Το δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου  που άνοιξε τον χορό των συναντήσεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στη Νέα Δημοκρατία είχε προκαλέσει την οργή του Αντώνη Σαμαρά αφού έβλεπε τότε την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Στόχος του έκτοτε ήταν με μία σειρά από ενέργειες να διασπάσει εκείνον τον πρώτο εσωκομματικό πυρήνα αμφισβήτησης χωρίς όπως επιτυχία.

Το παρών είχαν δώσει. Μπακογιάννη, Μητσοτάκης, Δένδιας, Κεφαλογιάννη, Χατζηδάκης, Στυλιανίδης, Κακλαμάνης, Βαρβιτσιώτης, Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Τζιτζικώστας, Παπανικολάου και Ιωαννίδης. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να διασπάσει την ομάδα σε όσους είχε τη δυνατότητα από κάτι χωρίς όμως επιτυχία.

Μητσοτάκης και Κακλαμάνης παρόλο που είχαν ήδη γίνει με πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Βουλής αντίστοιχα, δεν χαμήλωσαν τους τόνους αλλά αντιθέτως έθεσαν ευθέως θέμα στη Νέα Δημοκρατία για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου.

Στον Νίκο Δένδια και στην Όλγα Κεφαλογιάννη έγινε πρόταση για την Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς εισέπραξε άρνηση. 

Ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αποτελούν σταθερούς καραμανλικούς επικριτές του Αντώνη Σαμαρά. Ο Κωστης Χατζηδάκης είναι από τους μετριοπαθείς.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης παρόλο που θα συμμετέχει στο νέο 15μελές όργανο της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη σηκώνει το λάβαρο της αμφισβήτησης. 

Ο καραμανλικός Γιώργος Παπανικολάου όχι απλά δεν ήρθε πιο κοντά στον Αντώνη Σαμαρά αλλά συμμετέχει στην "ομάδα Πούλιτζερ" ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους στη Νέα Δημοκρατία παραμένοντας προσηλωμένος στα καθήκοντά του.

Ο μοναδικός που ανταποκρίθηκε στο άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Όπως φαίνεται μάλιστα από το δείπνο που είχε παραθέσει η Μαριέττα Γιαννάκου στις αρχές Φλεβάρη όχι μόνο δεν κόπασε η αμφισβήτηση αλλά δημιουργήθηκαν πολλαπλές εστίες.