Νέα Δημοκρατία: Σε θέση μάχης οι δελφίνοι για την τελική αναμετρηση
Η εκλογή νέων τομεαρχών αποτύπωσε ξεκάθαρα το κλίμα διχασμού στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ.
Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ξεκάθαρη αποτύπωση του εσωκομματικού διχασμού στη Ν.Δ. μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συνιστά το οργανόγραμμα που προέκυψε από τις... παρ’ ολίγον εκλογές στους κόλπους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη. Εκτός από τις ηχηρές απουσίες που σημάδεψαν τη διαδικασία (Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τζαβάρας και Γιώργος Βλάχος), έντονα σχολιάστηκε το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί της ανάδειξης των καινούργιων τομεαρχών, το οποίο οδήγησε στο φαινόμενο της ύπαρξης μόλις ενός υποψηφίου για κάθε τομέα, με μοναδική εξαίρεση αυτόν που αφορά τα θέματα της Εθνικής Αμυνας, για τον οποίο διαγκωνίστηκαν οι Στέφανος Γκίκας και Γιάννης Κεφαλογιάννης, με τον Κρητικό να κερδίζει τελικά την κούρσα από τον βουλευτή Κέρκυρας.
ΑΡΝΗΣΕΙΣ
Κύριο στοιχείο των σχετικών ζυμώσεων, πέρα από την επιλογή κάποιων επιφανών στελεχών της Κ.Ο. της Ν.Δ. να απόσχουν από την ψηφοφορία, ήταν και η άρνηση ενός σημαντικού αριθμού συναδέλφων τους να δεχθούν τα πόστα που τους προτάθηκαν από τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημειολογική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως ανάμεσα στα εν λόγω στελέχη περιλαμβάνονται πρόσωπα της νέας γενιάς «γαλάζιων» βουλευτών, που το σύστημα Σαμαρά φωτογράφιζε ως «προεδρικούς». Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, οι Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Στύλιος και Ανδρέας Κατσανιώτης, που, παρά τις επανειλημμένες βολιδοσκοπήσεις τους (ενίοτε και από τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, ειδικά στην περίπτωση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης), εξεδήλωσαν την επιθυμία να μη λάβουν κάποιο κομματικό οφίτσιο. Αντίστοιχη στάση είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι θα κρατούσαν και ο Νίκος Δένδιας και ο Κωστής Χατζηδάκης, που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, όπως και σε ένα δεύτερο επίπεδο οι Μάριος Σαλμάς, Κώστας Γκιουλέκας και Θεόδωρος Καράογλου, των οποίων οι απόψεις επίσης δεν ηχούν και τόσο ευχάριστα στους κόλπους της στενής ομάδας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ
Στον αντίποδα, μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Μητσοτάκη, πόστο στο κομματικό οργανόγραμμα ανέλαβε άλλο ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις διεργασίες που ξεκίνησαν στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τις εθνικές εκλογές, και μάλιστα εξακολουθούν να συζητούν για το μέλλον της παράταξης. Ο λόγος για την Ολγα Κεφαλογιάννη, που συμπεριελήφθη στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο ως ένα από τα τέσσερα αιρετά μέλη (οι άλλοι τρεις ήταν ο εσχάτως ακραιφνής υποστηρικτής της ομάδας Σαμαρά, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Μάκης Βορίδης και ο Θανάσης Μπούρας. Σημειώνεται πως τα ex officio μέλη είναι οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σάκης Ιωαννίδης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Καραγκούνης, Χρύσανθος Λαζαρίδης). Ξεχωριστές είναι επίσης οι περιπτώσεις των Κώστα Σκρέκα (τομεάρχης Ανάπτυξης), Χρήστου Κέλλα (τομεάρχης Υγείας) και των Συντονιστών Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σίμου Κεδίκογλου και Νίκου Παναγιωτόπουλου αντίστοιχα, οι οποίοι, αν και εισήλθαν στο κάδρο της «γαλάζιας» σκιώδους κυβέρνησης, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν ζητήσει την έναρξη ενός εις βάθος διαλόγου για τα αίτια της συντριβής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το μέλλον του κόμματος. Στους ακραιφνείς σαμαρικούς του νέου οργανογράμματος συγκαταλέγονται οι Χαράλαμπος Αθανασίου (τομεάρχης Δικαιοσύνης), Κώστας Τασούλας (τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας), Βασίλης Οικονόμου (τομεάρχης Εργασίας), Νίκη Κεραμέως (τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Θεόδωρος Φορτσάκης (τομεάρχης Παιδείας) και Τιμολέων Κοψαχείλης (τομεάρχης Ερευνας).
Ο K. Καραμανλής κράτησε αποστάσεις
Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα από σημειολογικής άποψης γεγονότα που σημάδεψαν τις εσωτερικές διαδικασίες για την εκλογή των νέων τομεαρχών δεν είναι άλλο από την απουσία του Κώστα Καραμανλή. «Με τον τρόπο αυτό ήθελε να κρατήσει αποστάσεις από όλες τις πλευρές», τονίζουν όσοι γνωρίζουν να ερμηνεύουν τον πρώην πρωθυπουργό. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι την ίδια τακτική ακολούθησαν και μερικοί από τους πλέον στενούς συνομιλητές του, όπως οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Βλάχος, ενώ ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός δεν αξιοποιήθηκε σε κανένα οφίτσιο. Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη σκιώδη κυβέρνηση Σαμαρά είχαν επισκεφθεί λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην Παναγή Κυριακού, ώστε να ιχνηλατήσουν τις απόψεις και τις διαθέσεις τους. «Αυτή τη στιγμή προέχει η χώρα. Να δεχθείτε να βοηθήσετε, αλλά να είστε προσεκτικοί», ήταν σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες το -εν είδει δελφικού χρησμού- μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, εντοπίζεται στη λέξη «προσεκτικοί», που, σύμφωνα με κύκλους πέριξ της πλατείας Μαβίλη, εξηγείται ως καμπανάκι κινδύνου από την πλευρά του Κ. Καραμανλή, προκειμένου τα εν λόγω στελέχη να μην παρασυρθούν σε λάθος ατραπούς από το προεδρικό περιβάλλον, που σίγουρα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην κομματική στρατηγική. «Δεν θα ήθελε να δει τους βουλευτές να καθίστανται διακοσμητικά στοιχεία και η δράση τους να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για διαφόρων ειδών επιδιώξεις», επισημαίνουν τακτικοί επισκέπτες του γραφείου του κ. Καραμανλή. Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. προκάλεσε η ένταξη στο Πολιτικό Συμβούλιο του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στον οποίο αποδίδεται μεγάλη ευθύνη για τα κακώς κείμενα της «γαλάζιας» στρατηγικής τόσο κατά το διάστημα που ακολούθησε τις τριπλές κάλπες του περασμένου Μαΐου όσο στην προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου. «Αναγνωρίσαμε και επισήμως ότι για την ήττα δεν φταίει κανείς, παρά μόνο η ελλειμματική ανάδειξη του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης», επεσήμανε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής νέων τομεαρχών έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός του καραμανλικού στρατοπέδου.
Νέος κύκλος μουρμούρας για τα σενάρια διεύρυνσης
Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. (και δη στους έχοντες έντονες καραμανλικές αναφορές) η ολική επαναφορά του σεναρίου περί διεύρυνσης της παράταξης. Ηδη, διά στόματος του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής έγινε γνωστό πως θα υπάρξουν συζητήσεις με τον Γιάννη Σγουρό, ενώ ταυτόχρονα ψιθυρίζονται εκ νέου τα ονόματα των Αλέκου Παπαδόπουλου, Τάσου Γιαννίτση και Αννας Διαμαντοπούλου. «Πάμε να φέρουμε έναν περιφερειάρχη που αποδοκιμάστηκε στην τελευταία εκλογική αναμέτρησή του και κάποια πολιτικά στελέχη που έχουν τεθεί στο πολιτικό περιθώριο από την ίδια την κοινωνία και ταυτίστηκαν απόλυτα με την εποχή Σημίτη. Αυτό είναι το άλμα που θέλουμε να κάνουμε προς το αύριο», λένε με φανερή διάθεση ειρωνείας στελέχη που αντιτίθενται στην προοπτική αυτή. Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνει στα «Π» ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του με το συγκεκριμένο πλάνο. «Η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν μπορεί να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα αμαρτήματα και τα λάθη κανενός. Πραγματικό “άνοιγμα” μιας μεγάλης και ιστορικής παράταξης είναι με νέες, κοινωνικές συμμαχίες, προς τον ίδιο τον λαό», λέει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας. «Διεύρυνση πρέπει να υπάρξει με άτομα η πορεία των οποίων στην πολιτική έχει ξεκάθαρα θετικό πρόσημο. Και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν τέτοιες κινήσεις προς μία μόνο κατεύθυνση, προς έναν μόνο πολιτικό χώρο, και δη το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο πρώην υφυπουργός.