Να στριμώξει την κυβέρνηση στα σχοινιά από τον πρώτο γύρο επιχειρεί το ΚΚΕ το οποίο καταθέτει αύριο πρόταση νόμου για την κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων στοχεύοντας έτσι και στην ανάδειξη των διαφωνιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική στη διαπραγμάτευση.

Επί της ουσίας πρόκειται για την επανακατάθεση πρότασης νόμου με τίτλο «Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων -καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων», η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 και είχε συζητηθεί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί η πρόταση να είχε καταψηφιστεί τότε από την πλειοψηφία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή με αποτέλεσμα να μην εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια ωστόσο μεταξύ των κομμάτων που την υπερψήφισαν ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής τότε της πρότασης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, όχι απλώς είχε δηλώσει πως το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση αλλά είχε αναλύσει και τους λόγους για τους οποίους η ακύρωση των μνημονίων, των συναφών εφαρμοστικών νόμων και η απόρριψη μιας χρηματοδότησης με τους γνωστούς «ληστρικούς και επαχθείς όρους», που συνοδεύεται και με μνημονιακές δεσμεύσεις, συνιστά προϋπόθεση για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ είχε μιλήσει τότε και ο νυν Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος είχε μιλήσει για επαχθείς και αποικιακούς μνημονιακούς όρους. Μόνο λίγοι μάλιστα δεν ήταν τότε όσοι είχαν χαρακτηρίσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και την υπερψήφιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως το πρώτο βήμα για μια συμπαραταγμένη Αριστερά.