Επιστολή του Forbes σε Τσίπρα-Βαρουφάκη: "Είστε σε απελπιστική κατάσταση"
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού τους ενημερώνει για το πως βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα
Μια επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη συνέταξε ο Στιβ Φορμπς του περιοδικού Forbes.
Όπως τονίζει το άρθρο - επιστολή, η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, κάτι που γνωρίζουν όλοι, κυρίως οι βασικοί χρηματοδότες της Ευρώπης, οι Γερμανοί.
«Όπως θα έχετε μόλις μάθει, η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι κλάσμα μόνο του τι συνήθιζε να είναι. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι είχαν πολύ χρόνο να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πολίτες σας δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς υποτιθέμενα ασφαλέστερα καταφύγια».
Το Forbes επισημαίνει ακόμα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να έχουν δίκιο στις ενστάσεις τους για αύξηση του ήδη τρομακτικού 23% ΦΠΑ, και έχουν δίκιο όταν λένε ότι το τωρινό πρόγραμμα δεν λειτουργεί, «αλλά οι ιδέες σας –υψηλότεροι φόροι στους πλούσιους, περισσότεροι κυβερνητικοί γραφειοκράτες, σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση, αύξηση του κατώτατου μισθού- είναι χειρότερες».
«Εάν είστε σοβαροί για την διάσωση της χώρας σας και των ανθρώπων από μια πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να πάρετε τα οποία θα προωθήσουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντάς σας παράλληλα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα που να πάει».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η Ελλάδα να ζητάει βοήθεια.
Φόροι και φοροδιαφυγή: Να υπάρξει ένας φόρος της τάξης του 10% για τα προσωπικά εισοδήματα και το συντελεστή εταιρικών φόρων, αλλά και για το φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η φοροδιαφυγή είναι ενδημική στην Ελλάδα και υπάρχει ένα ειδεχθές φορολογικό σύστημα. Κάντε αυτό που έκανε ο Πούτιν για να εκτιναχθούν τα έσοδα.
Ιδιωτικοποιήσεις: Είναι ένας άμεσος τρόπος για να έρθουν χρήματα και να μειωθεί το βάρος του χρέους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν πάρα πολύ διστακτικές και επιπλέον δεν έκαναν μια σχετική απογραφή για το τι ακριβώς κατέχει το κράτος και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν σε αυτό. Το 2011 ήμουν στην Αθήνα για μια ημερίδα με θέμα το μέλλον της Ελλάδας. Είχαν έρθει και Πολωνοί επιτετραμένοι που είχαν προχωρήσει σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις και έλεγαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε καν τους συνάντησε για να μάθει πώς το έκαναν.
Μην διώχνετε τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους: Μην τους κάνετε να νιώθουν παρείσακτοι. Αντίθετα, η κυβέρνηση πρέπει να τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και δίχως καχυποψία.
Κάντε απλούστερη τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης: Πάρτε παράδειγμα το πώς το κάνει η Ν. Ζηλανδία. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά ακόμη χρειάζεται χρόνος για να στήσεις μια επιχείρηση, καθώς παρεμβαίνουν γραφειοκράτες που ζητούν λάδωμα.
Αλλάξτε τους εργατικούς νόμους που σκοτώνουν την δημιουργία νέων θέσεων: Η επιτήρηση στο χώρο της εργασίας από την μεριά του κράτους οδηγεί τους επιχειρηματίες σε απολύσεις, ενώ τους κάνει διστακτικούς στο να προσλάβουν άλλους. Μπορεί τα σωματεία να φωνάξουν, αλλά αν καταρρεύσει η οικονομία, αύξηση της ανεργίας θα είναι ραγδαία.
Ούτε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ: Δεν θα έχει καμία αξία η δραχμή ως νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα διαλυθεί καθιστώντας απίθανη την πιθανότητα μιας επιστροφής στον Παράδεισο.
Επίσης, μην σκεφτείτε να κάνετε αυτό που έκαναν οι Κύπριοι με τις καταθέσεις, όσο για τους ελέγχους κεφαλαίων, αν κάνετε τα προαναφερθέντα, τότε το κεφάλαιο θα επιστρέψει και θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει.
Το άρθρο επιστολή καταλήγει με μία ευχή «να γίνει η επιτυχία η καλύτερη εκδίκηση» και μία προτροπή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, να «αποδείξετε σε όλους εμάς τους σκεπτικιστές ότι έχουμε λάθος, και βάλτε την χώρα σας σε πορεία για να γίνει το Χονγκ Κονγκ/η Σιγκαπούρη/η Ελβετία της Μεσογείου».