Μυστικές συναντήσεις Σαμαρά με ανεξάρτητους βουλευτές
Ποιους βλέπει στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη εν όψει των Προεδρικών εκλογών
Από τους Θανάση Φουσκίδη και Δημήτρη Κουνία Εφημερίδα Παραπολιτικά
Σε έναν άνευ προηγουμένου παρασκηνιακό πολιτικό μαραθώνιο, στη διάρκεια του οποίου προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα, έχει εξελιχθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους επιλέγουν ακόμη και τώρα να θολώνουν τα νερά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ήδη ασφυκτικό πρέσινγκ που τους ασκούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κομβικοί παράγοντες στην εξίσωση της διαδοχής του Κάρολου Παπούλια είναι εκείνα τα κορυφαία κοινοβουλευτικά (και όχι μόνο σε κάποιες περιπτώσεις) στελέχη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διατηρούν προσωπική επαφή με τους ανεξάρτητους και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική τους απόφαση. Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, σε μια τόσο κομβική στιγμή δεν θα ήταν δυνατό να μην αναλάβουν προσωπικές πρωτοβουλίες τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι πραγματοποιούν κατ ιδίαν συζητήσεις με τους βουλευτές που αποτελούν «μήλον της Εριδος», ενώ έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά τον συντονισμό των σχετικών διεργασιών. Το νέο στοιχείο που προέκυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι ότι στο πόκερ της Προεδρικής εκλογής έχει μπει και η πλευρά Δήμα, η οποία έχει σειρά επαφών, προκειμένου να ιχνηλατήσει λεπτομερώς το τοπίο.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Οπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πριν από μερικές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός εδώ και περίπου έναν μήνα έχει ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τους ανεξάρτητους βουλευτές, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στους προερχόμενους από την ευρύτερη Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δει περισσότερους από 15 βουλευτές που έχουν διαχωρίσει την πορεία τους από τα κόμματα με τα οποία εισήλθαν στο Κοινοβούλιο, καθώς και δύο κοινοβουλευτικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι εν λόγω συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πατρικό σπίτι του κ. Σαμαρά, στην οδό Μουρούζη, γεγονός που, αν μη τι άλλο, προκαλεί εντύπωση και ουκ ολίγα σχόλια εντός της Ν.Δ., μια και επελέγη ο δρόμος των μυστικών συζητήσεων και διαδρομών και όχι η θεσμική οδός των επίσημων επαφών σε Μαξίμου και Βουλή.
Οπως και να έχει, η κινητικότητα αυτή καταδεικνύει περίτρανα την ξεκάθαρη πρόθεση του πρωθυπουργού να πάρει στις πλάτες του το παιχνίδι για την εξεύρεση των 180 κοινοβουλευτικών ψήφων για την ανάδειξη του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου. Μάλιστα, όπως λένε πρόσωπα που συνομιλούν με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου θα οδηγήσει μαθηματικά σε κλιμάκωση της δραστηριότητας του κ. Σαμαρά.
«Ανεξαρτήτως των κινήσεων Σταμάτη, Βορίδη και Λαζαρίδη, είναι σαφές πως έναντι του Σαμαρά κανείς δεν θα είχε την άνεση να μιλήσει με γρίφους και υπεκφυγές», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα μυστικά του Μεγάρου Μαξίμου, εξηγώντας τις ενέργειες του πρωθυπουργού.
Στην αντίστοιχη κατεύθυνση κινείται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην παρούσα συγκυρία εντείνει τις επαφές του με τους ανεξάρτητους που «φλερτάρουν» με τα ψηφοδέλτια του κόμματός του. Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με «άστεγους» της Κεντροαριστεράς, όπως οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος, Πάρις Μουτσινάς, αλλά και τις Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα, που εξελέγησαν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Πλην των κ. Τατσόπουλου και Μουτσινά, οι οποίοι έχουν δεχθεί κρούση και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι υπόλοιποι συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα καταψηφίσουν σίγουρα την πρόταση Σαμαρά.
