Πολυεπίπεδες θα είναι οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ελληνικό σχέδιο περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες. Την παράταση με συμφωνία γέφυρα, την χρηματοδότηση αλλά και τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό.

Διαβάστε αναλυτικά τι προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός:

-Παράταση

«Συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου με βασικό επιχείρημα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. 

Απόρριψη του mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.)

-Χρηματοδοτικό

Όχι στην τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ)

Τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).

Τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).

** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

-Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

Εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.

Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.