Στον Γιώργο Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για υπονόμευση της παράταξης κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι το «προσωπικό» του κόμμα δεν θα έχει τύχη στις εκλογές, δεδομένου ότι το γνήσιο ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που δεν τεμαχίζεται, δεν διασπάται και δεν κληρονομείται, όπως έλεγε και ο ιδρυτής του.
Υπενθυμίζει, δε, ότι ο ίδιος δεν διανοήθηκε να διασπάσει την παράταξη, δηλώνοντας ότι δεν έχει μετανιώσει που το 2007 δεν προχώρησε στη δημιουργία άλλου κόμματος.

Κύριε πρόεδρε, γιατί δεν επαληθεύτηκε η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο; Βρισκόμαστε ακόμη σε κίνδυνο;
Το Μνημόνιο έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, αφού έληξε το δάνειο από την Ευρώπη. Τώρα έχει μείνει το πολύ μικρότερο πρόγραμμα του ΔΝΤ, που αφορά 8 δισ. ευρώ. Εμείς κάναμε μια παράταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί έχουμε να λαμβάνουμε περίπου 3,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (και άλλα 7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) για το 2014. Δεύτερον, γιατί μεταξύ προγράμματος προσαρμογής (Μνημονίου και δανείου) και προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν πρέπει να υπάρχει κενό, προκειμένου νομικά η ΕΚΤ να μας στηρίζει με ρευστότητα χαμηλού επιτοκίου.
Η διαπραγμάτευση είναι, άλλωστε, διπλή. Αφορά το κλείσιμο του Μνημονίου και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, για την οποία διαθέτουμε, ως μικρό «μαξιλάρι», ήδη τα 11 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το μεγάλο «μαξιλάρι» για τις χώρες της ευρωζώνης, όμως, είναι η απεριόριστη ρευστότητα, με φθηνά επιτόκια, που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον έχει γίνει η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Βρισκόμαστε ακόμη σε κίνδυνο; Εχουμε ζήτημα ταμειακό; Μπορεί να προκληθεί πρόβλημα με τις τράπεζες;
Πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση μέσα στο δίμηνο της τεχνικής παράτασης του προγράμματος. Το λιγότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αν δεν ολοκληρώσουμε στην ώρα της τη διαπραγμάτευση, είναι να βρίσκουμε ακριβό χρήμα, μέσω του λεγόμενου ELA της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πλαίσιο που το επιτρέπει η ΕΚΤ. Και στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν είναι απεριόριστη η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με άλλα λόγια, ο φόβος είναι μήπως οι πολιτικές εκκρεμότητες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση καταλήξουν σε μειωμένη και ακριβότερη ρευστότητα από τις τράπεζες. Κι αυτό είναι κακό για τις επιχειρήσεις, κακό για την αναπτυξιακή προοπτική, κακό για την απασχόληση.

Από το 2012 επαναλαμβάνετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει μαζί με τη χώρα. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα δικαιωθεί για τις βασικές επιλογές του. Η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της καταστροφής το 2010 και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μόνο του τη διαχείριση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης. Αυτό, ξέρετε, ήταν το μεγάλο ιστορικό και πολιτικό λάθος μας, που ουσιαστικά έδωσε συγχωροχάρτι στην πενταετή διακυβέρνηση της Ν.Δ., που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.
Ο Μάιος του 2010 ήταν η χρονική στιγμή κατά την οποία ουσιαστικά κρίθηκε το εκλογικό μέγεθος του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνησή μας τότε έπρεπε να φέρει τη Ν.Δ. προ των ευθυνών της και να τη σύρει να στηρίξει την προσπάθεια. Αντ’ αυτού, η Ν.Δ. έμεινε στο απυρόβλητο και βρήκε την ευκαιρία να ηγηθεί του αντιμνημονιακού στρατοπέδου, το οποίο παράλληλα έθρεψε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και γιγάντωσε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ έμεινε μόνο του να διαχειριστεί μια τραγική κατάσταση και να υπόκειται σε μια πρωτοφανή φθορά!
Πάνω στις πλάτες μας, πάνω στην αγωνία μας, χορεύουν η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η συνωμοσιολογία της αντιπολίτευσης και φούσκωσε το τσουνάμι της λαϊκής οργής εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Αν είχαμε κάνει άλλες επιλογές τότε, σήμερα το πολιτικό σκηνικό θα ήταν διαφορετικό.
Γι’ αυτό λέω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα. Διότι όσο η κοινωνία υποφέρει από τις επιπτώσεις της κρίσης, τόσο παραμένουν ο θυμός και η οργή εναντίον μας. Οσο βελτιώνεται η κατάσταση, τόσο καταλαγιάζει ο θυμός και ξεκινούν η περίσκεψη και η ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης και των αιτιών της.
Τώρα, όμως, έφτασε η ώρα της αλήθειας. Οποιος αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στις 26 Ιανουαρίου οφείλει να αποδείξει την αλήθεια των υποσχέσεών του. Αλλιώς η απογοήτευση θα είναι βίαιη. Ελπίζω να αντιληφθούν όλοι πόσο δίκιο είχαμε και έχουμε σε αυτά που λέμε και όχι να γιγαντωθούν ακραία μορφώματα.

Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές διασπασμένο. Αν ο χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης εκπροσωπηθεί και από τους δύο πολιτικούς φορείς στην επόμενη Βουλή υπάρχει ενδεχόμενο να ενώσετε τις δυνάμεις σας;
Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στις εκλογές ενιαίο, συσπειρωμένο, μαχητικό. Η κοίτη της παράταξης είναι το ΠΑΣΟΚ. Χρήσιμη ψήφος για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και επιρροή στις εξελίξεις είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Αλλο το ΠΑΣΟΚ, που ούτε τεμαχίζεται ούτε κληρονομείται, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και άλλο το ΚΙΔΗΣΟ, το προσωπικό κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Εχετε μετανιώσει που το 2007, στην πρώτη εσωκομματική σύγκρουσή σας με τον Γ. Παπανδρέου, δεν προχωρήσατε στην ίδρυση δικού σας κόμματος;
Οχι, δεν έχω μετανιώσει. Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δεν διανοήθηκα ποτέ να διασπάσω το κόμμα που με τίμησε με τις θέσεις που κατά καιρούς μου ανέθεσε.

Επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη. Η ψήφος σε ποιο κόμμα θεωρείτε ότι είναι χαμένη;
Ναι, φυσικά η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη. Εμείς έχουμε μόνο έναν στόχο κι αυτός είναι εθνικός: Να είμαστε χρήσιμοι ως εγγυητές της εθνικής στρατηγικής. Δυστυχώς, κάποιοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν ανοικτά την Παράταξη. Στις ευρωεκλογές το έκαναν και πάλι, αλλά έμμεσα και σιωπηλά και διαψεύστηκαν. Ετσι διαψεύδονται και τώρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η συσπείρωση στελεχών, μελών, φίλων, ψηφοφόρων.