Οι ομαδοποιήσεις στην Κεντροαριστερά
Στο μέτωπο των προερχόμενων από την Κεντροαριστερά ανεξάρτητων βουλευτών, οι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Σπύρος Λυκούδης έχουν προσεγγισθεί από την κυβερνητική πλευρά για να υπερψηφίσουν τον κ. Δήμα. Ο Χρήστος Αηδόνης (στενός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου) ήδη ξεκαθάρισε τη θέση του υπέρ του κ. Δήμα. Από το περιβάλλον της «γαλάζιας» ηγεσίας, στην ίδια λίστα κατατάσσεται και η επίσης ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου, που, εκτός των άλλων, έχει επαφή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Ταυτόχρονα, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ., έχουν προσεγγιστεί από τους «ειδικούς απεσταλμένους» του κ. Σαμαρά οι Θωμάς Ψύρρας (στενός φίλος του Φίλιππου Σαχινίδη), Νίκος Τσούκαλης (που εξετάζει ως εναλλακτική για το πολιτικό του μέλλον να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης) και Νίκη Φούντα, η οποία, αν και είχε αφήσει να διαφανεί πως θα μπορούσε να στηρίξει την κυβερνητική επιλογή, εσχάτως δείχνει αρνητική.
Κρούση από κυβερνητικά στελέχη έχει δεχθεί και η λεγόμενη ομάδα «Πανούση», που αποτελείται από τον ίδιο και τους κ. Κυρίτση και Αναγνωστάκη, όμως έχει ανοικτό δίαυλο και με την Κουμουνδούρου. Αναφορικά με τον Μάρκο Μπόλαρη, φαίνεται μέχρι στιγμής να καταλήγει οριστικά στην καταψήφιση του κ. Δήμα, παρά το γεγονός ότι η Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ των Σερρών αντιδρά στο σενάριο συμμετοχής του πρώην «πράσινου» υφυπουργού στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Για «τρία όχι» κάνει λόγο δημοσίως και ο Μίμης Ανδρουλάκης, αν και πηγές που πρόσκεινται στο Μαξίμου επιμένουν ότι θα περιμένει τις εξελίξεις.
Η 3η ψηφοφορία και η στρατηγική του Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αντιστρέψουν τα δεδομένα, ποντάρουν στις πολιτικές και διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρούν οι ανεξάρτητοι (και όχι μόνο) βουλευτές με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., από τα οποία ζητείται η άμεση ενεργοποίησή τους. Το «μεγάλο πόκερ» αναμένεται να παιχτεί το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας, οπότε και η στρατηγική του συστήματος Σαμαρά θα εισέλθει στην τελική ευθεία.
Ενα πρόσωπο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο Γιάννης Κουράκος, που, αν και εξακολουθεί να συνδέει εαυτόν με τις διαθέσεις του Βύρωνα Πολύδωρα, έχει προσλαμβάνουσες που τον οδηγούν σε θετική ψήφο για τον Σταύρο Δήμα, ανεξαρτήτως των ενεργειών του πρώην προέδρου της Βουλής. Ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. είναι κουμπάρος με τον υποψήφιο Πρόεδρο, καθώς ο τελευταίος έχει βαφτίσει τα δύο παιδιά του. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσει κάτω από άκρα μυστικότητα κινητικότητα υπέρ του πρώην επιτρόπου, έχοντας ανοίξει κύκλο επαφών με ανεξάρτητους συναδέλφους του. Παρ όλα αυτά, εκφράζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σοβαρούς προβληματισμούς για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την υποψηφιότητα Δήμα. Επιπλέον, ο βουλευτής της Β Πειραιά έχει δεσμούς κουμπαριάς και με τον στενό συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, Λευτέρη Ζαγορίτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στενές πολιτικές σχέσεις με τον κ. Δήμα έχει και ο ίδιος ο Βύρων Πολύδωρας (εμμένει στη σιβυλλική δήλωση ότι, αν εξαρτάται από την ψήφο του η εκλογή Προέδρου, θα το σκεφθεί σοβαρά), ο οποίος πάντως έχει πυκνώσει εσχάτως την επικοινωνία του με τον Πάνο Καμμένο. Πολύ κοντά με τον Γιάννη Κουράκο βρίσκεται και ο Γιώργος Κασαπίδης, εξάδελφος του «γαλάζιου» βουλευτή Ρόδου Βασίλη Υψηλάντη και μεταξύ αυτών που φέρονταν όλο αυτό το διάστημα να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τελικό «ναι» στην Προεδρική εκλογή. Ο βουλευτής Κοζάνης, όπως και ο κ. Κουράκος, είναι μεταξύ των βουλευτών που έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς ανέκαθεν διατηρούσαν επαφή με τον ίδιο και το περιβάλλον του. Με τον πρώην πρωθυπουργό έχει μιλήσει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τόσο ο Βύρων Πολύδωρας όσο και η βουλευτής Σερρών των ΑΝ.ΕΛ., Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (σ.σ.: η ίδια και ο Παύλος Χαϊκάλης δήλωσαν πως θα επανεξετάσουν τη στάση τους για μη ψήφιση Προέδρου, αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις), που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Παναγή Κυριακού.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον Παναγιώτη Μελά. Ο Πειραιώτης πολιτικός μιλά ακόμη με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Σε ό,τι αφορά το δίδυμο των Γιώργου Νταβρή και Κώστα Γιοβανόπουλου, αμφότεροι έχουν προαναγγείλει πως θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνουν στην ομάδα των ανεξάρτητων που τελικά θα υπερψηφίσουν την πρόταση της συγκυβέρνησης και τη Μίκα Ιατρίδη, η οποία είναι κουμπάρα της Ολγας Κεφαλογιάννη (που φέρεται να έχει πιάσει ήδη δουλειά στο συγκεκριμένο μέτωπο) και ταυτόχρονα διατηρεί εδώ και χρόνια άριστες σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και με τον κ. Μεϊμαράκη.
Την ίδια στιγμή, ανοικτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ο Βασίλης Καπερνάρος (επίσης προβληματισμένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης), που ως γνωστόν έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον Τάκη Μπαλτάκο για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Το κυβερνητικό στρατόπεδο, ακόμη και σήμερα, θεωρεί πως υπό συνθήκες θα μπορούσε να πειστεί και η Ελενα Κουντουρά, που συνομιλεί με ουκ ολίγα «γαλάζια» στελέχη, ανάμεσα στα οποία και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης. Αντίστοιχη αίσθηση έχουν κάποιοι και για τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Οσο για τους κυρίους Δημαρά και Αβραμίδη εκφράστηκαν αρνητικά στο να ψηφίσουν τον κ. Δήμα για Πρόεδρο.
Γρίφοι και παρασκήνιο με τη Χρυσή Αυγή
«Οχι» στην ψήφιση του Σταύρου Δήμα, «ναι» στη συμμετοχή στις ψηφοφορίες για τους προφυλακισμένους βουλευτές της λέει η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ψηφοφορίες, οι διαθέσεις των «16» της Κ.Ο. του ακροδεξιού κόμματος φαίνεται πως μεταβάλλονται, ενώ υπό σκέψη βρίσκεται ο εισαγγελικός λειτουργός των Φυλακών Κορυδαλλού για το αν θα εγκρίνει άδειες μεταφοράς τους στη Βουλή. Κατά πληροφορίες των «Π», ορισμένοι εκ των υποδίκων βρίσκονται σε παρασκηνιακές συζητήσεις και δεν αποκλείεται στο τέλος να υπερψηφίσουν την επιλογή Δήμα, κάτι το οποίο ενδέχεται να έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες. «Φαντάζεσθε τι θα γίνει αν ένας προφυλακισμένος ή ελεύθερος με περιοριστικούς όρους βουλευτής της Χρυσής Αυγής στηρίξει τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης;», αναρωτιέται στα «Π» παλαιός κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. Παράλληλα, δεν λείπουν και αυτοί που συνδέουν τη στάση της Χρυσής Αυγής με την έκβαση της επικείμενης δίκης τους. Αλλοι λένε ότι αν η Κ.Ο. της Χ.Α. πιεστεί και ψηφίσει, θα «πέσει στα μαλακά» στη μεγάλη δίκη που ξεκινά το επόμενο διάστημα, και άλλοι ότι αυτό θα συμβεί αν οι βουλευτές της κρατήσουν μέχρι τέλους τη σημερινή τους στάση, δηλαδή: «Καμία στήριξη σε Πρόεδρο μνημονιακής κυβέρνησης».
Οι βουλευτές της Χ.Α. που βρίσκονται στις Φυλακές του Κορυδαλλού είναι εννέα, μαζί με τον ανεξάρτητο Στάθη Μπούκουρα. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εισαγγελέας Εφετών Στ. Στεφανάτου ζήτησε από το Δικαστικό Συμβούλιο την παράταση της προσωρινής κράτησης των Ηλιόπουλου και Γερμενή, απορρίπτοντας αίτημά τους για αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους. Αντιθέτως, έκρινε διαφορετικά για τον Στάθη Μπούκουρα, που πρότεινε να αποφυλακιστεί με όρους. Σημειώνεται, πάντως, ότι λόγω συμπλήρωσης 18μήνου, μέχρι το Πάσχα θα έχουν αποφυλακιστεί σχεδόν οι υπόλοιποι. Ελεύθερος χωρίς όρους είναι μόνο ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Χ.Α., Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Την ίδια ώρα, έντονα συζητείται στη Βουλή ότι οι δύο ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χ.Α. σκέπτονται σοβαρά να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