Στον ΣΥΡΙΖΑ διυλίζουν το σύνθηµα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» που χρησιµοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς, αλλά καταπίνουν αµάσητο το χουντικής εµπνεύσεως αφήγηµα του Στ. Κασσελάκη, πως µε τον ίδιο πρωθυπουργό οι Ελληνες θα κοιµούνται µε ανοιχτά παράθυρα.
∆ιότι σε κάτι τέτοιο παρέπεµπε η αναφορά του πως «οι πολίτες θα κοιµούνται ήσυχοι», µιλώντας στον καλό συνάδελφο Αντώνη Σρόιτερ και στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόµενος στο θέµα της ασφάλειας και της αστυνόµευσης, αφού επέκρινε τη Ν.∆. πως δεν έχει αντιµετωπίσει το συγκεκριµένο πρόβληµα, στο τέλος υπογράµµισε: «Για να µη σχολιάσω την έλλειψη αξίας στη ζωή, που δείχνει µε την Αστυνοµία. Το γεγονός ότι µε αυτόν τον θεσµό, αντί να τον ανασυγκροτήσει για ν’ αποδίδει, φτάνουµε στο σηµείο να βλέπουµε µια γυναικοκτονία να γίνεται µπροστά από το φυλάκιο της Αστυνοµίας. Αφού έχουν περάσει εννιά µήνες που νεοναζί Κροάτες διέσχιζαν µε ρόπαλα τη χώρα και περπατούσαν χωρίς να τους αγγίξει κανείς µέσα στο Μετρό. ∆ηλαδή η ασφάλεια στη χώρα µας πώς θα επανέλθει; Πέντε χρόνια κυβερνούν. Εχω ήδη βγάλει προτάσεις για την ασφάλεια, για να µπορέσει η Αστυνοµία να λογοδοτεί περισσότερο στον Ελληνα πολίτη, µε επιλογή από τη Βουλή, µε τον αστυνόµο της γειτονιάς και άλλα µέτρα. Να είστε σίγουρος ότι, όταν γίνουµε κυβέρνηση, ο κόσµος θα µπορεί να κοιµάται ήσυχος».


«Η µάνα µου έκαψε τους χοχλιούς»

Στα πικρόχολα σχόλια που έχει δεχτεί κατά καιρούς για το αυστηρό του ύφος απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφηµερίδα «Παραπολιτικά». «Θα παραδεχθώ ότι δεν µου αρέσουν τα προκάτ χαµόγελα, αλλά και χιούµορ έχω και πλάκες θα κάνω, µε τη µόνη διαφορά ότι δεν θα υποκαταστήσω την πολιτική µε ένα reality show», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο βίντεο που ανέβασε στο TikTok µε τη µητέρα του να µαγειρεύει χοχλιούς.

«Το περίφηµο βίντεο µε τους χοχλιούς το τράβηξα γιατί έτσι ένιωσα εκείνη τη στιγµή, θέλοντας να πειράξω τη µητέρα µου που τους είχε κάψει. Αυτό µάλλον δεν θα πάει καλά µόλις το διαβάσει η κυρία Πόπη! Προτιµώ λοιπόν να κοιτώ µε ειλικρίνεια τους ανθρώπους στα µάτια, από το να κοιτώ µε αυτοαναφορικότητα την κάµερα στο TikTok. Αυτού του είδους την επιδραστικότητα διεκδικώ και αυτή είναι η αυθεντικότητα που θέλω να εκπέµψω στους πολίτες».

Ανοιγµα φιλίας

Αν τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών δεν είναι ικανοποιητικά για τους «ενοίκους» της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας», ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, τότε οι εξελίξεις στον συγκεκριµένο χώρο θα πάρουν ενδιαφέρουσα τροπή. Μπορεί αυτή τη στιγµή το κάθε κόµµα να προτάσσει την πολιτική του αυτονοµία και ανάµεσά τους να κυριαρχεί ο εκλογικός ανταγωνισµός, ωστόσο εάν αποδειχθεί για ακόµη µια φορά εφτάψυχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆. επιβεβαιώσει την ηγεµονική της θέση στον πολιτικό χάρτη της χώρας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές µεταβολές στη στάση όλων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προετοιµάζει γενναία ανοίγµατα φιλίας προς τη Νέα Αριστερά και άλλες δυνάµεις από τον χώρο της Οικολογίας, ώστε στην πορεία προς τις επόµενες εθνικές εκλογές να εκµηδενιστεί η λογική της περιχαράκωσης και η νοοτροπία «ο καθένας χώρια» και να δοθεί το σήµα «όλοι µαζί για την ανατροπή». Εάν το ΠΑΣΟΚ πετύχει τον φιλόδοξο στόχο να έρθει δεύτερο, µια τέτοια κίνηση από πλευράς Ν. Ανδρουλάκη πρέπει να θεωρείται δεδοµένη. Αν όµως δεν συµβεί αυτό, τότε θα είναι δύσκολο να έχει το πλεονέκτηµα των πρωτοβουλιών ο ίδιος.

«Πορτιέρης στις εκκλησίες»

«Ούτε η Εκκλησία ούτε το Κοινοβούλιο έχει ανάγκη από ανθρώπους που παριστάνουν τους αυθεντικούς εκφραστές της Ορθοδοξίας και του Συντάγµατος, πόσω µάλλον όταν οι ίδιοι άνθρωποι πουλούσαν επιστολές του Ιησού µέσα από τηλεοπτικές εκποµπές», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό συµπεριφέρεται ως πορτιέρης στις εκκλησίες» και διερωτήθηκε: «Υπάρχει κάποιος που έχει κάνει µεγαλύτερο ατόπηµα από το να πουλά επιστολές του Ιησού; Και θα βγαίνει αυτός να καλεί πιστούς να µην πάνε στην εκκλησία; Ποιος είναι;».

Προοδευτικό ψηφοδέλτιο

Με την έως τώρα στάση του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, έχει αποδείξει πως µπορεί να πάρει πάνω του πρωτοβουλίες για πολιτικές συνέργειες µεταξύ των προοδευτικών δυνάµεων και αυτές να έχουν θετικό αποτέλεσµα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ∆ήµος της Αθήνας και η εκλογή του Χάρη ∆ούκα στο αξίωµα του πρώτου πολίτη της πρωτεύουσας. Επίσης ανήκει σε αυτούς που µε επιστολή του πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει το θέµα της προσχώρησης του κόµµατος στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική οικογένεια.

Φαίνεται όµως πως η κινητικότητά του για σύµπλευση των προοδευτικών δυνάµεων συνεχίζεται µε αµείωτη ένταση, ειδικά όταν οι περιστάσεις είναι τέτοιες και µπορεί να ευδοκιµήσουν παρόµοιες πρωτοβουλίες. Αυτή τη φορά ο Κώστας Ζαχαριάδης µε άρθρο του στο Dnews προτείνει την κοινή κάθοδο των προοδευτικών δυνάµεων σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση των βουλευτών των Σπαρτιατών και την κατανοµή των εδρών τους µέσω εκλογών.

«Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη ∆εξιά, για να µην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτηµα. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο, για να διευρυνθεί και πέραν των τειχών της Αυτοδιοίκησης το µήνυµα ότι η Ν.∆. δεν είναι αήττητη», αναφέρει χαρακτηριστικά.