Στη πολιτική το μοναδικό πράγμα που δεν έχει επιστροφή είναι η γελοιοποίηση, συνήθιζε να λέει ο Λεωνίδας Κύρκος. Η ρήση αυτή του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς ταιριάζει γάντι στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καθημερινή βάση καταγράφονται φαινόμενα φαρσοκωμωδίας από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και από διάφορους μουσαφιραίους, που αντλώντας ισχύ από τον πρόεδρο εμφανίζονται ως οι νέοι Ηρακλείς του Στέμματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα εμφανίστηκε στο δημόσιο διάλογο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ως ο άνθρωπος που αποκωδικοποιεί τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και ταυτόχρονα είχαμε τον Ευάγγελο Αντώναρο να απειλεί με διαγραφές στελεχών που διαφώνησαν με τις αθλιότητες Κασσελάκη για υπουργούς της κυβέρνησης που δολοφονούν παιδιά. Δύο πρώην εκπρόσωποι του Καραμανλισμού, δηλαδή, έχουν μετατραπεί σε ντουντούκες του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Από το κάδρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ευθέως καθυβρίζει τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεπή στάση που είχε στο θέμα των εμβολίων και ταυτόχρονα αφήνει χυδαία υπονοούμενα για τον καθηγητή της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα για το ίδιο ζήτημα.

Μέσα σε αυτή την καταιγίδα γραφικότητας, ο Στέφανος Κασσελάκης καταγγέλλει πως δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ οι θέσεις του κόμματος. Μα, όταν ο ίδιος σε καθημερινή βάση και μέσα από τις κουτσομπολίστικές εκπομπές τροφοδοτεί την επικαιρότητα με οτιδήποτε σχετίζεται γύρω από την προσωπική του ζωή, τι περιμένει να συμβεί; Όταν ο ίδιος επιλέγει να πηγαίνει συνεχώς στις εκπομπές που δίνουν βάρος π.χ. στο προσκλητήριο γάμου του, τι περιμένει να συμβεί;

Αλλά ταυτόχρονα θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποιες θέσεις του κόμματος αναφέρεται.  Διότι ακόμα και ο πιο επιμελής ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μπερδευτεί με το τί λέει το κόμμα του για οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας, μικρό ή μεγάλο. Και αυτό γιατί είτε… διαστρεβλώνονται οι θέσεις του προέδρου είτε βγαίνει κάποιο στέλεχος και δηλώνει πως δεν αποτελούν θέσεις του κόμματος όσα λέει ο Κασσελάκης! Τα παραδείγματα άπειρα: Ο φράκτης του Έβρου, ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης, η άποψη για το ΝΑΤΟ, η θέση για την Βόρεια Ήπειρο, τα ζητήματα των εξοπλισμών, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κλπ.

Πολιτική lifestyle αλά Στέφανος Κασσελάκης

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ως ένα αμιγώς προσωποπαγές κόμμα που παράγει ειδήσεις γύρω από το life style του Κασσελάκη. Ο γάμος, το προσκλητήριο, οι καλεσμένοι, το μενού, το δαχτυλίδι, ο σκύλος, το σπίτι των εκατομμυρίων ευρώ στο Κολωνάκι κ.α. Εν προκειμένω μιλάμε για μια κλασική persona των μίντια, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με αρχηγό κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας και δη κόμματος της αριστεράς. Οι μόνοι που θα πρέπει να ανησυχούν από την παρουσία του Στέφανου Κασσελακη είναι ο Γιώργος Λιάγκας και γενικότερα οι «Λιάγκες» των life style εκπομπών διότι κάποια στιγμή μπορεί να τους φάει τη δουλειά.

Οι αντιδράσεις στην πορεία του κόμματος προς τον ευτελισμό, με αποκορύφωμα το ξέσπασμα του Κώστα Ζαχαριάδη ή άλλων στελεχών όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γιώργος Τσίπρας, είναι ένα δείγμα υγείας αλλά και ένα αίσθημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας κάποιων (δυστυχώς) λίγων ανθρώπων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι μια όαση λογικής απέναντι σε όσα αδιανόητα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος. Η σιωπή κάποιων άλλων στελεχών είναι ενδεικτική παρότι είναι κακό «για το καλό του κόμματος να γίνεσαι αόμματος».

Η κατάσταση αυτή είναι βέβαιο πως έχει ημερομηνία λήξης. Από το βράδυ των ευρωεκλογών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα διάσπαση. Το σήματα ήδη τα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιστοίχως είναι εξίσου προφανές ποιοι/ες τα λαμβάνουν.

Κατά την άποψη του γράφοντος, η διαφαινόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πιθανότητα το πολυσυζητημένο big bang για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.