Σε πολύ καλό κλίμα, όπως φαίνεται και από το δεύτερο ενικό πρόσωπο που χρησιμοποιούσαν για να μιλούν μεταξύ τους, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την 80λεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο Πρωθυπουργοί φάνηκαν να συμφωνούν μεταξύ τους σε αρκετά ζητήματα, ενώ δεν έλειψαν και τα δημόσια "πειράγματα" από αμφότερες τις πλευρές.

"Δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας το μήνυμα του ελληνικού λαού. Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές είναι ένα μήνυμα ελπίδας ενάντια στο φόβο. Όλοι πρέπει να διαβάσουμε στο αποτέλεσμα των εκλογών ένα μήνυμα ελπίδας το οποίο προέρχεται από άτομα που ανήκουν στην ίδια γενιά με μένα και τον Αλέξη και θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική» τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε:

"Είμαστε συνομήλικοί αν και προερχόμαστε από διαφορετικού είδους εμπειρίες. Ανήκουμε και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες αλλά εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες. Θέλουμε η πολιτική να αναπτύξει τη δυναότητα να αλλάξει τα πράγματα. Να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στα κοινά".

"Την επόμενη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκεί θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε ένα σημείο συνεννόησης", τόνισε.

"Πέρασα τον πρώτο χρόνο της θητείας μου κατηγορούμενος ότι είμαι επικίνδυνος αριστερός, αλλά στην Ιταλία μου λένε ότι είμαι δεξιός, ο ερχομός του Αλέξη θα αλλάξει τα πράγματα", είπε αστειευόμενος ο κύριος Ρέντσι.

"Ανταλλάξαμε απόψεις σε εποικοδομητικό κλίμα", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι.

"Με τον Ιταλό πρωθυπουργό ανήκουμε στην ίδια γενιά, που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων επιλογών, υπέφερε, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει για να μπορέσει να ονειρευτεί και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Εχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για δικό της λογαριασμό για να μπορέσει να ελπίσει ξανά και να δημιουργήσει στις χώρες μας. Αυτές είναι οι κοινές αξίες και η κοινή ευθύνη, να εργαστούμε για την αλλαγή στην Ευρώπη, για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, εκεί όπου επικρατούσαν πολιτικές που έφερναν συναισθήματα φόβου, τώρα είναι ώρα να επιστρέψουν συναισθήματα ελπίδας", τόνισε ο κύριος Τσίπρας.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι στην ελλάδα δεν πλήρωναν οι πλούσιοι, υπάρχει ακόμα ένα πελατειακό κράτος διαφθοράς που θα καταπολεμήσουμε", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

"Με το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα δεσμευτούμε στο λαό και τους εταίρους ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, μέσα στα λογικά πλαίσια", συμπλήρωσε ο κύριος Τσίπρας.