«Ανοίγματα» προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με έμφαση την ενίσχυση της συνεργασίας και τα εξοπλιστικά, στο πλαίσιο των σημερινών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας έκανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο οποίος δέχτηκε στο γραφείο του, σε διαδοχικές συναντήσεις, τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς και με τον Ρώσο ομόλογό του Αντρέι Μάσλοφ.

Μετά τις συναντήσεις ο Π.Καμμένος δήλωσε τα εξής: «Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συναντήσεις μου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Πιρς και τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα τον κ. Αντρέι Μάσλοφ. Το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας επιβεβαίωσε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε σχέση με την πολεμική βιομηχανία και την ανταλλαγή προγραμμάτων εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Με τον πρέσβη της Ρωσίας κ. Μάσλοφ η συζήτηση επεκτάθηκε στις υπό εκκρεμότητα συμφωνίες μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ’μυνας της Ελλάδας και του Υπουργείου ’μυνας της Ρωσίας, τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας, την οργάνωση το 2016 του έτους της ελληνορωσικής φιλίας που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία. Έλαβα πρόσκληση από τον Υπουργό ’μυνας της Ρωσίας για επίσκεψη στη Μόσχα μέσα στο επόμενο διάστημα».

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών και μιλώντας με στρατιωτικούς συντάκτες ο Π.Καμμένος σημείωσε ότι – σε γενικές γραμμές – συζητήθηκαν τα εξής:

Με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέϊβιντ Πιρς:
• Προχωρά κανονικώς το θέμα της αναβαθμίσεως των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion του ΠΝ. Αναμένεται η έγκριση των σχετικών κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομίας.
• Προχωρά η απόκτηση 15 μεταχειρισμένων αλλά τώρα σε χρήση μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού.
• Ζητήθηκε από τους Αμερικανούς να εξεταστεί η απόκτηση με τον ίδιο τρόπο αριθμού μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60L Blackhawk.
• Επέκταση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και περαιτέρω ενίσχυσή της.
• Να γίνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επισκευαστικό κέντρο της Lockheed Martin για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
• Συνέχιση και επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και σε όλους τους Κλάδους.
• Έναρξη προετοιμασιών για προσεχή επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ.

Με τον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέϊ Μασλόφ:
• Θα προχωρήσει κανονικώς η διμερής αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει ο πρώην ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος.
• Βρίσκεται ήδη στη Ρωσία επιτροπή της ΠΑ για να προχωρήσει το θέμα των ανταλλακτικών κλπ των αντιαεροπορικών όπλων της ρωσικής κατασκευής (S-300PMU-1, Torm-M1)
• Θα μεταβεί σύντομα στη Ρωσία αντίστοιχη επιτροπή του ΣΞ για τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα του Στρατού (Tor-M1, SA-8B “Osa”, Kornet-E, RM-70 κλπ).
• Προετοιμασία και οργάνωση εκδηλώσεων για το 2016, που θα γιορταστεί και στις δύο χώρες το έτος Ελλάδος-Ρωσίας.
• Προετοιμασία της επισκέψεως Καμμένου στη Μόσχα, η οποία πάντως, όπως διευκρινίστηκε, θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α.τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Λ.Σ.Μ.