Καμμένος: "Θα πάρουμε πίσω τα λεφτά από μίζες και εξοπλιστικά "
Ο υπουργός Άμυνας μιλάει για τις μίζες και τις συμβάσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα
Του Γ.Ι. Δημητρομανωλάκη – Εφημερίδα Παραπολιτικά
«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα, προκειμένου να επιστραφεί μέρος ή ολόκληρα τα κέρδη των εταιρειών από τα χρυσά συμβόλαια του παρελθόντος, είναι διατεθειμένες να κάνουν πολλές διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες που τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ήδη εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές, αλλά και το υπουργείο Αμυνας έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιων προτάσεων από γερμανικές εταιρείες εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και οι υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είναι αποφασισμένος με ειδικό νόμο που θα φέρει στη Βουλή να διεκδικήσει μέσω της σύστασης ειδικών επιτροπών επιστροφές χρημάτων από τις γερμανικές εταιρείες, που θα βασίζονται στο ύψος της συνολικής συμφωνίας των εταιρειών αυτών με το ελληνικό Δημόσιο και όχι στα κέρδη που είχαν από αυτή τη συμφωνία.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στα «Π» ο υπουργός εξήγησε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή (σ.σ.: ήδη είναι προς επεξεργασία στο υπουργείο Οικονομικών) όπου θα δίδεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να διαπραγματευτεί με όλες τις εταιρείες που έχουν “συλληφθεί” στο παρελθόν να προχωρούν σε ωφέλιμες πληρωμές προκειμένου να πάρουν εξοπλιστικά προγράμματα από το ελληνικό ΥΕΘΑ. Ομως το Δημόσιο θα απαιτεί από τις εταιρείες αυτές να λάβει σε επιστροφές, εάν είναι δυνατόν, είτε το μεγαλύτερο είτε ολόκληρο το ποσό της συνολικής σύμβασης και όχι μέρος των κερδών που πραγματοποίησαν οι πολυεθνικές».
Σύμφωνα με τα δικαστικά πορίσματα, η Eurocopter «φέρεται να έχει πληρώσει 41 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες σε Ελληνες αξιωματούχους για να πουλήσει 20 ΝΗ-90 ελικόπτερα». Επιπλέον, οι γερμανικοί αμυντικοί όμιλοι Rheinmetall, STN και Atlas Elektronik επίσης κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει συνολικά 62 εκατ. ευρώ σε μίζες για συμβάσεις υποβρυχίων.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στη γερμανική πολυεθνική Rheinmetall, την εταιρεία-κολοσσό στα εξοπλιστικά, με τζίρο που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «οι διαπραγματεύσεις θα έχουν στόχο από την πλευρά του Δημοσίου η εταιρεία να επιστρέψει στο κράτος (παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υλοποιήθηκε) ένα σημαντικό μέρος ή ακόμα και όλο το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά του συγκεκριμένου όπλου και όχι μόνο τα χρήματα που δόθηκαν για ωφέλιμες πληρωμές από τους μεσάζοντες».
ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο και η γερμανική εταιρεία είχαν υπογράψει προ ετών μια μεγάλη σύμβαση προμήθειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υποβρυχίων και του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος ASRAD. Η υπόθεση όμως τώρα βρίσκεται στις εισαγγελικές Αρχές, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο αντιπρόσωπος της εταιρείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, είχε διακινήσει «μαύρο» χρήμα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε αγγίζει τα 62.000.000 ευρώ. Ποσό που αμφισβητεί έντονα η γερμανική πλευρά, αφού, αντιτείνουν, η «πληρωμή» που φαίνεται ως μίζα στον μεσάζοντα Παναγιώτη Ευσταθίου είναι 2.500.000 ευρώ και περίπου 30.000.000 ευρώ ήταν η νόμιμη αμοιβή του. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο έχει δηλώσει και παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητώντας από τον κάθε Γερμανό κατηγορούμενο 1 εκατ. ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, συνολικά δηλαδή 13 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για την ATLAS/Rheinmetall η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στη Γερμανία για «ωφέλιμες πληρωμές» προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για τα ASRAD έκλεισε, καθώς η εταιρεία παραδέχτηκε δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων και συμβιβάστηκε πληρώνοντας 37 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια πυραύλων από τις εταιρείες ATLAS και Rheinmetall, που εμπλέκονται στα ASRAD των υποβρυχίων, είχε αρχικό τίμημα 168 εκατ. ευρώ. Ηδη, οι δικηγόροι της δεύτερης εταιρείας είχαν πριν από λίγες εβδομάδες συνάντηση με εισαγγελείς και δικαστές στη χώρα μας, η οποία έγινε στον Αρειο Πάγο παρουσία του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Νίκου Παντελή, αρμόδιου για οικονομικά εγκλήματα. Στην ίδια συνάντηση παραβρέθηκαν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και οι επίκουροι εισαγγελείς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η γερμανική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να μπει στη λογική μιας «διαπραγμάτευσης», όχι όμως χωρίς όρους.
Η Rheinmetall και η «δήλωση ενοχής»
Αφορμή για την πρόταση διαπραγμάτευσης της Rheinmetall με το ελληνικό Δημόσιο ήταν η κλήση σε απολογία 13 στελεχών της από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς, σύμφωνα με την κατηγορία που τους αποδίδει η ελληνική Δικαιοσύνη, έδωσαν μίζες για να υπογραφούν οι συμβάσεις προμήθειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υποβρυχίων και του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος ASRAD... Οι Γερμανοί φάνηκαν έτοιμοι να αρχίσουν διάλογο και στη χώρα μας για να βρεθεί μία λύση. Δικαστικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ένας εκ των «διαπραγματευτών» και συγκεκριμένα ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Rheinmetall -ο οποίος είχε διατελέσει εισαγγελέας Εφετών- πρότεινε να κλείσει η δικογραφία μέσω του θεσμού plea bargaining (δήλωση ενοχής), ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμη θεσπιστεί στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης. Οι Γερμανοί ζητούν συμβιβασμό για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος ASRAD, τον εξοπλισμό των υποβρυχίων, αλλά και για τα Leopard, όπου η Rheinmetall ήταν υποκατασκευαστής, με κύριο ανάδοχο την επίσης γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann. Για τα δύο πρώτα προγράμματα η έρευνα είναι σε προχωρημένο στάδιο και ήδη έχει προσδιοριστεί από την πλευρά του ανακριτή Γ. Μαλλή το ύψος της ζημίας. Ομως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το «αγκάθι» είναι τα Leopard, καθώς ακόμα η έρευνα που διενεργείται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τη συγκεκριμένη σύμβαση.