (και πιθανόν άμεσα) σκέφτεται το ενδεχόμενο της παραίτησής του από το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου ο Ιερώνυμος, όπως αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr. Με αυτό ως δεδομένο, υπάρχει πλέον έντονη κινητικότητα όσον αφορά τον πιθανό διάδοχο του αρχιεπισκοπικού θρόνου, με δύο ονόματα να ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής: του μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου και του μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου

Κομβικής σημασίας, δε, ως προς το ποιος θα γίνει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είναι και η πολιτική, με τη στήλη να αποκαλύπτει τις σχέσεις που έχουν οι δύο ενδιαφερόμενοι για τη διαδοχή του Ιερωνύμου με σημαίνοντα «τζάκια», καθώς ο μεν Δωρόθεος συνδέεται με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο δε Χρυσόστομος με την οικογένεια Σαμαρά. Στο «ζύγι» ασφαλώς θα πρέπει να μπουν και οι επιθυμίες του ίδιου του Ιερωνύμου και το αν θα προκρίνει κάποιον προκειμένου να τον διαδεχθεί στο αξίωμά του. 

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth

– Εδώ και καμπόσο καιρό σάς έχω αποκαλύψει την είδηση που θέλει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο να σκέφτεται σοβαρά να δρομολογήσει (και μάλιστα άμεσα) τη διαδικασία της διαδοχής του. Εν όψει αυτής της υποψίας, στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο έχει ξεκινήσει για τα καλά μια σχετική κινητικότητα. Μέχρι στιγμής δύο είναι οι αρχιερείς που έχουν καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι εφόσον παραιτηθεί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Επ’ ευκαιρία να σας πω ότι οι δύο συνδέονται στενά και με πολιτικά τζάκια. Ο μεν πρώτος διατηρεί διαχρονικά και σταθερά άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο δε δεύτερος με τη φαμίλια του προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Με δεδομένο ότι οι πολιτικοί επηρεάζουν έως έναν βαθμό τη συγκεκριμένη διαδικασία, αντιλαμβάνεστε ότι θα παίξει ρόλο το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Όπως επίσης μεγάλη σημασία θα παίξουν και οι επιθυμίες του απερχόμενου. Αν δηλαδή θα δώσει την ευλογία του σε κάποιον εκ των υποψηφίων.

! Πάντως, πρέπει να σας πω ότι εσχάτως έχει αρχίσει μια συζήτηση, που προτάσσει το σενάριο της «βουτιάς» (σε ηλικιακό επίπεδο) στην επετηρίδα των μητροπολιτών. Αν και δεν είμαι ειδικός επί του συγκεκριμένου πεδίου, σχεδόν αποκλείω αυτοί που περιμένουν είκοσι χρόνια μήπως και έρθει η σειρά τους να συμφωνήσουν στη… βουτιά. Αφήστε που, αν και άγιοι άνθρωποι, δεν θα ρίσκαραν ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος να βρίσκεται στον θρόνο για 40 χρόνια.