Τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν την στροφή της Ελλάδα προς την πλευρά των ΗΠΑ για στήριξη στην διαπραγμάτευση που επιχειρείται να γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με το Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα και όσα αυτό συνεπάγεται.

Η αρχή έγινε με το τηλεφώνημα του Μπάρακ Ομπάμα για τα καθιερωμένα συγχαρητήρια για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Η τηλεφωνική επικοινωνία τους ωστόσο επεκτάθηκε και πέραν των αυστηρών ορίων που ορίζει το πρωτόκολλο. Παρόλο που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας που διέρρευσε δεν ήταν ακριβώς αυτό η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα προσέφερε τη στηριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητες στην Ευρώπη. Όπως φαίνεται από τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ αυτό ισχύει και με το παραπάνω.

Την επόμενη ημέρα ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του στήριξε ακόμα μία φορά την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας "ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά, άλλα δύσκολα, άλλα σημαντικά βήματα για να καλλιεργήσει το έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης. Ως μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους (των Ελλήνων) και εκείνες της διεθνούς κοινότητας για να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα".

Λίγες ώρες αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης πάγωνε Ελλάδα και Ευρώπη με τη φράση "δεν θα συνεργαστούμε με την Τρόικα" και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να απαντάει με έναν ψίθυρο και σφίξιμο του χεριού. Η πρώτη κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να τηλεφωνήσει στον Αμερικανό ομολογό του ζητώντας τη στήριξη των ΗΠΑ. Το μήνυμα του Λιου ήταν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει θετική διάθεση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει άμεσα τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όχι από την κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις ημέρες υπήρξε και τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη φορά όχι με το οικονομικό επιτελείο αλλά με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Ο Τζον Κέρι τόνισε αρχικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να έχει στενή συνεργασία με την Ελλάδα και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η τρομοκρατία και οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να λέει στον κ. Κοτζιά ότι θα προγραμματίσουν άμεσα μία συνάντηση.