«Αν αλλάξει η φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ, εµείς δεν θα έχουµε καµία θέση στο κόµµα», δήλωσε τη Μεγάλη Πέµπτη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ fm» ο Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για τη συµπόρευση Σπηλιωτόπουλου - Κασσελάκη και για τις γενικότερες επιλογές της ηγεσίας της Κουµουνδούρου.

Η ατάκα αυτή αποτυπώνει απολύτως το κλίµα που επικρατεί στις τάξεις µιας σηµαντικής µερίδας των στελεχών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε στόχο τη λαϊφσταϊλίστικη στρατηγική του προέδρου Στέφανου ενόψει ευρωεκλογών, καθώς και τα αισθήµατά τους για την απόφασή του να απευθύνεται σταθερά σε ένα απολιτίκ κοµµάτι της κοινωνίας και σ’ ένα άλλο µε σαφή αντισυστηµικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας στην άκρη το παραδοσιακό ακροατήριο της Αριστεράς.

Η παράµετρος αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλυτών του Μεγάρου Μαξίµου, µε φόντο τη σταθερή τακτική του συστήµατος Μητσοτάκη για την όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη ανάδειξη της απουσίας πολιτικού λόγου και εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι ακόµη και τώρα, µετά τις διαδοχικές αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, αναγνωρίζουν πως ο Κασσελάκης δεν έχει να πει τίποτα πολιτικά», είναι η επωδός που ακούγεται εσχάτως στο πρωθυπουργικό στρατηγείο, «δείχνοντας» την επιχειρηµατολογία που θα αναπτυχθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Απώτερη στόχευση της επιχείρησης αυτής θα είναι η απόλυτη αποτύπωση του ρευστού κοινωνικού αναγλύφου, που αποτελεί σε αυτή τη συγκυρία τη δηµοσκοπική δεξαµενή της Κουµουνδούρου και η υπογράµµιση της εικόνας ενός… χαλαρού κοινού που ναι µεν επηρεάζεται από τη µιντιακή υπερέκθεση του Κασσελάκη, αλλά σε καµία περίπτωση δεν προκύπτει βεβαιότητα ότι θα οδηγηθεί µαζικά στην κάλπη.

Ως εκ τούτου, η όποια δυναµική καταγράφεται αυτή τη στιγµή πέριξ του 15% δεν µπορεί να επιφέρει κανένα πολιτικό ρεύµα που να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη ή έστω να αποτελέσει µαγνήτη επαναπροσέγγισης µε τη δεξαµενή των «θεσµικών» κεντροαριστερών ψηφοφόρων που επιθυµούν διακαώς ένα αντίπαλον δέος για τον πρωθυπουργό…
 

Ο ανασχηµατισµός, οι υφυπουργοί και τα κρίσιµα µέτωπα…

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να προχωρήσει σε δοµικό (για τα δεδοµένα της πρωθυπουργίας του τουλάχιστον και ανεξαρτήτως αποτελέσµατος) ανασχηµατισµό µετά τις ευρωεκλογές, προκειµένου να σηµατοδοτήσει ένα restart της δεύτερης διακυβέρνησής του, θεωρείται από τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις δεδοµένο ότι θα αλλάξει µια σειρά υφυπουργών σε σηµαντικά χαρτοφυλάκια, που κάθε άλλο παρά θετικά δείγµατα γραφής έχουν δείξει. Σύµφωνα µε τις εν λόγω πηγές, στο σχετικό κάδρο βρίσκονται ακόµη και περιπτώσεις που αγγίζουν το οικονοµικό επιτελείο, την κοινωνική καθηµερινότητα, αλλά και την Αµυνα και τη ∆ιπλωµατία…


Συνδυασμός 

∆εν ξέρω πραγµατικά αν οι κορυφαίοι υπουργοί, που ανέλαβαν προεκλογικά την εποπτεία της «γαλάζιας» εκστρατείας σε καθεµιά από τις 13 περιφέρειες της χώρας, θα φέρουν αποτελέσµατα αντίστοιχα µε αυτά της εθνικής κάλπης, ωστόσο είναι βέβαιο πως αν κάποιος έχει κλέψει την παράσταση µέχρι στιγµής αυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο ∆ένδια, ο οποίος έχει στην αρµοδιότητά του την εξαιρετικά δύσβατη για τη Ν.∆. Κεντρική Μακεδονία. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας όχι µόνο έδωσε ρέστα κατά την εκεί παρουσία του, όπως συνοµολογούν άπαντες οι κοµµατικοί παράγοντες της περιοχής, αλλά επιδεικνύει έµπρακτο ενδιαφέρον για τα όσα συµβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και τους υπόλοιπους νοµούς σε αυτή την περίοδο. Μάλιστα οι εν λόγω κύκλοι λένε ότι το κύρος του ∆ένδια και η ενεργοποίη ση του Τζιτζικώστα συνιστούν εκρηκτικό συνδυασµό, ο οποίος µάλιστα φέρνει και τους πρώτους καρπούς, δεδοµένης της δηµοσκοπικής ανόδου που καταγράφει το κυβερνών κόµµα στην περιφέρεια.

