Μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας «Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Τσίπρας λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για την κατανόηση που έδειξε στις ελληνικές θέσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» και πως «πρέπει να αποδείξουμε πως η ΕΕ πρέπει να γεφυρώνει τις διαφορές, να σέβεται τη δημοκρατία και τους κανόνες που τη διέπουν».

«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξε δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα, αλλά να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες».

«Τώρα είναι η ώρα σε όλη την Ευρώπη να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε στον δρόμο της κοινωνικής συνοχής, που είναι κάτι απαραίτητο για το κοινό μας νόμισμα. Μέσα από διάλογο και συνεργασία η ΕΕ πρέπει να κάνει το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, ένα σπίτι πιο άνετο για όλους», τόνισε.

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που έχει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με συνεργάτες του.