Του Δημήτρη Κουνιά-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ενώ διαφαινόταν η εκλογική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε μια κλειστή σύσκεψη του επιτελείου του. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν η επιλογή των προσώπων εκείνων που μετεκλογικά θα αναλάμβαναν να λειτουργήσουν ως «κλειδιά» για τις ισορροπίες μεταξύ της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ, με κεντρικό στόχο την υλοποίηση ενός σχεδίου επιβολής καθαρών κανόνων του «παιχνιδιού», που θα είναι σεβαστοί από όλους. Εναν μήνα μετά τις εκλογές, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «τοποτηρητές» του Μεγάρου Μαξίμου στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς και της δημιουργίας μιας υγιούς σχέσης κυβέρνησης και οικονομικού λόμπι είναι οι κ. Νίκος Παππάς και Παναγιώτης Νικολούδης, δύο πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, που εσχάτως αναδείχθηκαν στους νέους υπερυπουργούς της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας σημαντικές και διευρυμένες αρμοδιότητες.

ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Ο Νίκος Παππάς, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας εις πέρας δύσκολες αποστολές, όπως είναι οι υψηλού τύπου επαφές με τους κορυφαίους εκπροσώπους του εγχώριου επιχειρηματικού χώρου και τους αντίστοιχους του τραπεζικού συστήματος, εκτός από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής, όπως και τα νομικά πρόσωπα και τους φορείς που υπάγονται σε αυτές, έχει στις αρμοδιότητές του και την υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ως εποπτεύων τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή, δε, ανέλαβε την εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με σαφείς εντολές να αλλάξει τον προσανατολισμό της, μακριά από τις… σκιές του παρελθόντος, που είχαν δημιουργηθεί ύστερα από καταγγελίες για «βαλιτσάκια» και «παραμάγαζα», που δρούσαν ανεξέλεγκτα. Στο χαρτοφυλάκιό του, επίσης, περιλαμβάνονται κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και η νομοθετική πρωτοβουλία, η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων, η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με συναρμόδιους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η σημαντικότερη, ωστόσο, αποστολή που έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς είναι ο εξορθολογισμός του μιντιακού τοπίου, ιδιαίτερα του τηλεοπτικού, με την προκήρυξη δημόσιων διαγωνισμών για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, κάτι όμως που τελικά δεν θα δρομολογηθεί σύντομα. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αποκάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έχει ξεκινήσει συναντήσεις, αλλά και ενδελεχή έρευνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί ήδη μια ομάδα εργασίας για τα ΜΜΕ, που έχει αναλάβει δράση συλλέγοντας στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει τα κανάλια, καθώς και για τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα… επικίνδυνη αποστολή, αφού, εκτός των άλλων, ο κ. Παππάς θα επιδιώξει τη διατήρηση των ισορροπιών στο εν λόγω ευαίσθητο μέτωπο. Κι αυτό διότι, παρά την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου, είναι πανθομολογούμενο πως η διατήρηση των ισορροπιών σε αυτό το επίπεδο συνιστά πρωταρχική ανάγκη. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας έχει αναλάβει την παρουσίαση ενός σχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.


Οι υπερεξουσίες του πρώην εισαγγελέα και το... μαύρο χρήμα

Υπερεξουσίες έχει και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος αναλαμβάνει έναν «οριζόντιο» ρόλο, που θα διαπερνά όλα τα υπουργεία και θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Ολοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας βρίσκονται πλέον κάτω από την «ομπρέλα» του, καθώς οι αρμοδιότητές του αφορούν τον έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες και στο «μαύρο» χρήμα του Δημοσίου και, κυρίως, των προμηθειών. Παράλληλα, ο κ. Νικολούδης τίθεται επικεφαλής του ΣΔΟΕ και όλων των Σωμάτων Επιθεωρητών, όπως αυτά της Υγείας, των Δημοσίων Εργων και της Δημόσιας Διοίκησης. Ο ίδιος θα εποπτεύει και το σώμα των «αδιάφθορων», που έχει αναλάβει την εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου στον χώρο των πετρελαιοειδών και του καπνού. Στην κατεύθυνση αυτή, λόγω της εμπειρίας και των γνώσεών του σχετικά με το πώς στήνονται οι δουλειές με το «μαύρο» χρήμα και τη νομιμοποίηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπό την εποπτεία του βρίσκονται και οι έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τις περίφημες λίστες μεγαλοκαταθετών, αλλά και σε υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά χρημάτων σε φορολογικούς «παραδείσους», τα οποία μπορεί να προέρχονται από μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα ή από προμήθειες του Δημοσίου. Πρόκειται για τις λεγόμενες λίστες Λαγκάρντ, Νικολούδη και Λιχτενστάιν, για τη λίστα με τους περίπου 50 πολιτικούς, για τη λίστα του Λονδίνου με τα πανάκριβα ακίνητα Ελλήνων, για τη λίστα με τους 300 σκαφάτους της Ολλανδίας, για τη λίστα του Λουξεμβούργου με τους Ελληνες καταθέτες, για τη λίστα με τα εμβάσματα του εξωτερικού που περιλαμβάνει 54.000 Ελληνες και για τη λίστα των 86 λογαριασμών της ελβετικής HSBC. Πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς διαμαρτυρήθηκαν στον κ. Νικολούδη για το γεγονός ότι θα υπάγονται στη Γραμματεία Διαφθοράς. Με ανακοίνωσή τους στα ΜΜΕ εξήγησαν πως οι εισαγγελείς που απολαμβάνουν της ανεξαρτησίας που ορίζει το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Ο ίδιος, βέβαια, απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, καθώς ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση με τον κ. Τσίπρα είχε διαμορφωθεί μια δυνατή σχέση αλληλοεκτίμησης. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσίπρας προεκλογικά είχε πολλές φορές επικαλεστεί τη λίστα Νικολούδη, ενώ πριν αποφασίσει την ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα αναφερόταν με κολακευτικά λόγια στο έργο του, λέγοντας για παράδειγμα ότι μεγάλες ποινικές δικογραφίες με οικονομικό περιεχόμενο, η διερεύνηση των οποίων βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, έχουν σχηματιστεί από έρευνες και σχετικά πορίσματά του, τα οποία στη συνέχεια απεστάλησαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, όπως η υπόθεση της Proton Bank και της FBB και η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.