Ακόμα μαθαίνει…

Στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη αδυνατούν να κατανοήσουν τις συντροφικές σχέσεις προσώπων, ακόµα και όταν βρίσκονται σε διαφορετικά κόµµατα. To στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις αναλύσεις του ίδιου του προέδρου, ο οποίος ακόµη µαθαίνει πρόσωπα και πράγµατα. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και το περιβάλλον του ενοχλήθηκαν σφόδρα από το γεγονός ότι πριν από λίγες µέρες η Ολγα Γεροβασίλη συνέφαγε µε τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση στην Καλαµάτα, στο περιθώριο µιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έγινε. Κατά τα λοιπά, το µενού ήταν αµι γώς πολιτικό και αφορούσε την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών.

Αλλάζει το DNA

Για να είµαστε δίκαιοι, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος (φωτ.) δεν είναι ανακάλυψη του Στέφανου Κασσελάκη. Γυρόφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ και επί Τσίπρα (όταν και το 2019 είχε πει ότι τον εκφράζει το άνοιγµα του πρώην πρωθυπουργού κατά της Ακρας ∆εξιάς), απλώς ο τελευταίος είχε την πολιτική εµπειρία να κατανοήσει πως οποιαδήποτε εµπλοκή του Αρη στα κοµµατικά δρώµενα θα ήταν βούτυρο στο ψωµί των τρολ του ∆ιαδικτύου και των παντός είδους επικριτών. Επιπλέον είχε πει «όχι» στις συνεχείς πιέσεις του Σπηλιωτόπουλου να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το πράγµα άλλαξε τώρα µε τον Στέφανο, ο οποίος εκτός των άλλων κάνει πλέον πιο σαφή από ποτέ την πρόθεσή του να αλλάξει συνολικά το DNA της Κουµουνδούρου.


Παρουσίες…

To όλον ΠΑΣΟΚ, κατά την προσφιλή έκφραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, έδωσε το παρών στην κηδεία του Κώστα Παττακού, επί δωδεκαετία δηµάρχου Χαλανδρίου. Τον Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσώπησε ο Παναγιώτης ∆ουδωνής, ενώ στον Αγιο Νικόλαο ήταν και πολλοί άλλοι βουλευτές, όπως ο Παύλος Χρηστίδης, ο Στέφανος Παραστατίδης, η Ελένη Βατσινά, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο εκδότης της «Μεταρρύθµισης» Γιάννης Μεϊµάρογλου κ.ά. Αν κάτι πάντως ξεχώρισα ήταν το πηγαδάκι σε διπλανό καφέ του Κώστα Λαλιώτη µε τον Πέτρο Ευθυµίου.


Θα τον έκοβε...

Επειδή πολλά λέγονται για τις επιθυµίες του Ανδρουλάκη σε σχέση µε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, η πραγµατικότητα είναι πως αν µπορούσε θα έκοβε ακόµα και από τη λίστα τον Νίκο Παπανδρέου. Είναι και ο µόνος άλλωστε µε τον οποίο δεν ανταλλάσσει ούτε καληµέρα, ενώ δεν υπάρχει και κανένα φωτογραφικό ενσταντανέ που να τους δείχνει µαζί. Φρονώ, δε, πως το πρόβληµα του Ανδρουλάκη µε τον υιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο...

Η ομάδα κρούσης

Εντός των ηµερών θα ανακοινώσει την εκλογική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην οποία θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο δύο πρόσωπα από τα επιµελητήρια, ο Νίκος Μήλης και ο Κώστας Παπαδηµητρίου, αλλά και ο Νίκος ∆ασκαλάκης, ο οποίος αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη του Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη. Στον αντίποδα, δεν ακούω πολλά καλά λόγια για τη γραµµατέα Οργανωτικού Τασούλα Χατζηδάκη.


Η κουμπάρα της Καϊλή

Θα διαβάσατε φαντάζοµαι για την επιστροφή της Εύας Καϊλή στην Αθήνα µε φόντο τα βαφτίσια της κόρης µιας τέως δηµοτικής συµβούλου της Νέας Σµύρνης, µε την οποία η όµορφη Θεσσαλονικιά είναι κολλητές. Γι’ αυτό άλλωστε και η κ. Καϊλή θα βάλει λάδι στη µέλλουσα νεοφώτιστη, καθώς θα αποτελεί µία από τις δύο νονές στο Μυστήριο. Η µητέρα είναι η Μαριέττα Μπακαλοπούλου, η οποία είναι ιδιαιτέρως γνωστό πρόσωπο στην ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει µακρά πορεία στα αυτοδιοικητικά της προσφυγικής συνοικίας, όπου έχει διατελέσει µέχρι αντιδήµαρχος.