Ο Σαμαράς "έχει" τους 180
Τι αναφέρει το Reuters για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα
Στις προεδρικές εκλογές της χώρας μας εστιάζει και ο ξένος Τύπος, καθώς οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν αφήσουν ανεπηρέαστες και τις αγορές, οι οποίες, σύμφωνα με το Reuters, πιστεύουν ότι
Το πρακτορείο Reuters μιλά για το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα εδώ και μήνες και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η απόφαση του Eurogroup να δώσει δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Αυτή η απόφαση έδωσε την ώθηση στον πρωθυπουργό να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, που ελλοχεύει, όμως, τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο κ. Σαμαράς διακινδυνεύει την πολιτική του υπόσταση, αλλά πήρε αυτή την απόφαση θέλοντας να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα. Θεωρεί όμως ότι η ενδεχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα του λύσει τα χέρια για να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους δανειστές και θα του εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι για να προβεί σε αυτή την κίνηση ο κ. Σαμαράς έχει ήδη βρει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο οικονομικός αναλυτής Τάκης Ζαμάνης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι αγορές πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός είναι σίγουρος ότι έχει τη στήριξη των βουλευτών».
Η πίεση είναι μεγάλη για τους ανεξάρτητους βουλευτές, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνταχθούν με την κυβέρνηση του Μνημονίου ή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποσχεθεί ότι θα διαπραγματευθεί πιο σκληρά με τους δανειστές.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο κύβος ερρίφθη και όπως τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΑLCO κ. Κώστας Παναγόπουλος: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση και έθεσε ένα καινούργιο δίλημμα στους δανειστές: η Τρόικα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την κυβέρνηση ή να ρισκάρει με μια καινούργια κυβέρνηση που δεν θα θέλει να διαπραγματευθεί».