Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου-Εφημερίδα Παραπολιτικά 

Νοσηρές συνθήκες διαμορφώνονται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η γενική γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, τον Φεβρουάριο, προχώρησε σε διαγραφή χρεών οφειλετών ύψους άνω των 135 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας ανενόχλητη το… έργο που είχε ξεκινήσει παραμονές των εκλογών, όπως είχαν αποκαλύψει στις 31 Ιανουαρίου τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Κι ενώ τότε είχε απαλλάξει 66 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από αγνώστου ύψους οφειλές, τώρα με 14 νέες αποφάσεις, που δεν υπογράφει η ίδια, αλλά υπηρεσιακά στελέχη της Γραμματείας Εσόδων, χαρακτηρίζει «ανεπίδεκτα είσπραξης για διάστημα 10 ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώρηση» χρέη προερχόμενα κυρίως από τη λίστα των 4.151 μεγαλοοφειλετών, η οποία είχε δει το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2011. Την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας και δίνει μάχες με τους δανειστές για την αποφυγή της χρεοκοπίας, η κ. Σαββαΐδου, αντί να μαζεύει όσο το δυνατόν πιο πολλά εκ των 14,87 δισ. ευρώ που χρωστάνε όσοι περιλαμβάνονται στους «καταλόγους της οργής», καθιστά ανείσπρακτα τα φέσια τους. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, πολλοί εκ των περιλαμβανόμενων στη λίστα εξακολουθούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω άλλων εταιρειών ή των υφιστάμενων, αν έχουν χρεωθεί τις οφειλές ως φυσικά πρόσωπα.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΝΤΕΣ

Τα «Π» διασταύρωσαν τις 14 περιπτώσεις διαγραφής χρεών με τον κατάλογο των οφειλετών και ανακάλυψαν σημεία και τέρατα. Συγκεκριμένα, προκύπτουν τα εξής για μερικούς εκ των απαλλαγέντων:
Ο Μ. Χ. Γ. έχει σύνολο ληξιπρόθεσμης οφειλής σε Εφορίες και τελωνεία 36.641.026,25 ευρώ, ο Στ. Μ. του Γεωργίου 18.945.312,54 ευρώ, η εταιρεία Α. ΕΠΕ 16.864.694,23 ευρώ, ο Ζ. Φ. του Λάμπρου 16.182.403,50 ευρώ, ο Αλ. Τ. του Θεοδώρου 13.626.956,90 ευρώ, ο P. C. του Ιωσήφ 12.588.939,06 ευρώ, η εταιρεία Ο. ΕΠΕ 9.799.283,16 ευρώ, ο Φ. Λ. του Διονυσίου 9.167.656,67 ευρώ και η Σ. Υ Α.Ε. 2.316.185,33 ευρώ.
Τα φυσικά πρόσωπα και οι βασικοί μέτοχοι των πτωχευμένων επιχειρήσεων είναι εν ζωή και τούτο δημιουργεί εύλογα υπόνοιες διότι, βάσει του νόμου, μετά την πάροδο της 10ετίας οποιαδήποτε οφειλή είναι σε ισχύ μόνον εάν έχει καταγραφεί με την έναρξη της απόφασης, πράγμα αδύνατο. Ολες ανεξαιρέτως «ωριμάζουν» σε διάστημα 5ετίας, τουλάχιστον, από την ημέρα της αρχικής βεβαίωσής τους μέχρι την ημέρα του τελικού καταλογισμού τους, λόγω των ενστάσεων, των προσφυγών και των αιτημάτων επανεξέτασης που υποβάλλονται από τους οφειλέτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά από 10 χρόνια ισχύος του ανεπίδεκτου είσπραξης καθίστανται ανενεργές, καθώς έχει παρέλθει ο χρόνος του αξιόποινου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, μετά την ισχύ της απόφασης της Γενικής Γραμματείας, επέρχονται οι εξής συνέπειες:

  • Α) Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της οφειλής. 
  • Β) Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό. 
  • Γ) Δεσμεύονται από 9/12/2014 (ημερομηνία καταχώρησης στα βιβλία) οι τραπεζικοί και οι επενδυτικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες των εν λόγω προσώπων.


Η λίστα με τα μεγάλα ονόματα και τα αμείλικτα ερωτήματα

Στο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών που συνοδεύει τη λίστα με τα 4.151 ονόματα μεγαλοοφειλετών που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρεται ότι έχουν εξαιρεθεί όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των χρεών τους και δεν περιλαμβάνονται οφειλές που τελούν υπό αναστολή ή δικαστική αμφισβήτηση, οφειλές πτωχών, ανηλίκων και θανόντων. Δηλαδή, τα 4.151 φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, ούτε έχουν πτωχεύσει. Τα δε ποσά αφορούν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, με ημερομηνία λήξης έως τις 25 Nοεμβρίου 2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης των πληροφοριών, δηλαδή μέχρι τις 25 Nοεμβρίου 2011. Τι συνέβη έκτοτε και τώρα τα χρέη καθίστανται ανεπίδεκτα είσπραξης; Εγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και τι αποτέλεσμα είχαν; Πόσα από τα ληξιπρόθεσμα εισπράχτηκαν και σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι φορολογικές Αρχές ώστε να εντοπιστούν οι οφειλέτες και να αποδώσουν έστω μέρος των χρεών τους στο Δημόσιο; Ποιοι εκ των 300 αλλοδαπών της λίστας εντοπίστηκαν και πόσα χρήματα εισπράχτηκαν από τα «φέσια» των 600 εκατ. ευρώ που άφησαν πίσω τους; Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο αυτόν φιγουράρουν πάλαι ποτέ επιφανείς της επιχειρηματικής ζωής. Ορισμένοι έχουν εκτίσει ή εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης, ενώ οι απαλλαγέντες με τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Εσόδων δεν αντιμετωπίζουν πλέον ποινικές ευθύνες, αφού παραγράφονται οι οφειλές τους. Φυσικά, σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θελήσει να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές, μπορεί να το κάνει με την έκδοση μιας απλής εγκυκλίου και την αναζήτηση των υπόχρεων με αστυνομικά εντάλματα, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη από τα τέλη του 2011 σχετική έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων μετά την καταγγελία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, ότι οι λίστες αυτές ήταν σε γνώση της κυβερνητικής ηγεσίας.