Του Γιώργου. Ι. Δημητρομανωλάκη-Εφημερίδα Παραπολιτικά 


Μια νέα υπερ-λίστα, με 870 Ελληνες μεγιστάνες, ο κάθε ένας εκ των οποίων διαθέτει μυθική περιουσία σε μετρητά άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχουν στα χέρια τους πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μετά την ενοποίηση όλων των λιστών που βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων προς έλεγχο (λίστες Λαγκάρντ, Νικολούδη, Λιχτενστάιν, ακινήτων στο Λονδίνο, εμβασμάτων κ.λπ.), διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 870 Ελληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες «Ωνάσηδες», οι οποίοι κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταθέσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που διαθέτουν οι μεγιστάνες του πλούτου υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ και αφορά καταθέσεις και αναλήψεις που έγιναν μέσα σε μόλις μία χρονιά. «Πρόκειται για μαύρο χρήμα ή για χρήματα που έχουν φορολογηθεί κανονικά;» αναρωτιούνται κορυφαίες πηγές που πρόσκεινται στους εισαγγελείς.
Σε κάθε περίπτωση, το κουβάρι της φοροδιαφυγής ήδη έχει αρχίσει να ξετυλίγεται σιγά-σιγά. Προ καιρού, οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφάσισαν, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών Αρχών, να ενοποιήσουν όλες τις λίστες που είχαν στην κατοχή τους. Δηλαδή τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία περιέχει 2.000 ονόματα, τη λίστα Νικολούδη, που περιέχει 3.500 ονόματα, τη λίστα των εμβασμάτων με 22.000 ονόματα, τη λίστα των ακινήτων του Λονδίνου με 400 ονόματα, του Λιχτενστάιν με 35 ονόματα κ.λπ.
Ερευνώντας λοιπόν μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών και τους ΑΦΜ ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, οι κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης λέγεται ότι βρήκαν κάποια ανησυχητικά νούμερα. Οτι υπάρχουν 1.100.000 διαφορετικοί ΑΦΜ, πολλοί από τους οποίους είναι κοινοί σε όλες τις λίστες. Πρόκειται για περίπου 250.000 οικογένειες (σ.σ.: πολλοί ΑΦΜ έχουν κοινούς λογαριασμούς, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για οικογένειες με 2-3 παιδιά), οι οποίες έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, χρήματα που ελέγχονται αν είναι μαύρα ή δηλωμένα.

