Δεν θέλω να στενοχωρήσω κάποιον από όσους είδαν φως και μπήκαν στην ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες. Αλλά, όπως μου λέει ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής), που είναι συνοδοιπόρος και στα πάνω και στα κάτω της αγοράς, όταν βλέπεις ρουκέτες να εκτοξεύονται, πρόσεχε μην πέσουν στο κεφάλι σου. Και δεν μιλάει για τις ισραηλινές, τις ιρανικές ή τις ρουκέτες των Χούθι, αλλά κάτι +5% που έγραψε ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τετραήμερο. Τι θέλω να πω, μεταφέροντας την εμπειρία του καλού μου φίλου; Ότι μέχρι να καταγράψει νέα υψηλά η αγορά της Αθήνας, πάνω από τις 1.437 μονάδες -που μπορεί να το κάνει, αλλά μπορεί και να μην το κάνει, όπως είναι το πιο πιθανό-, το σενάριο να μην έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση που έχει στόχο τη ζώνη 1.200-1.300 μονάδες δεν έχει ακυρωθεί. Οπότε υπομονή και να κρατάτε ομπρέλα.

Ξχώρισε ο Τιτάνας

Πάντως, ανεξάρτητα από τους δείκτες, υπάρχουν μετοχές που σε αυτό το κλίμα είναι ένα βήμα μπροστά και καταγράφουν νέες ιστορικά υψηλές τιμές. Από τις μεγάλες ξεχώρισα χθες τον Τιτάνα και από τις μικρότερες την Performance.

Τι θα γίνει με τις μετοχές των Τραπεζών

Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και τα μερίσματα που ζήτησαν με επίσημα αιτήματά τους να διανείμουν για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από χρόνια κρίσης, στους μετόχους τους. Τις εγκρίσεις για όσα έχει αιτηθεί καθεμία (από 10% έως 20%) θα τις λάβουν. Το ερώτημα είναι αν οι διανομές έχουν προεξοφληθεί ή θα δώσουν «αέρα» στα πανιά του κλάδου.

Ανεβαίνουν οι τιμές ενέργειας

Αν κάτι ανεβαίνει αργά και σταθερά -και δυστυχώς θα πονέσει τις τσέπες μας από τον άλλο μήνα- είναι οι τιμές της ενέργειας. Που για τη σημερινή μέρα ξεπερνούν τα 86 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας, όταν στις αρχές του μήνα ήταν στα 57 ευρώ.

Διαπραγμάτευση 24 ώρες το 24ωρο

Διαπραγμάτευση 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα; Είναι ένα σενάριο μακρινό μεν, δυστοπικό ίσως, το οποίο πολύ θα ήθελαν να υλοποιείται οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διεθνώς, που το ζητούν για να βγάζουν περισσότερες προμήθειες. Δεν αποκλείεται να το δούμε κάποτε και στη Wall Street, όπως συμβαίνει σήμερα στο συνάλλαγμα και τα κρυπτονομίσματα. Όσο πληθαίνουν τα bots που κάνουν συναλλαγές αντί για το ανθρώπινο χέρι τόσο πιο κοντά θα ερχόμαστε στη non-stop λειτουργία των χρηματιστηρίων.

Εκτός κούρσας ο Παπαλεξόπουλος

Εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση τρίτης θητείας στον ΣΕΒ έθεσε εαυτόν χθες ο πρόεδρος του συνδέσμου και επικεφαλής της Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Η οικειοθελής «απόσυρση» του έμπειρου βιομηχάνου αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στην Ιουλία Τσέτη της Unipharma, που έχει δηλώσει επίσημα υποψηφιότητα, να κατέβει μόνη της στο γήπεδο του ανδροκρατούμενου συνδέσμου. Εκτός αν προκύψει έτερος αντίπαλος στο όνομα του επιχειρηματία και σημερινού αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Eνέργεια από ΑΠΕ στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η ΔΕΗ συμμετείχε χθες στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Για 24 ολόκληρες ώρες η εταιρεία ηλεκτροδότησε 4.300.000 νοικοκυριά με ενέργεια αποκλειστικά δεσμευμένη από ΑΠΕ, μέσα από την υπηρεσία «GreenPass» που εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνεται από τα νοικοκυριά τόση παράγεται και δεσμεύεται από ΑΠΕ.

Στην Ουάσινγκτον ο Στάσσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της πλέον δραστήριας εταιρείας στα Βαλκάνια θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας. Συνομιλητής του θα είναι ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Αποτελέσματα από την Εθνική Τράπεζα

Ανήμερα Πρωτομαγιάς, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα.