Το μήνυμα της ευρωκάλπης ήταν σαφές και επιβάλλει τη λήψη δραστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση, με τον δομικό ανασχηματισμό να μοιάζει κίνηση «σχεδόν επιβεβλημένη», όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr.

Μάλιστα, σημειώνει πως πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γίνει αυτό που σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θεωρούσε αναγκαίο, τασσόμενος υπέρ των «μικροδιορθώσεων» στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αυτές να είναι ρηξικέλευθες σε καμία περίπτωση. Η στήλη, δε, αναφέρει πως δεν πρέπει να αποκλείεται ο ανασχηματισμός να προχωρήσει ακόμη και εντός των επόμενων 48 ωρών, με το στοίχημα πλέον να είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης να έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά.

Με τους βουλευτές, δε, να μοιάζουν να κάνουν... «λευκή απεργία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πριν από την μάχη της 9ης Ιουνίου, μοιάζει αναγκαίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει βουλευτές που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Ροδόπη και αλλού.

Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth  

Μια κίνηση που είναι σχεδόν επιβεβλημένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκ των πραγμάτων, συνδέεται με τις αδυναμίες του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Κακά τα ψέματα, τόσο το Μαξίμου, όσο και η υπόλοιπη δομή της κυβέρνησης είναι βαριά άρρωστα. Δεν σας κρύβω ότι μου προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης θεωρεί το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή πιστεύει ότι με εξαίρεση κάτι μικρομερεμέτια, κατά τα λοιπά δεν υπάρχει λόγος για δομικές αλλαγές. Από χθες, όμως, που ο κόσμος έχει αποστείλει το… γράμμα του, άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος. Μάλιστα, έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει και πολλά περιθώρια χρόνου για τις σχετικές αποφάσεις. Γι’ αυτό (αν και κρατώ και μια επιφύλαξη) σπεύδω να σας μεταφέρω μια πληροφορία που τον θέλει να προχωρεί σε ανασχηματισμό το επόμενο 48ωρο, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξαν οι πολίτες.

Φυσικά, το θέμα είναι αν θα τολμήσει να κάνει για πρώτη φορά μια σοβαρή αναδόμηση ή θα επαναλάβει αυτά που έκανε με τους προηγούμενους ανασχηματισμούς. Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές, κατά κοινή παραδοχή, έκαναν «λευκή απεργία» οι βουλευτές, θεωρώ ότι είναι περιττό να σας πω ότι επιβάλλεται η επόμενη κυβέρνηση να έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι ποιος απ’ αυτούς που έχουν απομείνει να συμβουλεύουν τον αρχηγό Κυριάκο θα του επιβάλει την αξιοποίηση βουλευτών (και όχι περαστικών) από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Ροδόπη ή δεν ξέρω από πού αλλού. Και δεν ξέρω γιατί αμφιβάλλω αν αυτοί που επηρεάζουν το μυαλό του αρχηγού Κυριάκου γνωρίζουν ότι στη Λάρισα υπάρχει ένας βουλευτής που ονομάζεται Κέλλας.