Στρατούλης: "Δεν θα στείλω τίποτα στους Θεσμούς για έγκριση"
"Δεν είμαστε με το άγχος αν οι κινήσεις θεωρούνται μονομερείς όταν είναι θέμα επιβίωσης"
«Οι πόροι για τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση κάνουμε» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι «πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι ό ίδιος δεν θα στείλει τίποτα στους Θεσμούς για έγκριση αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις είναι:
-Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».
-Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
-Σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με φορείς, όπως οι Δήμοι.
Τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Για τη χρηματοδότηση των μέτρων δε θα μπουν νέοι φόροι - σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη - αλλά θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ».
Πρόστιμα 64,5 εκατ. ευρώ για «μαύρη» εργασία το 2014
Την ίδια ώρα οι επιθεωρητές εργασίας , κατά τους ελέγχους που διενήργησαν ολόκληρο το 2014 σε 27.635 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 3.827 (ποσοστό 13,85%) ,σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων γστο πλαίσιο του σχεδίου Αρτεμις
Σε σύνολο 135.566 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 6.177 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,56%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 64.592.922 ευρώ.
Τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
Πάντως , σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρήσεων εργασίας ,μόνο το 20%-25% των προστίμων (με έκπτωση 30%) εισπράττονται άμεσα. Το 75% ρυθμίζεται, οδηγείται στα δικαστήρια ή στον «κουβά» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το υπουργείο σχεδιάζει εκλογίκευση των υψηλών προστίμων (10.500 ευρώ) για την ανασφάλιστη εργασία ανάλογα με το προφίλ (βαθμός συνέπειας ή παραβατικότητας) των εργοδοτών.