Οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα θα βρίσκονται στην ηλιόλουστη Αθήνα «ειδικοί απεσταλμένοι» των μεγάλων αφεντικών του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Edison για να ξεκινήσουν έναν ακόμη γύρο απευθείας τετ α τετ διαβουλεύσεων με τον Όμιλο Λάτση και τη Helleniq Energy. O γύρος αυτός των διαβουλεύσεων πιθανόν θα οδηγήσει στο «βελούδινο διαζύγιο» της 15ετούς συνεργασίας μεταξύ Edison και ΕΛΠΕ στην κοινή εταιρεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος Elpedison, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 316.000 πελατών στη λιανική και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 MW. Είμαι πολύ μπερδεμένος όμως από όσα φτάνουν στα αυτιά μου. Γιατί και από τους μεν και από τους δε διαρρέει ότι θέλουν αμφότεροι να αγοράσουν το μερίδιο του άλλου. Δηλαδή η Helleniq Energy να αποκτήσει το μερίδιο της Edison και οι Ιταλοί το μερίδιο της Helleniq Energy. Το ερώτημα είναι τι θέλουν να κάνουν.
Καραδοκεί ο Μυτιληναίος
Γιατί το πιο ενδιαφέρον, όπως σας έγραφα και το Σάββατο, είναι πως στη γωνία -λέγεται ότι- «καραδοκεί» ο πρόεδρος Ευάγγελος (Μυτιληναίος) για να γίνει μέτοχος στην εταιρεία. Η Mytilineos είχε θέσει ως στόχο να φτάσει το μερίδιό της 30% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η Elpedison σήμερα κατέχει μερίδιο της τάξης του 6% και η Protergia μαζί με τις εξαγορές 15,08%.
Ουρές επενδυτών
Αυτό που ισχυρίζονται οι σύνδεσμοι των επενδυτών σε φωτοβολταϊκά ότι «μπαίνουν μέσα» και δεν αξίζει να επενδυθούν άλλα λεφτά στην πράσινη ενέργεια, επειδή κάποιες ώρες -το Σαββατοκύριακο κυρίως- παράγουν ρεύμα με μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, ας το ξαναδούν και οι ίδιοι αλλά και οι υπεύθυνοι χάραξης της ενεργειακής πολιτικής στο αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχουν ουρές επενδυτών, μικρών και μεγάλων, εγχώριων και ξένων, που δρομολογούν επενδύσεις. Αν δεν τους πει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα, θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Εκτός και αν κάποιοι θέλουν τον «ενεργειακό χώρο» δικό τους…
Η λίστα της Beta AXEΠΕΥ με τις μετοχές
Μελετούσα χθες, που είχα λίγο χρόνο, τη λίστα της Beta AXEΠΕΥ με τις μετοχές που παρακολουθεί για να δω ποιες είναι οι φτηνότερες με βάση τον προσδοκώμενο πολλαπλασιαστή κερδών για το 2024. Εκεί που ομοειδείς εταιρείες παίζουν με P/E 30-40 φορές τα κέρδη τους, εδώ διακρίνω με σειρά τις ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (5,32x), Motor Oil (5,5x), Lamda (6,18x), Helleniq Energy (6,22x), Τιτάν (7,69x), Aegean (7, 72x ) , Autohellas (8,05x), Μytilineos (8,3x), ΑΔΜΗΕ (8,86Χ). Στις δε τράπεζες, που οι πολλαπλασιαστές κερδών δεν λαμβάνονται υπόψη όσο ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία, η φτήνια είναι εξόφθαλμη. Τα P/E βρίσκονται για φέτος μεταξύ 5,5 ως 6,5 τα κέρδη, ο δε δείκτης P/TBV ξεκινά από 0,57x και φτάνει στο 0,9x. Το discount είναι πολύ μεγάλο ή, αν το δούμε αντίστροφα, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ υψηλά. Σήμερα είναι προγραμματισμένο το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ. Και τι ασχολείσαι, θα πείτε… Το μόνο ενδιαφέρον είναι αν ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου, Δ. Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), θα ανακοινώσει τελικά την απόφασή του αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία. Η Ιουλία Τσέτη της φαρμακοβιομηχανίας Unipharma έχει δηλώσει «παρούσα» και πίσω δεν κάνει. Να δούμε και τις προθέσεις του πρώην «Mr Chipita», Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Ενδιαφέρον πάνελ με Τζέφρι Πάιατ και Γιώργο Στάσση
Μιας και πιάσαμε τα προγραμματισμένα, αύριο το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, διοργανώνει στην Ουάσινγκτον το ετήσιο συνέδριό του με τίτλο «2024 Energy Security and Geopolitics Conference». Κύριοι ομιλητές στο συνέδριο είναι ο υφυπουργός των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Λόγω της σύνθεσης των ομιλητών, θα έλεγα να συνδεθείτε και να το παρακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή.