Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για τα... μάτια του κόσμου -ή, καλύτερα, του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ.- ήταν τελικά οι διαρροές από το σύστημα Σαμαρά περί ανακατατάξεων στον πυρήνα των στενών συνεργατών του τέως πρωθυπουργού. Βλέπετε, παρά την... αναγκαστική, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είσοδο νέων παικτών στο κομματικό οργανόγραμμα (όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού και ο Κώστας Καραγκούνης ως εκπρόσωπος του κόμματος), το γενικό κουμάντο στη Συγγρού εξακολουθεί να έχει η ομάδα που βρισκόταν δίπλα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας από την περίοδο της πολιτικής του ερήμου και έλυνε κι έδενε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στην Ηρώδου Αττικού, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, είναι ο διαχωρισμός του περιβάλλοντος Σαμαρά σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που είναι καθημερινά παρόντες στο «γαλάζιο» στρατηγείο και

σε εκείνους που, για λόγους... έξωθεν καλής μαρτυρίας και της ανάγκης να πέσουν οι τόνοι σε εσωκομματικό επίπεδο, κινούνται πλέον πιο διακριτικά, αραιώνοντας τις εμφανίσεις τους στη Συγγρού. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Κώστας Μπούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Δημήτρης Κανελλόπουλος και Δημήτρης Πτωχός και στη δεύτερη οι Γιώργος Μουρούτης και Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Χρύσανθος, ο Δημήτρης και τα άλλα... παιδιά

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τη «γαλάζια» στρατηγική καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και την κατά κοινή ομολογία αποτυχημένη τακτική που υιοθετήθηκε προεκλογικά με φόντο την περιβόητη «στρατηγική του τρόμου». Στο πλαίσιο αυτό, ήταν μάλλον αναμενόμενο να βρεθεί στο στόχαστρο βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. για τον ρόλο που έπαιξε στο πλευρό του νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τον άλλοτε Ρηγά ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν συμμετείχε εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορούσε να τον αποχωριστεί διά παντός. Ετσι, μετά την ήττα, ο Χρ. Λαζαρίδης επέστρεψε στο μικρό γραφείο του στον 3ο όροφο της Συγγρού, πλησίον του αντίστοιχου του προέδρου, ενώ συμπεριελήφθη στο Πολιτικό Συμβούλιο, έχοντας και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τη ρητορική του προέδρου της Ν.Δ. και την εν γένει πολιτική στρατηγική του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ δύο εβδομάδων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ο εξ απορρήτων σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψιθύριζε ορισμένα σημεία της ομιλίας του τελευταίου, ενώ ήταν στο πλάι του κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΕΛΚ. Καθημερινή παρουσία στο στρατηγείο της Ν.Δ. -αλλά και προσωπικό γραφείο του προέδρου- εξακολουθούν να έχουν τόσο ο Δημήτρης Σταμάτης (παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει «γαλάζιοι» βουλευτές για ασυμβίβαστο της ιδιότητάς του ως μέλους του Κοινοβουλίου και συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά) όσο και ο Δημήτρης Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα του προγράμματος που θα λανσαριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παραμένει το alter ego του προέδρου

Παρά τις ουκ ολίγες μουρμούρες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε στη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά και, κυρίως, για το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά σταματήσει την επικοινωνία του πρώην πρωθυπουργού με τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος, ο Κώστας Μπούρας επέστρεψε -όχι ακριβώς μετά βαΐων και κλάδων- στη Συγγρού, και συγκεκριμένα στο γραφείο που κατείχε πριν από τη μετακόμισή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Λειτουργώντας εκ νέου ως διευθυντής του γραφείου του Μεσσήνιου πολιτικού, ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια στη «γαλάζια» καθημερινότητα, επιχειρώντας να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι παραμένει το alter ego του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, αποφεύγει επιμελώς να μιλά σε τρίτους για τα σοβαρότερα των προβλημάτων που ταλανίζουν την παράταξη και κυρίως με αυτά που έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι και την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ν.Δ. έναντι του προσωπικού της. «Οταν ερωτάται για αυτό, δηλώνει αναρμόδιος», σημειώνουν οι γνωρίζοντες τα «γαλάζια» παρασκήνια. Φυσικά, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που υπογραμμίζουν σε όλα τα επίπεδα πως η επιμονή του κ. Σαμαρά στον Κώστα Μπούρα, αλλά και στον Χρύσανθο Λαζαρίδη δείχνει πως η Ν.Δ. δεν έλαβε το μήνυμα της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου. Οι εν λόγω κύκλοι υπενθυμίζουν επιπλέον όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί παράλληλων διαδρομών του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού με διαφόρων ειδών επιχειρηματικά συμφέροντα, που, με βάση τις απόψεις τους, θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από τον Αντώνη Σαμαρά.

O Moυρούτης δίνει και τώρα τη «γραμμή»

«Μπορεί να μην τον βλέπεις κάθε μέρα, αλλά συμμετέχει κανονικά στο επικοινωνιακό επιτελείο. Είναι κι αυτός εδώ, όπως όλοι», λένε για τον Γιώργο Μουρούτη οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Η περίπτωση του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο Αντώνης Σαμαράς φόρτωσε επισήμως στις πλάτες του το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη συντριβή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος βεβαίως για την περιβόητη ατάκα περί ελλείμματος στην επικοινωνιακή πολιτική, προκειμένου να κάνει ρελάνς στις εσωκομματικές επικρίσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν μέρα παρά μέρα ο Γ. Μουρούτης εμφανίζεται στη Συγγρού, δίνοντας το στίγμα του στη διαδικτυακή καμπάνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι επιρροές του είναι τουλάχιστον ξεκάθαρες, καθώς και στο γενικότερο κομμάτι της επικοινωνίας, καθοδηγώντας τον Κώστα Καραγκούνη και το «πνευματικό παιδί» του και διευθυντή του γραφείου Τύπου, Σπύρο Καπράλο. Αντίστοιχης συχνότητας παρουσίες με τον Γ. Μουρούτη καταγράφει στα γραφεία της Ν.Δ. και ο Σταύρος Παπασταύρου, το τελευταίο project του οποίου ήταν η προετοιμασία του Αντώνη Σαμαρά για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.