Η ΕΛΙΤ

Ομως με μεγάλη τους έκπληξη οι άνδρες του ΣΔΟΕ με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας διαπίστωσαν ότι 870 μέλη της ελίτ της χώρας μέσα σε μία χρονιά κατέθεσαν στις ελληνικές τράπεζες το ποσό των 100.000.000 ευρώ και άνω. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές εάν τα λεφτά αυτά υπάρχουν ακόμα εδώ ή έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού. Ετσι, για παράδειγμα, επιχειρηματίας έχει καταθέσεις 200 εκατ. ευρώ το 2010, άλλος επιχειρηματίας 150 εκατ. ευρώ το 2009 κ.λπ. Το συνολικό ποσό κυμαίνεται μεταξύ των 15 και 30 δισ. ευρώ, λένε πηγές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. «Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι τα λεφτά αυτά είναι μαύρα. Μπορεί κάποιος να τα δικαιολογεί», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος βρέθηκε να έχει καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ. Το νούμερο από μόνο του προκαλεί ίλιγγο. Ομως από μια σύντομη ματιά στο σύστημα της Εφορίας του συγκεκριμένου προσώπου βρέθηκε να έχει δηλώσει εισοδήματα (μερίσματα, αμοιβές, αγοραπωλησία μετοχών κ.λπ.) καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό αιφνιδίασε τις Αρχές, καθώς ο συγκεκριμένος πολίτης εικάζεται ότι έχει πληρώσει σε φόρους πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση και ειδικά ο νέος, δραστήριος υπουργός κατά της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, γνωρίζουν ότι για να ελεγχθούν σε βάθος 10ετίας όλα τα ονόματα από τις ενοποιημένες πλέον λίστες θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες.
«Αν υπολογίσουμε ότι από τη λίστα των 22.000 ονομάτων που αφορούν τα εμβάσματα στο εξωτερικό το 2014 έγινε ενδελεχής έλεγχος σε 700 ΑΦΜ και το 2015 εκτιμάται ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο των Αρχών 900 ΑΦΜ, τότε γίνεται σαφές ότι για να ελεγχθούν 250.000 οικογένειες που έχουν από 100.000 ευρώ και άνω χρειαζόμαστε 1.000 χρόνια», λένε πηγές με γνώση των προσπαθειών που γίνονται για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η εντολή του κ. Νικολούδη είναι σαφής: «Η ενιαία λίστα πρέπει να ξετιναχτεί».
Οι προσδοκίες του υπουργού, που εμφανίζει νούμερα και δεδομένα για το πρώτο πακέτο εισπράξεων από το μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι ρεαλιστικές, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «άμεσα μπορεί να πέσουν στο δημόσιο ταμείο περί τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ». Ο κ. Νικολούδης, που βρίσκεται σε συχνότατη επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ανέλαβε να τρέξουν οι διαδικασίες των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει την αρμοδιότητα στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ όχι μόνον να ελέγχουν, αλλά και να βεβαιώνουν τους φόρους.
Η ρύθμιση αναμένεται να είναι από τα πρώτα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και ο κ. Νικολούδης έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό να κατατεθεί άμεσα και να διαχωριστεί από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα εισπράξεων από τους ελεγχόμενους για φοροδιαφυγή. Παράλληλα, η εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αρμοδιότητα που θα δίνει στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να βεβαιώνουν φόρους, θα περιλαμβάνει και ισχυρά κίνητρα για τους ελεγχόμενους ώστε να μην επιλέγουν τη συνήθη πρακτική της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.


Οι δύο αποφάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει σε δύο αποφάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

  • 1 Η πρώτη είναι να καθιερωθεί η αυτο-καταγγελία. Δηλαδή ο φορολογούμενος να παρουσιάζεται αυτοβούλως στην Εφορία, να παραδέχεται ότι διέπραξε φοροδιαφυγή και να πληρώνει εφάπαξ ένα ποσό, που μπορεί να κυμαίνεται από 20% έως 30% επί του ποσού των χρημάτων που απέκρυψε από την Εφορία.
  • 2 Η δεύτερη είναι τα κίνητρα να μεταβάλλονται σε αντικίνητρα όταν επιλέγεται η οδός των δικαστικών προσφυγών, καθώς θα προβλεφθούν αυξημένες προκαταβολές φόρου για να προσφεύγει κανείς στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και θα προσμετρώνται προσαυξήσεις και πρόστιμα στον τελικό λογαριασμό για την καταβολή των φόρων. Οπως έχει επισημάνει σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχει «μεγάλος αφορολόγητος ελληνικός πλούτος, ο οποίος μπορεί να προσεγγίζει τα 120 δισ. ευρώ περιουσιών, που βρίσκονται κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς, στους οποίους οι Αρχές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, σε αλλοδαπές τράπεζες».
  • Ο υπουργός εξηγεί σε όλους τους τόνους ότι ένας από τους τομείς στους οποίους υπάρχει διαφθορά και τον οποίο θέλει να στοχοποιήσει η κυβέρνηση είναι αυτός της ενέργειας. Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται πως χάνονται ετησίως φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ. Λέγοντας πως δεν είναι θαυματοποιός, ο κ. Νικολούδης παραδέχεται πως θα ήταν συνετό να παραμείνει ρεαλιστής. Δίνει όμως μια νότα αισιοδοξίας, εξηγώντας: «Αν ο κόσμος δει ότι είμαι καθαρός και ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και πως αυτοί που δεν είναι καθαροί στο τέλος θα πάνε στη φυλακή, θέλω να ελπίζω πως αυτό θα εμπνεύσει μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία».


