Η μονταζιέρα της Κουμουνδούρου

Ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ηλίθιος επιµένει», λέει το ρητό. Καλό θα είναι στην Κουµουνδούρου να έχουν κατά νου τη συγκεκριµένη δηµοφιλή ρήση, ώστε να µην εκτίθενται ανεπανόρθωτα στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τις γκάφες του Στ. Κασσελάκη µε την επιστράτευση κωµικών επιχειρηµάτων. Ενώ όλη η Ελλάδα κατάλαβε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Open- υποστήριξε πως οι δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών της Υγείας πρέπει να φτάνουν στο 5% του ΑΕΠ, στη συνέχεια η Κουµουνδούρου αλλά και ο ίδιος αποδύθηκαν σε έναν επικοινωνιακό αγώνα δρόµου να µαζέψουν τα ασυµµάζευτα, µε σκοπό να µας πείσουν πως δεν καταλάβαµε τι ακριβώς εννοούσε.

Αφήστε, δε, που το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «µόνταρε» και την ερώτηση που δέχτηκε ο Στ. Κασσελάκης για το συγκεκριµένο θέµα. Ο συνάδελφος Παναγιώτης Στάθης τον ρώτησε «σε πόσο ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει η κάλυψη για την Υγεία, κύριε πρόεδρε;», ενώ το Γραφείο Τύπου στην αποµαγνητοφώνηση που έκανε «άλλαξε» το ερώτηµά του και το µετέτρεψε ως εξής: «Και σε τι ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι η δηµόσια κάλυψη για την Υγεία, κύριε προέδρε;».

Το ερώτηµα «σε πόσο ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να φτάσει η κάλυψη για την Υγεία;», δηλαδή η χρηµατοδότηση, έχει άλλη βαρύτητα, καθώς «δεσµεύει» τον συνεντευξιαζόµενο να δώσει το όριο της δαπάνης. Κάτι που έκανε ο Στ. Κασσελάκης µιλώντας για 5%. Ενώ µε το να γίνεται «αλλοίωση» σε µια συγκεκριµένη ερώτηση και αυτή να παρουσιάζεται σε νόηµα «πόσο πρέπει να είναι;» έδωσε την ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη να ισχυριστεί πως ζητά επιπλέον αύξηση 5%.

Οι διερμηνείς του Stefanos και το άδειασμα

Πάντως την άγνοια του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο πρέπει να είναι οι δαπάνες για την Υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ επιχείρησε να «διορθώσει» και ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν υιοθέτησε τις δικαιολογίες που πρόβαλε εκ των υστέρων η Κουμουνδούρου, με το να ισχυρίζεται πως ο Κασσελάκης αναφερόταν σε επιπλέον αύξηση 5% των δαπανών για την Υγεία, αλλά τον «άδειασε» θεαματικά, καθώς χαρακτήρισε «φραστικό λάθος» την επίμαχη αναφορά του.

Σύμφωνα με τον Φάμελλο, αυτά που είπε ο Κασσελάκης ήταν μια «παραδρομή» και πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες στο χώρο της Υγείας είναι να φτάσουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το 7% ή το 7,5%. Και αυτή η επισήμανση του Φάμελλου συνιστά ένα επιπλέον άδειασμα της επικοινωνιακής γραμμής της Κουμουνδούρου, καθώς δεν υπερασπίστηκε ούτε τη δικαιολογία που επινόησαν οι συνεργάτες του Κασσελάκη, πως αναφερόταν σε πρόσθετη αύξηση 5% των δαπανών για την Υγεία, δηλαδή 10% του ΑΕΠ.

Χάνουν έδαφος τα «φαβορί»

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιοι στη μάχη της 9ης Ιουνίου, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά. Οι μετρήσεις που διεξάγονται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τους εντοπίζουν στην επικίνδυνη ζώνη του αποκλεισμού τους από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες δίδυμων απειλών. Από τη μια της Σ. Μπεκατώρου και του Ν. Παππά, που καταγράφουν πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, και από την άλλη του Ν. Φαραντούρη και του Μ. Αθανασίου, που τους ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Εάν οι δυο τελευταίοι αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή και πλασαριστούν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος οι Κ. Αρβανίτης και Ε. Κουντουρά να αποχαιρετήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ξέχασαν» να καταθέσουν υπόμνημα

Αν ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να εμφανιστεί ως «πολέμιος της Ακροδεξιάς» στα μάτια των προοδευτικών ψηφοφόρων της χώρας, όφειλε να έχει καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Με το να δηλώνει εκ των υστέρων πως «εμείς δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους των νεοναζί Σπαρτιατών» δεν πείθει. Και αυτό υποχρεώθηκε να το κάνει, επειδή τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα στη Βουλή ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ο οποίος επαίνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είχε την αξιοπρέπεια να μην καταθέσει σε βάρος του κόμματός του υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό του από τις ευρωεκλογές.

Ας τελειώνει το καλαμπούρι με τους αρχηγούς των κομμάτων που υποδύονται τους «χωροφύλακες» της χριστιανικής πίστης ή τους «πορτιέρηδες» των εκκλησιών. Και επειδή κάποιοι το κάνουν με επαγγελματικό τρόπο, καλό θα είναι να θυμούνται πως ο Ιησούς Χριστός τους εμπόρους που μαγάριζαν τον ναό του Θεού τούς κυνήγησε με το φραγγέλιο.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή