Έντονες είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις τρεις ημέρες πριν από την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήδη πριν την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ότι με τα “ισχύοντα δεδομένα δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει μία τελευταία μεγάλη πολιτική κίνηση προκειμένου να αλλάξει το τοπίο”. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκτίμηση συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι “θεωρητικά βγαίνει Πρόεδρος αλλά είναι πολύ δύσκολο”. Μέχρι και σήμερα πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι παρά τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές “ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει άλλη κίνηση και ότι το θέμα πλέον εναπόκειται στους βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν σε τι περιπέτεια θα βάλλουν την χώρα αν προκαλέσουν πρόωρες εκλογές”. Απορρίπτουν δε κατηγορηματικά σενάριο που διακινήθηκε στο παρασκήνιο για πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό κατά το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Βέβαια οι συνθήκες είναι διαφορετικές και κάτι τέτοιο δεν το έχει δεχθεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε ότι “ισχύει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, δεν παίζουμε με τους θεσμούς”. Επίσης έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο να βγει Πρόεδρος με τις ψήφους των φυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το αρνείται η κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να εκλεγεί με τις ψήφους τους και ο κ. Σταύρος Δήμας.