Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να αποτελούσε έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της κυβέρνησης Σαμαρά, να συμμετείχε στον «γαλάζιο» πυρήνα πέριξ του πρώην πρωθυπουργού, λειτουργώντας και ως «κυματοθραύστης», και να υποστήριζε με σθένος τη στρατηγική που είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, συσπειρώνοντας γύρω του μια ομάδα βουλευτών, ακολουθεί εσχάτως τον δικό του βηματισμό. Ο πρώην υπουργός αναμένει τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, που νομοτελειακά θα επηρεάσουν και τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, και παράλληλα αντιμετωπίζει σιωπηλά τα σενάρια που τον κατατάσσουν σε αυτούς που θα παίξουν

πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της κεντροδεξιάς παράταξης. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις συναντήσεις που έχει με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, που εστιάζουν στην κριτική για τα λάθη του παρελθόντος, ξεδιπλώνει το δικό του «αφήγημα» για την από δω και πέρα πορεία του κόμματος, που στηρίζεται στις απόψεις του για μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη ανασυγκρότησης της Ν.Δ.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Μετά τις εκλογές είναι αλήθεια ότι οι πολίτες δεν “ακούν” τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει στις επαφές του με στελέχη και βουλευτές του κόμματος. «Η βασική συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα είναι το πώς θέλουμε να είναι η εποχή μετά το Μνημόνιο. Πρέπει να συζητήσουμε για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Διαφορετικά οι πολίτες θα μας γυρίσουν ακόμα περισσότερο την πλάτη», τονίζει στους συνομιλητές του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. θα αποκτήσει αξιοπιστία στον βαθμό που θα έχει περισσότερα και πειστικότερα να πει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει ότι η κεντροδεξιά παράταξη δεν πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή άλλα Μνημόνια, που ενδεχομένως θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα, με άλλη ονομασία. Με αυτές τις απόψεις φαίνεται να συμφωνούν και άλλα «γαλάζια» κορυφαία στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο επιστήθιος πολιτικός φίλος του Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρώην υπουργός είναι ξεκάθαρος και για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ. «Αλλαγή ηγεσίας σε οποιοδήποτε κόμμα μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Είναι πολυτελές και περιφερειακό θέμα αυτή την εποχή. Το τοπίο είναι ρευστό και θα συνεχίσει να είναι έτσι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν μπορεί να ανοίξει το θέμα τώρα. Πρέπει να επιλέξουμε μια βραδεία διαδικασία», συνηθίζει να λέει στις συνεστιάσεις με κομματικά στελέχη όπου καλείται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως αναφέρει, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε κεντρικό επίπεδο, λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με σταθερά βήματα. Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκε υπέρ της άποψης Σαμαρά, ότι δεν απαιτείται συνέδριο στη συγκεκριμένη φάση. «Δεν αποκλείω να υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε δύσκολες καταστάσεις τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες άλλες κυβερνητικές λύσεις», αναφέρει σε συναδέλφους του. Ο ίδιος διαφωνεί και με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με την ιδεολογική επανατοποθέτηση του κόμματος. «Η συζήτηση για Κέντρο ή Δεξιά συσκοτίζει το θέμα. Δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα. Είναι παραπλανητική», σχολιάζει σχετικά, προφανώς για να ακυρώσει εκείνους που θέλουν να τον περιορίσουν στη δεξιά πτέρυγα της παράταξης. Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, πάντως, έγινε η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού ακροατηρίου που επεδίωκε η Νέα Δημοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησε περιοδείες ανά την επικράτεια και ομιλίες σε τοπικές ΝΟΔΕ και απέκτησε προνομιακές επαφές με ισχυρά τοπικά στελέχη του κόμματος ανά την Ελλάδα.

Το δείπνο στο Κολωνάκι, οι προσβάσεις του στην ΟΝΝΕΔ και η ραγδαία ανοδική πορεία του

Ο Μάκης Βορίδης αυξάνει τα ερείσματά του εντός και εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για παράδειγμα, βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείπνο που έγινε προ ημερών στο «Φαγοποτείο», στο Κολωνάκι, παρουσία των Χρ. Κέλλα, Δ. Κυριαζίδη, Γ. Στύλιου, Κ. Σκρέκα, Χρ. Δήμα και Γ. Αναγνωστόπουλου. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός έχει βρει κοινούς κώδικες με ουκ ολίγους συναδέλφους του, όπως οι Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βασίλης Οικονόμου, Γ. Πλακιωτάκης και Θανάσης Μπούρας, ενώ στο μέτωπο της «γαλάζιας» Νεολαίας έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη δραστηριότητα και επαφές, με πρωτοπαλλήκαρό του τον σημερινό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Τσώκο. «Δεν μπορεί να είναι όλα αυτά τυχαία.

Σε μικρό χρονικό διάστημα από την ένταξή του στη Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνομιλητών σε όλα τα επίπεδα της Ν.Δ.», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της παράταξης, θυμίζοντας τη ραγδαία ανοδική πορεία του: «Αφού υπερψήφισε το Μνημόνιο 2, εξασφαλίζοντας έτσι και τη θέση του υπουργού Υποδομών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χάρη στη συγκροτημένη πολιτική του σκέψη και τη ρητορική του δεινότητα ανήλθε γρήγορα στα κορυφαία κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που συνεχίστηκε με την υπουργοποίησή του στο δύσκολο υπουργείο Υγείας». Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, δείχνει να βαδίζει προσεκτικά στη μετεκλογική περίοδο, γι’ αυτό, αν και δεν αποφεύγει την κριτική για τα λάθη της προεκλογικής περιόδου, οι αναφορές του δεν φθάνουν στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε στο παρασκήνιο ότι αρνήθηκε να οργανώσει γεύμα-απάντηση σε αυτό της Μαριέττας Γιαννάκου, με τη συμμετοχή βουλευτών που θεωρούνται της επιρροής του Μεσσήνιου αρχηγού, δείχνοντας ότι θέλει να ακολουθήσει δική του περπατησιά.