"Φοβάμαι δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης, να μεταφέρεται σε Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, προκαλώντας αίσθηση με τα λεγόμενά του.

Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το υπουργείο του θα συνεργαστεί με την Επιτροπη Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, διαβιβάζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία. "Ως υπουργός Οικονομικών δεσμεύω το υπουργείο, όπως δεσμεύονται και οι αναπληρωτές υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς και οι διευθυντές όλων των διευθύνσεων να συνεργαστούν με την Επιτροπή, ώστε να έρθει στο φως όλο αυτό το βουνό με τα στοιχεία που θα χρειαστεί να επιτελέσει το έργο της", τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ίδια έδρανα Τσίπρας, Παυλόπουλος και Κωνσταντοπούλου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το χρέος εκτινάχθηκε κάνοντας λόγο για νόμιμο αλλά όχι βιώσιμο χρέος και εξηγώντας την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός, έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης, αν και το δημόσιο χρέος της ήταν το μικρότερο στην ευρωζώνη.

"Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά ήταν απολύτως νόμιμα, σύμφωνα με την Γιούροστατ και την Κομισιόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν θα μπορούσε να μην απογειωθεί το δημόσιο χρέος στην ελλειμματική περιοχή της Ευροζώνης. Να καταλάβουν οι πολίτες, πως το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό χρέος, ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η Ευρωζώνη όπως κτίστηκε. Δεν ήταν ατύχημα!", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αύριο ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.