Του Σωτήρη Πίκουλα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στη Λεωφόρο Συγγρού, στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε αντίθεση με αυτά της Νέας Δημοκρατίας, επικρατεί χαρά, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ηγετική ομάδα του κόμματος σκέφτεται ήδη τις επόμενες κινήσεις της.

«Τα ποσοστά του κόμματος, παρά την τρομερή πόλωση που υπήρξε, συγκρατήθηκαν», τονίζουν στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., που θεωρούν ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι 2,5 μονάδες που έχασε το κόμμα από τις εκλογές του 2012 είναι λίγες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κατάφερε να ξαναμπεί στη Βουλή, σε αντίθεση με τις δημοσκοπικές προβλέψεις, αλλά και να καταστεί κυβερνητικός πόλος.

«Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε», σημειώνουν από το περιβάλλον του προέδρου και υπουργού πλέον Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, και επισημαίνουν ότι τα χαμηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν προκαλέσει προβληματισμό, κόντρες και έριδες στη «δεξιά πολυκατοικία», ενώ αποκαλύπτουν ότι ήδη αρκετά στελέχη του χώρου που στήριξαν Ν.Δ. επιστρέφουν στο κόμμα.

Ολα τα παραπάνω φαίνεται πως σε αρκετούς άνοιξαν την όρεξη για περαιτέρω και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες σχεδιασμούς. Εμπειροι, παλαιοί κοινοβουλευτικοί σημειώνουν ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη μετεκλογική πορεία του Πάνου Καμμένου, αφού διατηρεί θέσεις εξουσίας σε σημεία-κλειδιά, βλέπει δυσαρεστημένους της Ν.Δ, διευρύνει την ατζέντα του και κάνει ραντεβού με όλους. «Ο,τι δεν έκανε τόσα χρόνια η Ν.Δ.», προσθέτουν με νόημα. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν και πρόβλεψη ότι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ριζοσπαστικό του λόγο εξαΰλωσε το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, έτσι υπάρχει πεδίο και για τους ΑΝ.ΕΛ. να κινηθούν αναλόγως. Εκτός, φυσικά, και αν τους προλάβουν άλλου είδους εξελίξεις…

ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Στις προθέσεις του κ. Καμμένου εντάσσεται η ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς και ο ίδιος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με «κομμένα» στελέχη της Ν.Δ., αλλά και με υποψήφιους βουλευτές που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ο νέος υπουργός Αμυνας συνομιλεί καθημερινά με τον πρώην υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ν.Δ., καθώς δεν είναι του κλίματος του Αντώνη Σαμαρά. Υπάρχουν, όμως, και αρκετά στελέχη, μέχρι πρότινος βουλευτές της Ν.Δ., που έχασαν έδρα επειδή οι απερχόμενοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου με τη στάση τους στήριξαν τους αντιπάλους τους στον νομό όπου εκλέγονταν. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν επικοινωνήσει και με τον κ. Καμμένο, αρχικά για να τον συγχαρούν για τον υπουργικό θώκο, και στη συνέχεια για να του εκφράσουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με την πορεία της παράταξης από εδώ και πέρα.

Ωστόσο, πλέον, ο κ. Καμμένος αποτελεί πόλο έλξης Νεοδημοκρατών και για άλλους λόγους. Κατ’ αρχάς, δεν είναι τυχαίο το ότι επέλεξε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αναφέρεται πρώτιστα σε ένα δεξιό-συντηρητικό ακροατήριο, το οποίο έχει μοιραστεί σε διαφορετικές πλευρές και τάσεις, ενώ είναι από τα λίγα στα οποία, τηρουμένων των αναλογιών, «επιτρέπονται» διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις. Η τοποθέτηση, μάλιστα, του Παναγιώτη Σγουρίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται ότι θα διατηρήσει ανοικτές πόρτες στους δεξιούς ψηφοφόρους της αγροτικής τάξης.

ΤΑ ΛΟΜΠΙ

Ο κ. Καμμένος, επίσης, διατηρεί άριστες σχέσεις με παράγοντες της εγχώριας και ξένης αμυντικής βιομηχανίας και μάλιστα ήδη στις δηλώσεις του κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα, όσο, βεβαίως, το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο νέος υπουργός Αμυνας είναι μέλος της ελληνογαλλικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας και (κυρίως) μέλος του Σωματείου Ελλήνων Φίλων του Σαρκοζί -όπως, άλλωστε, πολλοί Νεοδημοκράτες-, στην οποία είναι μέλος και ο εκπρόσωπος γαλλικών εταιρειών στον χώρο, Χρήστος Χούμπαυλης.

Το μεγάλο ατού όμως του Πάνου Καμένου στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της παράταξης είναι ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αριστη σχέση διατηρεί με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και το δεξί χέρι, πλέον, του Πάνου Καμμένου, ο Νίκος Νικολόπουλος -γνωστός και ως ένας από τους «λοχαγούς» του Καραμανλή-, που επανεξελέγη στον Νομό Αχαΐας.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., επίσης, έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος επίσης συνομιλεί καθημερινά με τον Κώστα Καραμανλή. «Αλλωστε, ο Πάνος Καμμένος στήριξε την υποψηφιότητα του Απόστολου στην Περιφέρεια όταν άλλοι τον άδειαζαν», είπε με νόημα στενός πολιτικός φίλος του περιφερειάρχη. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έχει πολύ καλή σχέση και με τον πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και οι πιο παλιοί θυμίζουν ότι ο πρώτος είχε υποστηρίξει δημοσίως τον δεύτερο στις δικαστικές περιπέτειες που είχε.

Οι σχέσεις με τον κλήρο

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, διατηρεί στενούς δεσμούς με την Εκκλησία και με αρκετούς μητροπολίτες, αλλά κυρίως με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ενώ, όπως σημειώνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, το μεγαλύτερο μέρος των παλαιοημερολογιτών στην Ελλάδα αποτελούν κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων του Πάνου Καμμένου. Πριν από λίγο καιρό, σε μια σύναξη παλαιών ΟΝΝΕΔιτών, της «χρυσής» εποχής 1985-1993, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετά μεγαλοστελέχη της Ν.Δ., το «παρών» έδωσαν -ως πρώην ΟΝΝΕΔίτες- και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Ρεμπής και Κώστας Πισιμίσης. Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν ήταν διάχυτος ο προβληματισμός για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπήρχαν διαφωνίες για τη στρατηγική που ακολουθούσε το κόμμα στην προεκλογική περίοδο, σαν να διέβλεπαν τα αποτελέσματα. Το όνομα «Καραμανλής» ήταν από τα κυρίαρχα, ενώ δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις για τον κ. Καμμένο, με τον οποίο οι περισσότεροι διατηρούν καλή σχέση.