Παρότι στην κοινοβουλευτική ομάδα τείνουν να ελεγχθούν – και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται να... ψηφίσουν τη νέα συμφωνία στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη αγωνία προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντοπίζει το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο είναι μήπως διαμορφωθεί η αίσθηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν την σύμβαση προκειμένου να υπογραμμίσουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια μνημονιακή πολιτική.

Γι’ αυτό και βάζει στην λίστα των προτεραιοτήτων ως πρώτες πρωτοβουλίες το χτύπημα της φοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις και επιλεγμένες ανθρωπιστικές δράσεις (από τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης), κινήσεις δηλαδή που μπορούν να τη διαφοροποιήσουν από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, που διένειμε μάλιστα το Μαξίμου υπάρχει επιμονή σε σημεία όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ανάκαμψη της οικονομίας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, οι αλλαγές στο κράτος, η φορολογία, τα εργασιακά θέματα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Επισημαίνεται επίσης το «τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων» αφού για το 2015 προβλεπόταν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ ενώ «με τη συμφωνία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015».

Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένες δράσεις που εισάγονται πλέον με τη νέα συμφωνία και θεωρούνται ως καίριες διαφορές από την μνημονιακή πολιτική, όπως η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η αποτροπή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κλπ.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η υστηρότερη νομοθεσία χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, το μέγιστο όριο δανεισμού των κομμάτων και η είσπραξη από το κράτος του τιμήματος για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχει επιμονή στα εργασιακά, αν και δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι αυτές θα ενταχθούν στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό.

Μάλιστα εντός του Μαρτίου σχεδιάζεται να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Παρότι επίσης υπάρχει για αλλαγές στο ΦΠΑ η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα αποφασιστεί σημαντική αύξηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για αμελητέα παρέμβαση.