Αυτοί που αγόρασαν «παλάτια» στο εξωτερικό

Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται η λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που αγόρασαν πανάκριβα σπίτια, αξίας έως και 100 εκατ. ευρώ, στο Λονδίνο. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως το Νότιο Κένσιγκτον. Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα ήδη από το 2012 είχε ζητήσει από τις βρετανικές Αρχές να της παραδοθεί μια λίστα με όλους τους Ελληνες που έκαναν αγοραπωλησίες στο Λονδίνο από το 2009. Η λίστα δόθηκε στο ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει 400 άτομα, ενώ φυλάσσεται πλέον ως επτασφράγιστο μυστικό, με τους ελεγκτές να εξετάζουν κάθε περίπτωση για να καταλήξουν αν τα χρήματα που δόθηκαν για τις πανάκριβες αγορές προέρχονται από νόμιμες πηγές και αν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί ή όχι. Στη λίστα περιλαμβάνονται πλούσιοι Ελληνες. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν λεφτά και είναι γνωστοί, αλλά δεν είναι σαφές αν παραβίασαν τον νόμο», δηλώνουν πηγές που έχουν γνώση της λίστας. Ανάμεσα στους 400 Ελληνες που αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο συγκαταλέγονται όχι μόνο κροίσοι, αλλά και γνωστοί επαγγελματίες: δικηγόροι, γιατροί, λογιστές και μεσαία στελέχη τραπεζών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πρώτους 100 μεγαλοκαταθέτες, που αποτέλεσαν και τη «μαγιά» των ελέγχων, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν επιβεβαιώσει τα υπάρχοντα στοιχεία για φοροδιαφυγή. Ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 80-100 εκατ., δεν προκαλεί έκπληξη στους υπευθύνους των ελέγχων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήδη: Διάσημος επιχειρηματίας από τον χώρο των εκδόσεων, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, πλήρωσε το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Ο αδελφός του συγκεκριμένου επιχειρηματία, από τον χώρο των κατασκευών, δεν έχει πληρώσει ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι πρέπει να καταβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις περί τα 2 εκατ. ευρώ. Διάσημος δημοσιογράφος, με καταθέσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ (κατά άλλους 80 εκατ. ευρώ), το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα της HSBC, ελέγχεται και εκτιμάται ότι έχει διαπράξει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.


Ο νόμος για την επιστροφή των «κλεμμένων»

Την έκδοση της υπουργικής απόφασης προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε για την επιστροφή των χρημάτων από τους διωκόμενους ως καταχραστές του Δημοσίου ή τους εμπλεκομένους σε οικονομικά σκάνδαλα θέτει ως προτεραιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Με την απόφασή του οι δικαστικές Αρχές αναμένουν να ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος σε πολλές εκκρεμείς υποθέσεις, προκειμένου να κατατεθούν υπέρ του Δημοσίου σημαντικά χρηματικά ποσά. Ο νόμος για την επιστροφή των «κλεμμένων», όπως ευρύτερα είναι γνωστός, ψηφίστηκε πριν από τις γιορτές, όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ σε πολλές εκκρεμείς υποθέσεις οι εμπλεκόμενοι αναμένουν για να καταθέσουν χρήματα, προκειμένου να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Hellas Power και Energa, οι υπεύθυνοι των οποίων έχουν δηλώσει στο δικαστήριο ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο περί τα 120 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές εκτιμούν με βάσιμα στοιχεία και μόνον από τις υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη ότι μπορούν να εισπραχθούν από το Δημόσιο 1,5 ή 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι εισαγγελικές Αρχές θέτουν θέμα διεύρυνσης της νομοθεσίας για την επιστροφή των καταχρασθέντων, με την υιοθέτηση και στη χώρα μας ρυθμίσεων που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δίδουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στις αρμόδιες Αρχές και άμεσης καταβολής των οφειλομένων πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης.